Paylaş
Dice Kayek’in kurucuları Ayşe ve Ece Ege’nin anlatımıyla Özel Kalem Müdürü Sema Silkin Ün’le birlikte sergiyi gezen Emine Erdoğan, İMA’da eğitim gören Şebnem Günay, Tayfun Kaba, Neslihan Çömez, Tuğçe Demiran ve Asude Şenoğlu’nun tasarladığı elbiselerden oluşan sergiden etkilendiğini belirtti:
- İğne oyası, tel sarma, tel kırma, sedef kakma gibi el sanatlarını canlandırma hedefi çok önemli. Küreselleşme ve teknolojik gelişmeler el sanatlarımızı hayatımızdan çekip alıyor. Oysa onlar milli hafızamızı, kültürel mirasımızı içinde barındıran zenginliklerdir.
İMA’nın kurucusu İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, serginin kreatif danışmanlığını Ece Ege’nin yaptığını belirtip, İMA’nın kurulduğu günlere döndü:
- İMA, 2007’de Avrupa Birliği, Ekonomi Bakanlığı ve İHKİB işbirliği ile kuruldu. Uluslararası Moda Okulları Birliği (IFFTI) üyesi, London College of Fashion ile stratejik ortaklığı var.
İMA’nın sektördeki rolüne değindi:
- İMA, modacıları yetiştiriyor, tekstil ve hazır giyime, sektörün geleceğine yön verecek yaratıcı, yenilikçi işgücü kazandırıyor.
Sonra İMA’daki sıkıntıyı aktardı:
- Nişantaşı’nda yer alan bu binayı boşaltmamız için 28 Mayıs 2016’ya kadar süre verildi. Milli Eğitim Bakanlığı ile yeni protokol yapamazsak, burası elimizden gidecek.
Emine Erdoğan, sorunun kira olduğunu düşündü:
- Siz de istenen kirayı verin.
Tanrıverdi, binanın Maliye Bakanlığı’na ait olduğunu ancak Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokolle İMA’nın faaliyetlerini burada sürdürdüğünü kaydetti:
- Sorun kira değil. İHKİB zaten kira bedelini çok aşan katkılarda bulunuyor. 1000 dolayında öğrenciye burs veriyoruz. Yaptırdığımız 5 meslek lisesine desteğimiz sürüyor.
İMA Direktörü Seda Lafçı araya girdi:
- Eğitmenlerin eğitiminde görev üstleniyoruz.
Tanrıverdi, İHKİB’in “Eğitim TIR’ı”na işaret etti:
- Eğitim TIR’ımız, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu, birçok ilimizde kadınların sektörümüz iş gücüne kazanımı için eğitimler verdi, veriyor. Şimdi kalıcı eğitim merkezleri açıyoruz. Biri de Diyarbakır Sur’da olacak.
İMA Yönetim Kurulu Başkanı Jale Tuncel, Başkan Yardımcısı Cemal Bayazıt ve Yönetim Kurulu Üyesi Nilgün Özdemir, son tebligattan söz etti:
- Bina için yeni protokol devreye girmezse, 28 Mayıs’ta İMA tümüyle kapanacak. Gelen tebligatta, “Eğitim lisansınız da 28 Mayıs’ta sona erer” deniyor.
Emine Erdoğan, bunun üzerine takıldı:
- Ben illegal bir yere mi gelmiş oldum?
Tanrıverdi yanıtladı:
- Hayır, 28 Mayıs’a kadar süremiz var.
Sergideki koleksiyonun üretimine destek veren Gizia’nın patronu İsmail Kutlu, söz aldı:
- Burada kimsenin kişisel çıkarı yok. Siz yanımızda olur, destek verirseniz, protokol imzası hızlanır.
Emine Erdoğan, sergiyi açtığını anımsattı:
- Burada bulunmam yanınızda olduğumu göstermiyor mu?
Tanrıverdi ve Tuncel, konuyu bağlarken Milli Eğitim Bakanlığı’na sıcak mesaj verdi:
- Bakanlık İMA’nın bu binada devamı için yeni protokol imzasına çok yakın.
İMA’nın o binada eğitimi sürdürmesinin kime ne zararı var?
1300 LİRALIK ASGARİ ÜCRET PİYASAYI CANLANDIRDI
MANİFESTO’nun Sancak Group Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Sancak ev sahipliğinde düzenlediği “Patronlar Kulübü”nün son buluşmasında Yataş Yönetim Kurulu Başkanvekili Nuri Öztaşkın’dan piyasa yorumu dinledik:
- Asgari ücretin net 1300 liraya çıkması satışlarımıza olumlu yansıdı. Ayrıca, döviz kuru yükselince, asgari ücretin yükünü ihracat fiyatına yansıtmadık.
Bu değerlendirme üzerine Kasım 2015’te Yataş Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop’un ev sahipliğindeki buluşmayı anımsadım. O akşam Yataş Onursal Başkanı Yılmaz Öztaşkın, şu yaklaşımı ortaya koymuştu:
- Asgari ücret artınca maliyetlerimiz artacak. Bunu fiyata ekleyeceğiz. Ancak, fakir fukara cebine girecek fazla parayı harcayacak. Böylece bizim malımız da satılacak.
Nuri Öztaşkın, babasına itiraz etmişti:
- Asgari ücretin artması ihracatta rekabet gücümüzü zayıflatır...
Baba Öztaşkın kendi sektörü için haklı çıktı...
Paylaş