Paylaş
ABRAAJ Group’un Türkiye’deki fonu TurkFinance’ın Fibabanka’nın yüzde 9.95’lik hissesini alımıyla ilgili görüşmeler tamamlandığında bankanın patronu Hüsnü Özyeğin, Abraaj’ın ortağı, Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı Selçuk Yorgancıoğlu’na döndü:
- Yuvana hoş geldin...
Yorgancıoğlu, geçmişte Özyeğin’in yanında çalışmış, iş hayatı onları pazarlık masasında buluşturmuştu. Ortaklıkla ilgili izin ve işlemler tamamlandığında Yorgancıoğlu’nun Abraaj adına Fibabanka’nın yönetimine girmesi söz konusuydu.
Yorgancıoğlu, bir ay önceki karşılaşmamızda bu alımın sinyalini şöyle verdi:
- Türkiye’de yılda en az 3 yatırım yapıyoruz. Bu yıl da öyle olacak. Bunlardan ilkini bir ay içinde anons ederiz.
Dünyada 9.5 milyar doları yöneten Abraaj’ın Türkiye’ye ilk 2008’de girdiğine dikkat çekti:
- Abraaj, Türkiye’de 11 şirkete yatırım yaptı. Bunlardan 5’inden çıktı. Biz, “hızlı çıkış” yapmakla biliniyoruz. Yatırım yaptığımız bir şirkette ortalama kaldığımız süre 3-3.5 yıldır. Çıkış yapar, yeni yatırımlara kaynak yaratırız.
TurkFinance’ı 2015 Ocak ayında kurduklarını anımsattı:
- Türkiye’de ortaklığımız süren en eski yatırımımız 2014’te gerçekleşti.
Daha çok son tüketiciye, müşteriye dokunan şirketlerle ilgilendiklerini kaydetti:
- Hepsiburada, Yörsan, Yüce Medikal, BRN Yatak, Republika (öğrenci yurdu) böyle şirketler. Bu tür şirketler, ekonomik ve politik dalgalanmaya karşı daha iyi korunabiliyor.
Türkiye’deki ilk 3 fon arasında yer aldıklarını vurguladı:
- Biz, işin başında durma ilkesiyle hareket ederiz. Yani, Londra veya New York’ta yaşayıp, arada gelip-giderek Türkiye’de fon yönetilmez. Private Equity yatırımları sorumluluk ister. İşin başında durmayı gerektirir.
İçerideki terör, sınırındaki savaş ortamına rağmen Türkiye ekonomisinin makro açıdan iyi yönetildiğini savundu:
- Bizim için en önemli kriterlerden biri bütçe açığının GSMH’ye oranıdır. Bu, Türkiye’de yüzde -1.8, Avrupa’da yüzde -3 düzeyinde. Türkiye’de makro ekonomi açısından ciddi bir endişe görmüyoruz.
Türkiye’nin jeopolitik sorunlarına değindi:
- Kısa sürede çözülecek gibi görünmüyor. Irak sorunu yıllardır çözülmedi. Suriye de kolay çözülecek gibi değil. Bu sorunlarla yaşamaya alışmak gerekiyor. Rusya ve Ukrayna sıkıntısı da çabuk bitecek gibi değil.
Yaşanan krizin turizme etkisini yakından izlediklerini belirtti:
- Yüzde 60’ı aşkın hissemiz bulunan Yörsan’da gördüğümüz kadarıyla turizmdeki olumsuz durum gıda sektörünü de etkiliyor. Ancak, turizmdeki sancının daha kısa sürede çözüleceğine inanıyoruz.
Türkiye’de yönetikleri fonun 1 milyar doları aştığını vurgulayıp ekledi:
- İç politika ve terör, Türkiye’deki pozisyonumuzu değiştirmez.
Abraaj’ın Fibabanka ortaklığı haberlerinin gazetelerde yer aldığı gün, terör Vezneciler’de 6’sı polis 11 vatandaşımızı aramızdan koparıp aldı...
İKİ KADIN PATRON BİZE ÇOK ŞEY KATTI
SELÇUK Yorgancıoğlu, Hepsiburada’nın patronunun Hanzade Doğan Boyner, BRN Yatak’ın kurucusunun da Berna İlter olduğuna işaret etti:
- Söz konusu iki şirketteki ortaklığımızla birlikte, kadın girişimcilerle çalışma fırsatı yakalamış oldum. İki kadın girişimci, bize de çok şey katıyor.
Abraaj’ın ortaklık adımlarını atarken şu ayrıntıya dikkat ettiğini vurguladı:
- Biz kurucu patronların veya ailesinin işin başında olduğu şirketleri daha çok tercih ediyoruz.
HEPSİBURADA'YA AYDA 16 MİLYON ZİYARET VAR
ABRAAJ Group Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı Selçuk Yorgancıoğlu, Hepsiburada’ya yüzde 25 hisse ile ortak olduklarını anımsattı:
- Hepsiburada’nın aylık ziyaretçi sayısı 16 milyonu buluyor. Alışveriş yapan müşteri sayısı 2 milyona ulaşıyor.
Türkiye’de e-ticaretin hızlı büyüdüğünü vurguladı:
- Perakendede e-ticaretin payı Türkiye’de henüz yüzde 1.6 düzeyinde. Avrupa’da bu oran yüzde 6.5’i, ABD’de yüzde 12’yi buluyor. Bu oranlar, e-ticaretin Türkiye’de büyüme potansiyelinin olduğunu ortaya koyuyor.
Hepsiburada’ya yaptıkları yatırımdan memnun olduklarını kaydetti:
- Alışverişini Hepsiburada gibi platformlardan yapmaya başlayanlar rahatlığı görünce bir daha vazgeçemiyor. E-ticaretin rahatlığını ben de Hepsiburada ortaklığıyla daha iyi anladım.
TÜRKİYE BİZE HEP BEREKETLİ GELDİ
SELÇUK Yorgancıoğlu, Fibabanka’ya ortaklıklarını şöyle değerlendirdi:
- Türkiye’de 2001 krizinden sonra yapılan düzenlemelerle birlikte bankacılık sektörü çok güvenli bir noktaya ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), sektörü çok iyi denetliyor. Hüsnü Bey’in (Özyeğin) bankacılıktaki başarısı biliniyor.
Fibabanka’nın Abraaj’ın dünyada hisse aldığı 8’inci banka olduğunu kaydetti:
- Türkiye, bugüne kadar bize hep bereketli geldi. Bundan sonra da öyle olacağını düşünüyoruz.
Paylaş