Vahap Munyar

Vehbi Koç Vakfı’nda daha çok iş yapmaya paramız yetmiyor

28 Kasım 2018
Vehbi Koç Vakfı (VKV) Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, babası ve Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’u şöyle tanımladı:

- Disiplinli, araştırmacı, inatçı. Yani, bir işi kafaya takınca inatla üstüne gider, başarmak isterdi.

Her konuda bilgi ve görüş almaya özen gösterdiğini vurguladı:

- Vehbi Bey hiç bir zaman, “En iyisini ben bilirim” demezdi. Her konuyu uzmanlarından öğrenmeye çalışır, her kademeden personeli dinlerdi.

Vakıf Genel Müdürü Erdal Yıldırım araya girdi:

- Vehbi Bey’le birlikte çalışma şansını yakalayamadım. Ancak, kitaplarını, notlarını okudum. Gördüm ki, hep “en iyi kadrolar” ile çalışmış.

Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl, masadaki “Vehbi Koç Anlatıyor” kitabını gösterdi:

- Vehbi Bey’in 1973’te 1987’de kaleme aldığı kitaplarını yeniden derlemenin yeni nesillere çok şey katacağını düşündük. Çalışmalar, Vehbi Bey’in özel sektördeki öncü rolünü, hayırseverlik konusunda attığı adımları bir kez daha anlamamızı sağladı.

Yazının Devamını Oku

Kaşıkçı cinayetini unutturmayacağız

27 Kasım 2018
AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, küçük bir grup meslektaşımla birlikte yaptığımız sohbete Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden girdi:

Hunharca, insanlık dışı cinayet Suudi Arabistan toprakları sayılan başkonsoloslukta işlense de olay İstanbul’da geçtiği için bizim yükümüzü ağırlaştırdı.

Cinayetle ilgili olarak Türkiye’nin üç alanda aktif rol üstlendiğini belirtti:

Sayın Cumhurbaşkanımız dünya liderleri ile çok önemli diplomasi yürüterek ülkemizin tavrını net bir şekilde ortaya koydu.

Uluslararası medyayı bilgilendirme konusunda iyi çalışıldı.

Soruşturmada içtihat oluşturacak çerçevede hareket edildi.

Soruların hâlâ ortada durduğunu kaydetti:

Suudi Arabistan’dan gelen ekibin cinayette rol aldığı kendi açıklama ve soruşturmalarıyla tespit edildi. Ancak, “Talimatı kim verdi?” sorusunun cevabı ortada yok.

ABD Başkanı

Yazının Devamını Oku

Afrin’den gelen zeytinyağı yerli üreticiyi vurur mu

26 Kasım 2018
Akhisar Ticaret Borsası, Ziraat Odası, ilçe belediyesi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa düzenledikleri “Dünya Zeytin Günü” buluşmasında kürsüye çıkan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakıroğlu, Afrin’den alınan zeytinyağını gündeme getirdi:

- Önce hükümetin Afrin’den 50 bin ton zeytinyağını 3’üncü ülkelere satmak üzere Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği üzerinden alacağı haberleri gündeme geldi. Böyle bir kararın ülkemizdeki üreticiyi vuracağı ortadaydı.

Ardından konuya Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklık getirdiğini aktardı:

- Sayın Bakan, Afrin’den şu ana kadar 600 ton zeytinyağı geldiğini, 5 bin tona kadar çıkabileceğini bildirdi. Zaten zeytin üreticisi zarar ediyor. 5 bin ton Afrin zeytinyağının piyasaya girmesi çiftçimize zarar verir.

Manisa Valisi Ahmet Akdeniz, Akhisar Kaymakamı Sabit Kaya, Belediye Başkanı Salih Hızlı, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Mehmet Selçuk’un katıldığı buluşmada AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir de söz aldı:

- Zeytinyağının üreticiden çıkış fiyatının düşüklüğünü Afrin’e bağlamak abesle iştigaldir. Bildiğiniz gibi Tarım Bakanımız açıkladı. Afrin’den gelen zeytinyağı miktarı 600 tondur.

Türkiye’nin bu yılki zeytinyağı üretiminin 200 bin tonu bulacağını kaydetti:

- 200 bin tonun karşısında 600 tonun piyasayı etkilemesi mümkün mü? Zeytinyağının üreticiden çıkış fiyatının düşüklüğü tamamen piyasa koşullarından kaynaklanıyor.

