Asya-Pasifik’i Kuzey Afrika şokuna ’yastık’ yaptı, şimdi ABD için de atağa geçti
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
TÜRKİYE İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, söze üye sayısındaki artıştan girdi: - Geçen yıl Haziran ayında 15 bin üyemiz vardı. Şu anda 25 bini bulduk. Hepsi de aktiftir. Aktif olmayanı hemen üyelikten çıkarıyoruz.
Genel Sekreter Mustafa Günay, TUSKON’la ilgili algıya dikkat çekti: - Bizi sadece Afrika ülkeleriyle iş yapan bir kuruluş olarak algılayanlar var. - Bu durum düzenlediğiniz “Ticaret Köprüsü” buluşmalarının daha çok Afrika ülkeleri ağırlık olmasından kaynaklanıyor.
Rızanur Meral, şu saptamayı yaptı: - Aslında bizim o çabalarımız oldukça işe yaradı. Global kriz avrupa pazarını vurunca, Afrika pazarnı krize karşı “yastık” gibi kullanmış olduk. İhracatımız o bölgelerde artmaya başladı. - Ama şimdi Afrika’da halk hareketleri nedeniyle belirsizlik ve sorunlar var... - Bu aşamada da epeydir üzerinde durduğumuz Asya-Pasifik pazarları “yastık” görevi görmeye başladı.
Mustafa Günay, çalışma yaptıkları bazı farklı ülkeleri sıraladı: - Katmandu, Hindistan, Çin, Kamboçya... - Bugüne kadar kaç ülkeye gittiniz? - 120 ülkede bizim bağlantıda olduğumuz işadamı dernekleri var. - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) önderliğini yaptığı Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), büyükelçiliklerimizin olduğu ülkelere İş Konseyleri aracılığıyla giriyor. Sayıları 80’i yeni aştı.
Günay yanıtladı: - Bizim gittiğimiz ülkelerdeki Türk okullarının da katkısı oluyor.
Rızanur Meral ekledi: - Hepimiz ülkemizin ticaretinin gelişmesi, Türkiye’ye daha fazla yatırım çekmek için çaba harcıyoruz. Her kurumun buna katkısı söz konusu. DEİK, TOBB, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) aynı doğrultuda çalışıyor. Sonra şu noktanın altını çizdi: - Biz TUSKON olarak hükümetlerle ve devletlerle değil, şirketlerle, kişilerle bağlantıya gireriz. Bu sayede yönetim değişiklikleri ilişkilerimiz fazla etkilemez. Ülke yönetimleri değişse de bizim ilişkilerimiz devam eder. Günay, kurdukları ticaret köprülerinden çıkan sonuçlara örnekler verirken, altını çizdiklerinden biri şu oldu: - Togo Cumhurbaşkanı’nın korumalarını Hatemoğlu giydiriyor. Planladıkları yeni seyahatlerden en dikkat çekicisi Küba olacak gibi geldi: - Mayıs ayı başında Küba’ya bir seyahat planlıyoruz. - Oradan iş çıkacağını düşünüyor musunuz? - Neden olmasın... Rızanur Meral, sık sık tekrarladığı mesajın altını bir kez daha çizdi: - Bizim oyun alanımız bütün dünya... Bunu pekiştiren son adımı özetledi: - 11 Mart’ta Washington’a gidiyoruz. Center for American Progress’le (CAP) birlikte düzenleyeceğimiz toplantıya ABD Ticaret Bakanı Gary Locke katılacak. TUSKON’un Washington Temsilcisi Hakan Taşcı başarılı işler yapıyor...
Bakalım bu buluşmanın Türk-Amerikan ilişkilerine ne katkısı olacak?