Vahap Munyar

Dünyada 3 lastikten birine girdi uçakları kompozitle hafifletti

10 Aralık 2018
SABANCI Holding Sanayi Grup Başkanı Cenk Alper, Kordsa Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’ne girdiğimizde şu saptamayı yaptı:

- Burası Türkiye’de yüksek katma değerli ürün geliştiren önemli bir tesis.

Kordsa CEO’su Ali Çalışkan ile Sabancı Üniversitesi Tümleştirilmiş Üretim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Direktörü Prof. Mehmet Yıldız’ı işaret etti:

- Burada üniversite-sanayi işbirliği tam anlamıyla uygulanıyor. İlk kez üniversite ile sanayi birlikte nefes alıyor.

Mehmet Yıldız’ın çalışmalarına değindi:

- Mehmet Hoca, kompozitte ciddi bir birikim sahibiydi. Kordsa’nın da kompozit konusunda dünyada önemli bir yeri var.

Merkezin temelinin 2014’te atıldığını anımsattı:

- Merkezi Kordsa ile Mehmet Hoca birlikte tasarladı. Üniversite hocası ile mühendisler aynı çatı altında çalışıyor. Burası sadece Kordsa ve Sabancı şirketlerine değil, tüm şirketlere ürün geliştiriyor. Yani, Türkiye’nin

Yazının Devamını Oku

6 ay gecikti diye yatırılan 65 milyon lira yok sayılır mı

9 Aralık 2018
Plastik ambalaj sektöründe faaliyet gösteren bir aile şirketi, Anadolu’nun önde gelen kentlerinden birindeki Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yatırıma ilk adımı 1996’da attı. Şirketin işleri gelişip büyüdükçe, bulundukları OSB’de yatırımları sürdürdü.

Yapımı 1996’da başlayan ilk fabrika, 1999’da devreye girdi. Türkiye’nin Cumhuriyet dönemindeki en derin ekonomik krizini yaşadığı 2001’de ikinci fabrikanın temeli atıldı. İkinci fabrikada üretim 2005 yılında başladı. İkinci fabrikada üretim çarklarının dönmeye başladığı 2005’te 3’üncü fabrikanın temeline kazma vuruldu.

3’üncü fabrika 2007 yılında devreye alınırken, 4’üncü fabrika için harekete geçildi. 4’üncü fabrikadan ilk ürün, global krizin başladığı 2008 yılında alındı. Global krize rağmen aile yatırımdan geri durmadı. 2009-2010 döneminde 5’inci fabrikayı da tamamlayıp, üretimini artırdı.

Fabrikaların 5’i de aynı OSB’de bir birine yakın noktalarda yerini aldı. 2010 yılında söz konusu ailenin fertlerinden biri 5 fabrikalarının bulunduğu OSB’nin başkanlığına seçildi. 2012’de diğer fabrikalarına yakın bir arsa, yatırımını gerçekleştiremeyen şirket tarafından OSB’ye iade edildi. O arsayı satın almaya karar verdiler. 139 dönümlük arsa 8 milyon liraya yeni sahibine geçerken “tahsis kuralı” da şöyle işledi:

- 3 yıl içinde planlanan yatırım yapılacak. Bu süre içinde yatırım olmazsa, arsa OSB’ye iade edilecek.

Tahsisli arsa ile birlikte şirkete tanınan teşvik şöyleydi:

- Yatırım bedeline endeksli olarak Kurumlar Vergisi yüzde 10 uygulanacak.

Şirket 2012’de satın aldığı arsa yerine daha önce elinde bulunan, diğer fabrikalarına yakın bir noktada 2013’te 6’ncı yatırımına başladı. 6’ncı fabrika da 2014’te devreye girdi. Şirket 2015’te yatırıma mola verdi. 2012’de satın alınan arsada yatırıma 3 yıllık süre 6 ay geçtikten sonra başlanabildi.

O arsadaki yatırım yavaş ilerlerken, 2017’de 7’nci fabrikanın temeli atıldı. 7’nci fabrika bugünlerde üretime geçmek üzereyken, ilgili Bakanlıktan OSB yönetimine bir yazı gönderildi:

Yazının Devamını Oku

Venezuela’ya ‘ton’ satıyor üretim için zemin yokluyor

7 Aralık 2018
VENEZUELA’nın başkenti Caracas’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve heyetinin konakladığı otelde Türkiye’nin ülkedeki Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu ile sohbet ederken, Türkiye-Venezuela İş Konseyi Başkan Yardımcısı ve Namet Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Kayar, o gün yapılan ikili iş görüşmelerinden örnek verdi:

- Dardanel, Venezuela Gıda Bakanlığı ile iyi bir anlaşma imzaladı. Venezuela’ya satmaya başladığı ton balığı konservesini artıracak.

Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen’in Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) oluşturduğu 30 kişilik Venezuela iş heyetinin içinde olup olmadığını sordum, telefonuna sarıldı:

- Niyazi Bey’in oğlu Mehmet Önen burada. Çağırıyorum, gelsin kendisi anlatsın.

Kayar, Mehmet Önen’i ararken DEİK Genel Sekreter Yardımcısı Merih Kepez’in iş heyetinin ikili görüşmelerine ilişkin hazırladığı notun Dardanel ile ilgili bölümüne baktım:

- Dardanel, bu yıl Venezuela’ya 17 konteyner ton balığı konservesi ihraç etti. Halen, hükümet ile yaptıkları 18 milyon dolarlık ihracata denk gelen 200 konteynerlik kontrat sürüyor. 2019 yılı Şubat ayı sonuna kadar 200 konteynerlik sevkıyat tamamlanacak.

Dardanel İcra Kurulu Başkanı Mehmet Önen, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Venezuela İş Konseyi Başkanı Selim Bora, Başkan Yardımcılarından Osman Çalışkan’ın da katıldığı sohbette Venezuela Gıda Bakanı Medina ile görüşmelerini özetledi:

- Venezuela, 2019 Şubat’ı sonrasında da bizden ton balığı konservesi almayı sürdürecek gibi görünüyor. Söz konusu tarihte kontratımız yenilenirse, bu ülkeye ihracatımız 180 milyon dolara kadar ulaşabilir.

Yazının Devamını Oku

Venezuela ile ticaret 1 milyar doları aşıyor işler daha da açılıyor

4 Aralık 2018
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la “G-20 Liderler Zirvesi” sonrası Buenos Aires’ten (Arjantin) Asuncion’a (Paraguay) geçtik. Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez’le görüşme, anlaşmaların imzasının ardından 5 saatlik yolculukla Caracas’a (Venezuela) vardık.

Erdoğan ve heyetinin konakladığı otelde bizi ilk karşılayanlar Türkiye’nin Caracas Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Venezuela İş Konseyi Başkanı Selim Bora ve Başkan Yardımcısı Faruk Kayar oldu.

Olpak, Venezuela seyahatinin çok verimli gerçekleştiğini paylaştı:

- İş insanlarımız çok verimli ikili görüşmeler yaptı. Somut iş anlaşması yapan şirketlerimiz var.

Şevki Mütevellioğlu araya girdi:

- İkili ticaretimiz 1 milyar 63 milyon doları buluyor. Bunun içinde ihracatımız 81 milyon dolarda kalıyor. Ancak, Venezuela, dünyada en çok Türkiye ile iş yapmak istiyor.

DEİK’in Danışmanı Merih Kepez, ikili görüşmeleri özetleyen bilgi notunu gönderdi:

Türkiye Müteahhitler Birliği: Venezuela Yurtdışı Müteahhitler Birliği AVEXCON ile Latin Amerika ve Karayipler’de müteahhitlik alanında işbirliği yapılması görüşüldü. Ayrıca, Venezuela Turizm Master Planı’nın Türk proje firmaları tarafından yapılması teklif edildi.

Namet: 10 bin ton et anlaşması imzalamayı planlıyor. Ayrıca bir çiftlik yatırımı için görüşmeleri sürüyor.

Yazının Devamını Oku

50 milyon turist yeni istihdam getirecek

3 Aralık 2018
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin turist sayısında 10 ayda 40 milyonu geçtiğini belirterek “Önümüzdeki yıl 50 milyon turisti nasıl çekeriz, bunun hesabında olacağız. 50 milyon turist, aynı zamanda yeni istihdam getirecek” açıklamasını yaptı.

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’la Buenos Aires’te gerçekleşen “G-20 Liderler Zirvesi” sonrasında yaptığımız sohbette ekonomiyi sorduk:

- Para piyasalarında son 1-2 aydır özellikle kurlarda bir rahatlama var. Ayrıca, vergi indirimleri, ilgili sektörleri rahatlattı. Kalıcı rahatlama için atılacak adımlar var mı? İstihdam konusunda yeni bir paket gündemde mi?




Soruyu yanıtlarken işsizlikte mevsimsel etkiye işaret etti:

Yazının Devamını Oku

BBVA’nın zirvesine giden yolu ABD’deki kâr patlaması açtı

2 Aralık 2018
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Arjantin’in ev sahipliğindeki “G-20 Liderler Zirvesi” için Buenos Aires’e vardığımız gün sosyal medyada ilk gördüğüm mesajlardan biri ING Bank Türkiye CEO’su Pınar Abay’a aitti:

- Tebrikler Onur! İlk global banka CEO’su Türk olmak ne güzel...

Abay’ın paylaşımının ekinde Garanti Bankası’nın hakim ortağı Banca Bilbao Vizcaya Argentaria’nın (BBVA) CEO’luğuna Onur Genç’in atandığı bilgisi vardı:

- Halen BBVA Compas’ın başında bulunan Genç, BBVA global CEO’luğu görevine 31 Aralık 2018 günü başlayacak.

