Amerikan pamuğu Maraş'ta iplik olup Çin'e gidiyor

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanvekili Mehmet Balduk, attığı başarılı adımı benimle paylaşıyor:

"Hep tehlike olarak gördüğümüz, anlattığımız Çin'e iplik satmaya başladım..."

Aynı zamanda Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olan Mehmet Balduk'un Nazar Tekstil tesisleri Kahramanmaraş'ta bulunuyor.

Balduk, biraz duraksayıp, işin asıl ilginç yanına dikkat çekiyor:

"Üstelik pamuğu da Amerika'dan alıyorum..."

Neden Amerikan pamuğu? Balduk, anlatıyor:

"Bizim pamuğa baktığında yün gibi görünür. Ancak, Türk pamuğunun ipliği, kimi kumaşçıların beklediği esnekliği vermez. Amerikan pamuğunun görüntüsü kötüdür, ama o pamuktan üretilen iplik iyi sonuç veriyor. Çin'deki müşterilerimiz Amerikan pamuğundan üretilenin iplik istedi, biz de uyduk."

Nazar Tekstil, Çinli müşterileriyle ilk elde 200 bin dolarlık bağlantı kurmuş. Ancak, arkasının gelmesini bekliyor. Bu yıl en azından 1 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşma hedefleri var.

Balduk, Çin'in dünyada satılan konfeksiyon makinalarının yüzde 80'ini tek başına aldığını belirtip, şunu vurguluyor: "Çin, istihdam ve katma değer içerde kalsın diye konfeksiyona yöneliyor. Çin'in bu tutumu, Türk pamuk ipliği ve kumaşı için fırsat olabilir. Bizim aldığımız iş de bunun işareti."

Balduk
, Çin'e iplik satmakla kalmayıp, kumaş için de zemin yokluyor.

Balduk, bu noktada Nazar Tekstil'deki yeni yatırımından söz ediyor:

"Kumaş ve arkasından konfeksiyona girmek için 20 milyon dolarlık bir yatırım başlatmıştık. Bunun 5 milyon dolarlık kısmını tamamladık. Kumaş üretimine geçtik. Şimdi kumaş üretimine dönük ikinci dilim 5 milyon dolarlık yatırıma giriyoruz. Kumaş satışı için de Çin kapısını zorlayacağız..."

Acaba Kahramanmaraş ipliği iç pazara mı, yoksa Çin'e mi daha ucuz giriyor? Balduk, yanıtlıyor: "Fiyat sıkça değişiyor. İçerideki fiyat Çin'den daha kötü olabiliyor. Artık dönem uygun fiyat, uygun kaliteyi tutturunca dünyanın her yanına mal satma dönemi..."

Nitekim, Balduk'un Nazar Tekstil'i Çin'e iplik satmakla kalmıyor, canavarıyla adını andığımız Tazmanya'ya kadar uzanıyor.

Kahramanmaraş'ta Özbek pamuğunu ipliğe dönüştürüp İtalya'ya satan kuruluşlar da biliniyor. Balduk, "Globalizm dedikleri bu olsa gerek" diyor.

Kısa süre öncesine kadar 36 ile teşvik getiren yasa kapsamına Kahramanmaraş girmedi diye dert yanan Balduk, şimdi şu mesajı veriyor:

"Örnek olmak için şartları zorluyoruz..."

Amerikan pamuğu Kahramanmaraş'a geliyor... Orada ipliğe dönüşüp, Çin'in yolunu tutuyor...

Öyleyse Çin korkusunu bir kenara bırakıp, şartları zorlamak gerekiyor...

Örnek ortada... Zorlayınca oluyor...

Banka kapanıyor, onlar müşteri sağlığı soruyor

THE
Boston Consulting Group (BCG) İstanbul Operasyon Başkanlığı, Güneydoğu Akdeniz ve Ortadoğu Sorumluluğu'na getirilen Muzaffer Egeli, geçen akşam sordu: "Pamukbank'ı Halkbank'a devretmek doğru mu?"

Sonra kendisi yanıtladı: "Bence Pamukbank'ı bir şekilde satıp yaşatmalılar."

Ertesi gün Hürriyet Ekonomi Servisi'nden Ömür Kırbaşlı, elinde bir mektupla geldi: "Bir bankadan hiç böyle mektup aldın mı?"

Mektup, Ömür Kırbaşlı'ya kredi kartını kullandığı Pamukbank'tan gelmişti:

"Pamukbank kredi kartınızla yaptığınız işlemlerde hastane harcamaları gözlemledik. Önemli bir sağlık sorunu olmadığını ümit eder, geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isteriz. Size hizmet vermekten hep mutluluk duyacağımızı hatırlatır, Pamukbank kredi kartınızla sağlıklı günler dileriz."

Bankalardan genellikle, "Kredi kartı borcunuzu geç ödediniz, kredi kartınız iptal olacak, temerrüte düştünüz, borcunuz üçe katlandı" türünden mektuplar gönderildiği için, "geçmiş olsun" mesajı almak doğal olarak şaşırtıyor.

Üstelik bu mesaj, kısa süre sonra tarihe gömülecek Pamukbank'tan geliyor...

Önümüzdeki günlerde Pamukbank, 4.5 katrilyon liralık ek faturayla Halkbank'ın içinde eritilecek... Keşke satılabilseydi Pamukbank...
Yazarın Tüm Yazıları