Yazının Devamını Oku

Petkim’e bir torun geliyor

25 Kasım 2018
Azerbaycan’ın devlet şirketi Socar’ın Aliağa’da 6.3 milyar dolar yatırımla kurduğu Star Rafinerisi’nin Genel Müdür Yardımcısı Elchin Ibadov, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) ve Özgencil’in öncülüğünde İzmir’de gerçekleşen Ege Ekonomik Forum’da salonda bulunanlara sordu:

- Socar’ın yatırımlarında ikinci sırada yer alan ülke hangisidir?

Salonda bulunanların çoğunun aklına “Türkiye” gelse de kimseden ses çıkmadı, Ibadov kendi sorusuna yanıt verdi:

- Socar’ın son yıllardaki yatırımlarında birinci sırada Türkiye yer alıyor. Azerbaycan ikinci sırada. 2007’de Petkim’i alarak girdiğimiz Türkiye’de yatırımlarımız 20 milyar dolara doğru tırmanıyor.

Panelin diğer konuşmacıları Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, ESBAŞ CEO’su Faruk Güler, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ve Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım’a döndü:

- İzmir ve Ege Bölgesi’nde ihracatın ithalatı karşılama oranı 2019’dan itibaren çok değişecek. Çünkü, yeni yatırımlarımızın cari açığı düşürmeye dönük yıllık katkısı 1.5 milyar dolar olacak.

Türkiye’nin yıllık petrol ürünü ihtiyacının 40 milyon ton olduğunu vurgulayıp, sürdürdü:

- Bunun yüzde 25’ini Star Rafinerisi karşılayacak.

Diğer panelistler ile salondaki izleyicilere,

Yazının Devamını Oku

Pamuk için de lisanslı depoya ihtiyacımız var

24 Kasım 2018
Hürriyet Gazetesi’nin Nef ve Adana Büyükşehir Belediyesi desteğiyle gerçekleştirdiği “Ekonomi Zirvesi” vesilesiyle Başkan Hüseyin Sözlü ile kentte yürüyen projeler turu yaptık.

 Vali Mahmut Demirtaş’la sohbetin ardından Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç’i işaret etti:

- Ticaret Borsamızın yeni binası Mayıs 2018’de hizmete girdi. Şahin Bey, borsanın ulaştığı teknoloji düzeyini sizlere göstermek istiyor.

Zeki Kıvanç ve Şahin Bilgiç’le birlikte Adana Ticaret Borsası’na gittik. Bilgiç, borsanın 1913’te kurulduğunu anımsattı:

- Tarihi açıdan Türkiye’nin ikinci borsasıyız. Yeni kompleksimizi 72 bin metrekare alan üzerine kurduk. 50 bin ton hububat kapasiteli lisanslı depolarımız da bu kompleksin içinde.

Beni seans salonunda ilk bilgisayarın başına oturttu:

- Buyurun, birlikte ürün alım denemesi yapalım.

Yürüen banta önce ekmeklik buğday konuldu. Buğdaydan bir avuç aldım, önümdeki kutunun ilk gözüne koydum. O buğdaydan almaya karar verince, ekrandaki ilgili bölüme dokundum. Anında ekrana ilk girilen fiyata 1 kuruş eklendi. Benden başka alıcılar da devreye girdi. 1’er kuruştan fiyat artışı sürdü. Ardından aynı işlemi mısır ve pamuk için de yaptık.

Bilgiç,

Yazının Devamını Oku

Sao Paulo’dan Tekirdağ’a uzandı, TEGV modelini Brezilya’ya götürecek

23 Kasım 2018
MAYLO ve Sofia markalarının üreticisi, temizlik kağıtları sektörünün önde gelen şirketlerinden Lila Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Öğücü, Sao Paulo’da selüloz alımı yaptığı Fibria Grubu yöneticileriyle bir görüşmesi sırasında konu sosyal sorumluluk projelerinden açıldı.

