Vahap Munyar

100 yıldır Türkiye’deyiz, bir 100 yıl daha olalım

30 Eylül 2018
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Berlin’de 20 dolayındaki Alman devi şirketin CEO’suyla buluştu. Toplantıda Türkiye’ye güven öne çıkarken bir Alman CEO, şu mesajı verdi: “100 yılı aşkın süredir Türkiye’de faaliyetteyiz. Türkiye’de olmaktan memnunuz. Önümüzdeki engelleri kaldırın, ekonomide güven ortamını sağlayın, ülkenizde bir 100 yıl daha kalmamıza destek olun.”

Geçen yıl Almanya ile ilişkilerin iyiden iyiye gerildiği günlerde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türk-Alman İş Konseyi Başkanı, Bosch Türkiye-Ortadoğu Başkanı Steven Young, Berlin’e gitti. Başta Alman Odalar Birliği olmak üzere ülkenin önde gelen iş dünyası örgütlerini ziyaret edip, şu mesajı verdi:

- Türkiye’de, Almanya merkezli şirketlerin 9 milyar Euro’luk yatırımları var. Türkiye’deki işlerimizin siyasi gerginliklerden etkilenmeden sürmesinden yanayız. Gelin, ekonomi ve iş dünyası ile siyaseti ayrı tutmaya bakalım.

Bosch’un merkezinin bulunduğu Stutgart’a sık sık giden Young, son 1.5 yılda Almanya seyahatlerine Berlin ayağını da ekledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya Federal Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in davetiyle Berlin’e resmi ziyareti kesinleşince DIHK (Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği) Başkanı Eric Schweitzer’in kapısını çaldı:
- Sayın Erdoğan ile Almanya’nın dev şirketlerinin CEO’larını buluşturacağımız bir toplantı organize edelim.

Yazının Devamını Oku

'S-300'ü söyledim, o başbakan sustu kaldı'

28 Eylül 2018
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 73. Genel Kurulu için bulunduğu New York’tan ayrılmadan önce beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ABD’nin İran’a yaptırımlarını anımsattık:

- ABD’nin İran’a dönük yaptırımları Türkiye’yi nasıl etkileyecek? Bu konuda olası krize hazır mıyız? Petrol, gaz alımını azaltacak mıyız? Türkiye ambargoya uymak zorunda mıdır?

Erdoğan, 11-13 Temmuz 2018’de Brüksel’de gerçekleşen NATO Zirvesi’ne döndü:

- Brüksel’deki NATO Zirvesi’nde Sayın Trump, Rusya’ya çok acayip yüklendi. Katılımcılara, “Siz hepiniz Rusya’yı besliyorsunuz” dedi.

Almanya’nın ödediği doğalgaz faturasını söyledi. Bizden bahsetmedi. Bize nezaket gösteriyor.

Yazının Devamını Oku

Türkiye’nin borçluluk performansı parlak

26 Eylül 2018
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’de makroekonomik göstergelerin oldukça iyi durumda olduğunu dile getirerek “Borçlarla ilgili spesifik bir sorun yok. Biz rakamlardan bahsedildiği zaman çok rahatız. Türkiye borçlulukta gayet parlak bir performansa sahip” diye konuştu.

THE University Club of New York... ABD Ticaret Odası, Turkish Heritage Organization ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliği ile düzenlenen “Türkiye’nin Finansal Reformları ve Türk Ekonomisi” başlıklı buluşma var.

ABD’li şirket yöneticilerinin yer aldığı buluşmaya Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile birlikte katılan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, söze geçen hafta açıkladığı Yeni Ekonomik Program’dan (YEP) girdi:
- Türkiye’de ilk kez bir ekonomik programa finans sektöründen akademisyenlere kadar tüm taraflar katkı sağladı. Bu sayede çok stratejik, güvenilir, rasyonel ve güçlü bir program oluşturduk.

YEP’le hedeflenen dönüşümün aslında temmuz ayından itibaren başladığını belirtti:
- Türkiye, makroekonomik göstergeler noktasında çok rahat.


Yazının Devamını Oku

1 nolu öğrencileri Rauf Denktaş oldu

24 Eylül 2018
KISA adı “Netkent” olan Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Vedat Eşkinat ile Başkan Yardımcısı Ali Eşkinat, üniversiteyi Lefkoşa’da kurmaya karar verdiklerinde 2011 yılı sonlarında KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı ziyaret etti.

Vedat Eşkinat, üniversite için düşündükleri modeli paylaştı:

- Biz, “İkinci Üniversite” planıyla yola çıkıyoruz. Eğitim internet üzerinden elektronik araçlar ve yazılımlar ile verilecek.

Denktaş modeli dinleyince heyecanlandı:

- Ben ekonomi bölümünde öğrenci olmak istiyorum.

Eşkinat’ın ekibinden biri atıldı:

- Efendim, size fahri doktora veririz. Öğrenci olmanıza gerek yok.

Denktaş, bu teklifi geri çevirdi:

- Hayır, ben gerçekten öğrenci olmak istiyorum. Hem bu üniversitede fiziken devam mecburiyeti yok. İnternet üzerinden derslere girerim.