Arşive girip Onur Genç’le Aralık 2016’da yaptığım sohbet sonrası yazdığım yazıya baktım, başlık şöyleydi:

- ABD’deki 90 milyar dolarlık BBVA’yı Genç yönetecek.

Grubun ABD’nin güney eyaletlerinde yaygın bankası BBVA Compass’ın başına yönetici arayışları sırasında ibre o dönemde Garanti Bankası Genel Müdür Vekili olan Genç’e dönmüştü. Aralık 2016’daki sohbetimizde BBVA Compass’ı şöyle anlatmıştı:

- BBVA, ABD’nin güney eyaletlerinde adım adım 6 bankayı satın alıp, onlardan birinin, Compass’ın çatısı altında birleştirmiş. 90 milyar dolarlık aktifi var. Yönetim merkezleri Houston (Texas) ve Birmingham’da (Alabama). Arizona, California, Colorado, Florida eyaletlerini de kucaklıyor.

Türk bankacılık sektörüne pay çıkarmayı da ihmal etmemişti:

Yazının Devamını Oku

Buenos Aires Limanı’na talibiz

1 Aralık 2018
Arjantin’in ev sahipliğinde gerçekleşen “G-20 Liderler Zirvesi” için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yola çıkmadan önce Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman’la görüştüm. Kutman, Erdoğan’ın Buenos Aires seyahatini duyunca, kendileriyle ilgili yeni gelişmeyi paylaştı:

- Biz Buenos Aires Kruvaziyer Limanı’na talibiz. Sayın Cumhurbaşkanımız Arjantin Cumhurbaşkanı Mauricio Macri ile ikili görüşmesinde bizden de bahsetse büyük destek vermiş olur.

Ardından limanı anlatmaya başladı:

- Buenos Aires, Arjantin’in ana limanı olmasına rağmen, geçtiğimiz yıllarda Hidrovia Kanalı (Buenos Aires’e girişe imkan veren kanal) geçiş ve liman ücretlerinde yapılan artışlar, önceki hükümetin kötü yönetimi sebebiyle gemi-yolcu trafiğinde ciddi azalma gözleniyor.

Mevcut hükümetin adımlarına işaret etti:

-  Mevcut hükümet kruvaziyer turizmini son derece ciddiye alıyor. Yolucu gemilerini tekrar Buenos Aires’e döndürecek adımları atıyor. Bu önlemlerden bir tanesi de vatandaşlara açık ve yalnızca kruvaziyer gemilerine hizmet verecek, kordon boyuna entegre yolcu limanı sahası yaratmak.

Yolcu terminalini halen Dubai Ports’un işlettiğini vurguladı:

- Mevcut yolcu terminali, yanaşan gemilerden bir hayli uzak mesafeye konumlanmış. Dubai Ports’a verilen liman işletme imtiyazının süresi Kasım 2019’da sona erecek. Dolayısıyla yeni bir ihale açılacak.

Yazının Devamını Oku

‘Üretimsiz kalkınma hayal’ diye yola çıktı, Asya-Pasifik’te ‘en iyi’ oldu

30 Kasım 2018
EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’dan bir mektup aldım. Yorgancılar, mektubunda öncelikle göreve geldiği 2009’dan beri ortaya koydukları çizgiyi anımsattı:

- Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Kalkınma sanayileşmek demektir” deyişini şiar edindik. “Üretim yoksa kalkınmak hayaldir” dedik. Yılmadan, yorulmadan, işvereniyle, işçisiyle ülkemiz sanayisini büyütmek için çalışıyoruz.

Dünyadaki değişim-dönüşüm sürecine işaret etti:

- Ayrılıkçı siyasi görüşlerin ve korumacı politikaların dikkat çekici bir şekilde yükselişe geçtiği belirsizlik atmosferinde, en büyük mücadele aracımız uluslararası işbirliklerine daha çok tutunmak.

Ardından EBSO’nun ses getiren adımlarına dikkat çekti:

- EBSO, teknopark kurarken, organize sanayi bölgesi oluştururken Türkiye’de ilklere imza attı. Ülkemizin üreten kahramanları sanayicilerimize daha iyi hizmet sunabilmek için kalite yolculuğuna 23 yıl önce başlayıp, 1995 yılında ISO 9000 Kalite Yönetim Standardına sahip Avrupa’nın ilk odası oldu.

Kalite çıtasının her geçen gün yükseldiğini kaydetti:

- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB), Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) işbirliği ile yürüttüğü uluslararası akreditasyon sisteminde, ülkemizde akredite edilen ilk odalar arasında yer aldık.“A Mükemmel” seviyede akreditasyonu yeniledik.

TOBB’un EBSO’yu 364 odaya

Yazının Devamını Oku