Bataklıktaki Ford’u örnek gösterip 2 milyon metrekareyi aldılar
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
UNILEVER’in Türkiye’yi de içine alan Avrupa ve Ortadoğu CEO’suyken 2.5 yıl önce Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı olan Raşid Muhammed Raşid, göreve başladığı ilk günlerde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı’yı aradı: "Türk işadamlarının Mısır’a yatırım yapmasını istiyorum. Size ülkemin kapılarını açmak için hazırım."
Raşid ile Satıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında dünya devi şirketlerin CEO’larıyla düzenlenen "Yatırım Danışma Konseyi" toplantılarında tanışmış, dost olmuşlardı.
Oğuz Satıcı hemen kolları sıvadı, Raşid Muhammed Raşid’i Türk işadamlarıyla birkaç kez buluşturdu. Tekstil ve konfeksiyon sektöründen birçok işadamının "Üçte bir fiyatına elektrik, onda bir fiyatına doğalgaz ve 5-6’da bir maliyetle işçilik" gibi avantajlar nedeniyle Mısır’a yatırıma çok istekli olduğu görüldü.
Bunun üzerine Oğuz Satıcı, Raşid’e öneri götürdü: "Bize izin verin, Türk Sanayi Bölgesi kuralım. Mısır’da yatırımı düşünen Türk işadamlarının kolaylıkla yönelebileceği adresi olsun."
Bu öneri Mısırlı Bakan Raşid’e sıcak geldi, ancak hem hükümetini, hem de Mısır halkını ikna etmesi gerektiğini düşündü.
Oğuz Satıcı’nın niyeti Polaris Tekstil’deki ortağı Tunç Özkan’la birlikte Mısır’daki "Türk Sanayi Bölgesi" projesini kendi özel işi olarak gerçekleştirmekti.
Bu noktada Tunç Özkan’ın "müzakere gücü" devreye girdi. Özkan, Raşid’e Gölcük’te bataklık arazide kurulan Ford fabrikasını örnek gösterdi: "Ford’un yatırımı için Gölcük’teki arazi tahsis edilince çok tartışma çıktı. Ford, araziyi tahsisli alsa da bölgeye 20-25 milyon dolarlık okul-hastane gibi sosyal yatırım yaptı. O arazideki Ford şimdi dünyanın en başarılı fabrikası. Yılda 2.4 milyar dolarlık ihracat yapıyor."
Tunç Özkan, Mısır’ın 6 Ekim kentinde satın alacakları 2 milyon metrekarelik alanı "Türk Sanayi Bölgesi"ne dönüştürünce, 120 dolayında tesisin kurulmasını sağlayıp, 1.8 milyar dolarlık yatırım çekebileceklerini anlattı.
Sonunda Mısırlı Bakan Raşid ikna oldu. Projeyi Mısır Başbakanı Ahmed Nazif’e sunup onu da ikna etti. Böylece Oğuz Satıcı-Tunç Özkan ikilisinin "Türk Sanayi Bölgesi" için izin çıktı.
Kısacası, "2.3 milyon metrekarelik bataklık arazideki Ford mucizesi", Türk işadamlarına Mısır’da daha sonra 4 milyon metrekareye de yayılabilecek özel sanayi bölgesinin kapılarını açtı...
Mısırlı gazeteciler, "Neden 2 milyon metrekarelik alanı Türk işadamlarına verdiniz?" sorusu üzerinde durmak yerine "Türk şirketleri Mısırlı işçi çalıştıracak mı?" sorusuna yanıt aradı...
Buna son yanıt, LC Waikiki markasının sahibi Taha Grubu’nun 2 bin Mısırlı’ya iş kapısı açacak 15 milyon dolarlık yatırımı oldu...
Mısır’ı yakın izlemeye almakta yarar var...
Hem seviniyoruz hem üzülüyoruz
POLARİS’in Mısırlı işadamlarıyla 6 Ekim kentinde ortak kuracağı "Türk Sanayi Bölgesi"ne 1.8 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi var. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de, Mısır’a Türkiye’den gidecek yatırım miktarının iki yılda 1.2 milyar doları aşabileceği mesajını verdi.
Peki bu durum Türk işadamlarında nasıl bir duygu yarattı?
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Çin’le rekabet için sektörün bu açılımı yapmak zorunda olduğu üzerinde durdu. Taha Holding’in ortağı İsmail Kısacık da, "Mısır’da üretim yaparak toplamda maliyet dengesi tutturacağız" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Adnan Ulubaş’tan ikili yanıt geldi:
Mısır’da "Türk Sanayi Bölgesi" kurmak, bizim gücümüzü gösteriyor, buna seviniyorum.
Türkiye’deki yatırım ortamı özellikle tekstil-konfeksiyon sektörü için artık pek iç açıcı değil, rekabet şansı vermiyor, buna da üzülüyorum...
Bundan "Hem ağlıyorum, hem Mısır’a gidiyorum" sonucu çıkıyor...
Kelle koltukta ihracat
DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen’in Mısır gezisinin son gününde İskenderiye yolunda ilerleyen konvoyundaki araçlardan birine, konvoy dışındaki bir araç arkadan çarptı.
Araçta Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Başkanvekili Süleyman Orakçıoğlu ve Sabah Gazetesi’nden Okan Müderrisoğlu vardı. Çarpmanın yarattığı sarsıntı, Satıcı ve Orakçıoğlu’nun boynunda, Müderrisoğlu’nun da belinde ağrıya yol açtı...
Onlara "Geçmiş olsun" deyip, sonra Satıcı ile Orakçıoğlu’na takıldım: "Bu kaza ’kelle koltukta ihracat’ izlenimi verdi." Tekrar üçüne de geçmiş olsun...