Yazının Devamını Oku

Yerli selüloz-kâğıda endüstriyel orman ve 1 milyar dolar gerekiyor

23 Eylül 2018
DEMİRÖREN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören, 2 yıl önce merkezi İzmir’de bulunan Mopak Kâğıt Karton Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Molay’ın kapısını çaldı:

- Bana gazete kâğıdı temini için bir rapor hazırlar mısın?

Molay, yanıt verdi:

- Ülkemizde gazete kâğıdı üretimi yok. İthal etmeniz gerekiyor.

Demirören, tavsiyesini iletti:

- Gazete kâğıdı üretimine girmelisiniz.

Molay, bunun üzerine gazete kâğıdı macerasını anlattı:

- 2001 senesinde Özelleştirme’den SEKA Dalaman Fabrikası’nı 40 milyon dolara aldık. Yenileme-modernizasyon için de 60 milyon dolar harcadık.

Yazının Devamını Oku

2 milyar dolarlık BiyoTürk planı

21 Eylül 2018
Tahran (İran) merkezli biyobenzer ilaç üreticisi CinnaGen’in Türkiye CEO’su Ferhat Farşi, gazeteye gelir gelmez bilgisayarını açtı, sunuma başlattı:

- BiyoTürk...

Ben Çerkezköy’de süren 100 milyon dolarlık yatırımın son durumunu anlatacağını düşünürken, Farşi heyecanla yeni bir plan ortaya koydu:
- CinnaGen olarak Türkiye’deki yatırımımız hedeflerimiz doğrultusunda yürüyor. Fabrikamız 2019’un ilk çeyreğinde faaliyete geçecek. Türkiye’nin günden güne büyüyecek biyoteknolojik ilaç ithalatını frenleyecek “BiyoTürk” projesini hazırladım.

Türkiye’nin yıllık biyoteknolojik ilaç ithalatının 1 milyar dolar düzeyinde olduğunu vurguladı:
- BiyoTürk projesiyle 1 milyar dolarlık biyoteknolojik ilacı daha uygun koşullarda Türkiye’de üretebiliriz.

Yazının Devamını Oku

Bu gidişle bizim enflasyon yüzde 50'ye yaklaşabilir

17 Eylül 2018
Hürriyet’in Lineadecor’un proje ortaklığında 5’incisini düzenlediği “Sign of The City” yarışmasının tanıtımı için KKTC’de iken, temsilcimiz Ömer Bilge ve Ekonomi Müdürümüz Sefer Levent’le birlikte Başbakan Tufan Erhürman’la sohbet fırsatı yakaladık.

KKTC Başbakanı Erhürman’a “Nasılsınız?” dedik, televizyonu gösterdi:
- Gözümüz sürekli TV ekranının alt köşesinde. Döviz kurlarındaki dalgalanmayı izliyoruz.

KKTC’nin dış ticaretinin sadece yüzde 5’inin ihracat olduğunu belirtti:
- Dış ticaretimizin yüzde 95’i ithalattan oluşuyor.

Ada’da birçok işlemin dövize endeksli olduğunu vurguladı:

Yazının Devamını Oku

Kilo başına ihracatım 6 dolar ama yetmez

16 Eylül 2018
HÜRRİYET’in Lineadecor’un proje ortaklığında bu yıl 5’incisini düzenlediği “Sign of The City” yarışmasının tanıtımı için Girne’deyiz.

Yarışmanın Jüri Eş Başkanı Prof. Süha Özkan, Lineadecor Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ecemiş, Demirören Gazeteler Reklam Grup Başkanı Gürcan Korkmaz ve Ekonomi Müdürümüz Sefer Levent’le sohbet ediyoruz.

Ercan Ecemiş’in yanında Lineadecor İhracat ve İş Geliştirme Koordinatörü Musa Tangören ve İhracat Bölge Yöneticisi Bahar Ejder var. Birçok şirket ve grup, piyasadaki sıkıntıdan yakınırken Ecemiş farklı mesaj verdi:

- Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (GOSB) Dekor Ahşap Ürünleri Sanayi A.Ş. tesislerimiz tam kapasiteyle çalışıyor. Ülkemizde dönem dönem sıkıntılı günler yaşıyoruz. Bugün yaşadığımız da onlardan biri. İyi kazandığımız dönemlerde böylesi günleri öngörerek adım atmak, sıkıntılı günleri nispeten rahat geçirmeyi sağlayabiliyor.

Korkmaz’a döndü:

- Birçok şirket böyle sıkıntılı günlerde reklamları azaltır veya tümüyle keser. Oysa böyle günlerde reklamı kesmemek, piyasanın canlanacağı günlere hazırlık anlamına gelir. Biz reklam bütçemizi düşürmedik.

“Sign of The City Awards”a dikkat çekti:

- Yarışmada proje ortaklığını sürdürmek de bu planımızın bir parçası. Ürünlerimizi kullanan gayrimenkul sektörünün katıldığı bu yarışmada 4 yıldır Hürriyet’in yanındayız.

Korkmaz

Yazının Devamını Oku