Paylaş
- İstanbul’da doğup, dünyaya açılmış TAV’ın 3’üncü havalimanı ihalesini alamaması tam bir “Black Swan” (Siyah Kuğu) olayı olur.
- Nedir bu Siyah Kuğu?
- Yani, kaybetme ihtimalimiz çok düşük ama o ihaleyi alamamak, TAV için etkisi büyük bir olay olur.
- 3’üncü havalimanı için ihale açılacak. İhalede kaybetmek de var, kazanmak da. Kaybetmek ticari açıdan mı sizi bu kadar tedirgin ediyor?
- Hayır... Ticari anlamda bir tedirginliğimiz yok.
- Nedir size “Siyah Kuğu” tedirginliği yaşatan?
- Çünkü, 2021 yılına kadar İstanbul Atatürk Havalimanı’nın işletme hakkı bizde bulunuyor. TAV’a yatırım yapan yerli-yabancı yatırımcı da bunu böyle biliyor. Hesaplarını buna göre yapmış durumda. Burada bir sıkıntı yok.
- Nerede sıkıntı var?
- Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığımız ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) çok önemli ve başarılı özelleştirmelere imza atmış kurumlarımız. 700 milyon dolar peşin ödenmiş İstanbul Atatürk Havalimanı ihalesine zarar vermeyeceklerini, konuyu çok iyi bildiklerini biliyoruz.
Türkiye’de işlettikleri diğer havalimanlarına dikkat çekti:
- Atatürk Havalimanı’nda olduğu gibi İzmir Adnan Menderes ve Ankara Esenboğa’da da işbirliği içinde projelerimiz sürüyor. Bundan da eminiz.
Sani Şener, sonunda tedirginliğinin asıl nedeninin altını çizdi:
- 3’üncü havalimanı ihalesini kaybetme olasılığımız düşük olmasına rağmen böyle bir durumda etkisinin büyüklüğünden kastım markamızın itibar kaybı riskidir.
- Bir ihale kaybetmek TAV Havalimanları’nın itibarını neden o kadar sarsar?
- Bugün Medine’den Üsküp’e, Katar’dan Abu Dhabi’ye, Tunus’a uzanmış TAV’ın İstanbul’un en büyük havalimanı projesini kaybetmesi dünyada da markamızın büyük yara alması anlamına gelir.
- Bu söyledikleriniz, 10 milyar dolarlık bir proje olduğu belirtilen 3’üncü havalimanı ihalesine çok ciddi şekilde asılacağınız anlamına geliyor.
- Biz tüm gücümüzle bu ihaleye yükleneceğiz. Ancak, her ihalede olduğu gibi bunda da kaybetme riski elbette var.
- Diyelim ki kaybettiniz... O zaman 3’üncü havalimanı, sizin Atatürk Havalimanı’ndaki 2021’e kadar olan işletme hakkınız bundan olumsuz etkilenir mi?
- Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığımız ile DHMİ, elbette bunun önlemini alır. Bizim o açıdan bir kaygımız yok. Biz TAV’ın itibarı ve marka gücü açısından bu ihaleyi kaybetme olasılığını düşünmek bile istemiyoruz.
Akfen Holding ve Tepe Grubu’nun Sani Şener’le birlikte yarattığı TAV, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali ile başladığı yolculukta 12 ülkeye kadar uzandı...
Fransa ile “sözde soykırım” krizi yaşandığı dönemde Aeroports de Paris’i büyük ortak olarak çekti... Bugüne kadar Türkiye’ye taşıdığı yabancı sermaye 1.7 milyar doları buldu...
2005’ten buyana devlete kira ve vergiler dahil toplam 2.5 milyar dolar ödedi. İnşaatlar dahil, toplam istihdamı 50 bin kişiye kadar çıktı...
TAV’ın 10 milyar dolarlık proje için böylesine asılacağını peşinen belli etmesi, 3’üncü havalimanı ihalesinin oldukça çekişmeli geçebileceğini gösteriyor...
Sağlık Bakanlığı’na ‘Annem kanseri yendi’ aracı bağışladı
İZMİR Vadeli Opsiyon Borsası (VOB) Başkanı Işınsu Kestelli’ye Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle Sağlık Bakanlığı’na hibe ettiği meme, rahim ağzı ve kolon kanseri mobil tarama aracı için seçtiği “Annem kanseri yendi” sloganının nedenini sordum:
- Ben, meme kanserini yendim. Anneler üzerinden mesaj vermek istediğim için “Annem kanseri yendi”yi seçtim.
TOBB Yönetim Kurulu’nun Sayman Üyesi İlhan Parseker, önceki akşam İzmir Fuarı’nın açılışı sonrası Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katıldığı törenle devredilen aracın önemine değindi:
- Sağlık Bakanlığı ilk kez içinde dijital görüntüleme cihazı olan bir kanser tarama aracına sahip oldu.
- Araç için ne kadar bütçe ayrılmıştı?
- 400 bin dolara mal oldu.
Işınsu Kestelli, 40 yaş üstü kadınların düzenli taramadan geçmesinin önemine değindi:
- Ben 4 yıl hiç kontrol yaptırmamıştım. Bir gün elimle kitle hissettim. Meme kanseri olduğum anlaşıldı. Çok şükür yendim. Şimdi 3 ayda bir check-up’a giriyorum.
Meme kanseri riskinin yaygınlık oranına da değindi:
- Her 8 kadından birinde meme kanserine rastlanıyor. Bu nedenle düzenli kontrol önemli. Sağlık Bakanlığı’na hibe ettiğimiz araç, olanağı bulunmayan kadınlar için kontrol fırsatı yaratacak.
Paylaş