Öğücü, dünyanın ikinci büyük selüloz üreticisi Fibria yöneticilerine Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) anlattı:

- TEGV, ülkemizin çeşitli il ve ilçelerinde bağışçıların desteği ile eğitim parkları kuruyor. Çocuklar okul dışı saatlerinde o park ve birimlerde eğitimi sürdürebiliyor. Biz de Öğücü Ailesi olarak TEGV’e destek vermeye çalışıyoruz.

Fibria yöneticileri geçen nisan ayında İstanbul’a geldiğinde TEGV’in merkezini ziyaret edip, faaliyetleri ile ilgili bilgi aldı. İzmit’e gidip, “Selma-Mesut Kavurt Öğrenim Birimi”ni yerinde gördü. Orada “Algo Dijital” kodlama, “Matematik Fen-Eğlenerek Öğren” gibi etkinliklere katıldı.

Sao Paulo’ya dönünce TEGV’le ilgili araştırmayı sürdürdü. Araşrımadan şu sonuç çıktı:

- TEGV’in hiçbir ideoloji ve siyasetle ilişkisi yok. Özellikle ekonomik nedenlerle eğitimde fırsat eşitliği yakalayamamış kesimlerin çocuklarına destek sağlayan bir modeli var.

Fabria yönetimi, bağış kararı verip, TEGV’i aradı:

- Bize uygun bir yer bulun, Lila Grubu ile birlikte eğitim biriminin kurulmasına destek olalım.

TEGV yönetimi uygun yer arayışları sırasında Tekirdağ’da restora edilmiş bir bina bulundu. Lila-Fibria yönetimi söz konusu binayı TEGV için satın aldı. Alınan bina

Yazının Devamını Oku

‘Devlet AŞ’yiz pırlantaları parlatacağız

19 Kasım 2018
Türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdürü Zafer Sönmez, ofisinde çay servisi yapan Hasibe Hanım’a sordu:

- Çayımız nasıl?

Yanıt netti:

- “A kalite” efendim.

Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz ve bana döndü:

- Çaykur’un sahibiyiz. Burada çayın en iyisi servis edilir. “B, C, D kalite” olamaz.

Ardından tahtanın başına geçip, şu soruyu yazdı:

- Türkiye Varlık Fonu (Turkey Wealth Fund-TWF) ne değildir?

Neler olmadığını sıraladı:

Yazının Devamını Oku

6.5 milyar lira yatırdı, kazdıkça ‘top güllesi’ çıktı

18 Kasım 2018
ÖZAK GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, 2014 yılı başında Kazlıçeşme’deki eski tank tamir bakım atölyesinin bulunduğu 110 dönüm araziyi Emlak Konut’un açtığı ihaleden alıp, Ziylan ve Yenigün Grubu’yla ortak olduktan sonra tarihi bölümler için bir arama konferansı düzenledi.

Arama konferansında önce tank tamir atölyesi olarak bilinen bölümün tarihçesine bakıldı:

- Burası Osmanlı’nın Fabrika-ı Hümayun olarak bilinen ilk sanayi tesisleri arasında yer alıyor. 1846’da demir fabrikası olarak devreye girdi. 1910’lara kadar ek binalar yapıldı.

Tesiste dönemine göre mühimmat, fişek ve ordunun ihtiyacı olan metal aksamlar üretildiği görüldü:

- 1866-1868 döneminde ilk seri atışlı sahra topu burada döküldü. Ardından 2. Abdülhamit’in izniyle Alman Krupp şirketinin mühendisleri çizim ve tasarımlar buradan alarak kendi toplarını üretti.

Kayıtlardan 1847’de Sultan Abdülmecit’in tesisi ziyaret ettiği saptandı:

- Tesis Cumhuriyet döneminde 1950’lerden itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Tank Bakım Fabrikası’na dönüştü. 2010 yılına kadar faaliyet gösterdi.

Akbalık, ortakları Ziylan ve Yenigün ailesiyle birlikte Kazlıçeşme’de Büyükyalı projesini başlatırken, 15 bin metrekarelik alandaki Tank Bakım Atölyesi’nin aslına uygun restorasyonu için özel ekip kurdu:

- İTÜ, Yıldız Teknik ve Mimar Sinan Üniversitesi’nden profesörlerin danışmanlığını yaptığı ekip, yerine göre arkeolog titizliğinde kazı yaptı.

Yazının Devamını Oku