Bandrolün önünde arkasında bir şey olsa adımızı koymazdık
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
GEÇEN gece Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açtığı "Tütün ve Alkollü İçkide Bandrol-Takip Sistemi" ihalesini SICPA-Assan konsorsiyumunu 215 milyon YTL’lik "en uygun teklif"le kazandığı haberini görünce, "Bandrolde ’adres’ şaşmadı, SICPA-Assan ’uygun’ çıktı" başlığı attım...
Bu başlığı atmamın nedeni, "Bandrol-Takip Sistemi"nin gündeme gelmesinden itibaren Gelir İdaresi’nin tütün ve alkollü içki sektörüne dönük tüm sunumlarında İsviçreli SICPA’yı kullanmasıydı. Her iki sektörde de "Bu ihale şimdiden SICPA’nın" izlenimi vardı.
Başlıkta "Adres şaşmadı" demiş, habere Assan’ı bünyesinde bulunduran Kibar Holding’in ikinci kuşak patronu Ali Kibar’ın fotoğrafını koymuştum.
Bu başlık, Hyundai-Assan’la otomotiv sektörünün önemli aktörlerinden olan Ali Kibar’ı üzmüş: "Çok şeffaf bir ihale süreci yaşandı. Ne önünde, ne arkasında, ne sağında, ne solunda, hiçbir tarafında bir şey yok. Gelir İdaresi süreci çok başarılı yönetti. Eğer en küçük kuşkumuz olsa, adımızı koymazdık."
SICPA’nın sahibi olan ailenin bir temsilcisi, Kibar Ailesi’nin bir ferdiyle okul arkadaşıymış. Ali Kibar’ın SICPA’ya bağlantısı da bu okul arkadaşlığıyla kurulmuş. Kibar Holding, SICPA’dan mürekkep alıyormuş.
"Bandrol-Takip Sistemi" ihalesi gündeme gelince, Kibar Holding "yeni bir iş kolu"na niyet edip dünyadaki merkez bankalarının yüzde 85’ine "para mürekkebi" veren SICPA’yla girmeye karar vermiş.
Ali Kibar’a göre, gerek parada, gerekse sigara-alkollü içki gibi sektörlerde artık kaçakçılığa karşı hologram benzeri güvenlik önlemleri fazla işe yarayacak gibi değil. Çünkü, sadece Çin ve Hindistan’da 7 bin dolayında hologram üreten şirket var. Kibar, bu alanlarda SICPA’nın geliştirdiği "güvenlik yöntemleri"nin devreye alınmasından yana...
Kibar, sigara ve alkollü içki sektörünün "Bandrol-Takip Sistemi"yle izlenmesinin kaçakçılığa ve kayıtdışı üretime karşı önemli çözüm olacağından emin: "Sistem devreye girer, kayıtdışı üretimi önler, kaçak mal girişine engel olursa, ülkemizin menfaatine olur. Bu sistem desteklenmeli."
İhalede ilk teklifleri 600 milyon YTL’yi aşanlar da olmuş. SICPA-Assan konsorsiyumu da kapıyı 369.5 milyon YTL’yle açmış. Gelir İdaresi’nin ihale komisyonu hem taliplilerin teknik özellikleri, hem de verdikleri fiyat üzerinde çok durmuş.
Ali Kibar, Gelir İdaresi’nin ihaledeki titizliğine "Bize kan kusturdular" yorumuyla dikkat çekti. Aslında SICPA-Assan konsorsiyumu’nun 154.5 milyon YTL’lik indirimle ihaleyi kazanması, Kibar’ın "kan kustuk" benzetmesiyle örtüşmüş.
İhale Komisyonu Başkanı Mustafa Erdin, "Proje güvenilirliği ve teknik altyapı yüzde 70, fiyat yüzde 30 öneme sahipti" dese de "en düşük teklif"in kazanması ihalede şeffaflığın önemli unsuru...
SICPA-Assan konsorsiyumu, "şeffaf ihale"ye girip, "kan kusarak" ipi göğüsledi...
Sıra tütün ve alkollü içki sektöründeki 300 oyuncuyu ikna etmeye geldi...
Kibar ve SICPA’nın elinde önemli ikna kozları var gibi duruyor...