Paylaş
- Recep Bey, şuraya esaslı bir şey yapmalısın.
Bagfaş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gençer, 3 Mart 2013 pazar günü atmaya hazırlandıkları 165 milyon Euro’luk temelin heyecanını yaşarken, 1987 yılı nisan ayını anımsadı:
- Aslında rahmetli Özal’ın “Esaslı bir şey” sözü, bizim açımızdan bir anlamda vasiyet gibiydi. Şimdi o vasiyetin en önemli bölümünü tamamlamak üzere kolları sıvamış durumdayız.
Kimyasal gübre sektörüyle ilgili 4 temel ürüne vurgu yaptı:
- Nitrik asit, sülfürik asit, fosforik asit ve tuz asiti. Biz zaten sülfirik asit ve fosforik asit üretiyorduk. Şimdi büyük bir adım daha atıp, nitrik asit üretimine de geçiyoruz. Böylece gübre üretiminde bütün önemli ayakları tamamlıyoruz. 450 bin metrekarelik alanımızda hem fosfat, hem nitrat grubu gübre üretimi gerçekleşmiş olacak.
Amonyum nitrat ve kalsiyum amonyum nitrat üretiminin şu yönüne dikkat çekti:
- Stabilize granül ürün olacak. Granül olması hem saklanmada, hem de karışım elde etmede kolaylık sağlayacak.
Stabilizenin anlamına değindi:
- ABD’deki 11 Eylül saldırıları sonrasında dünyada amonyum nitratın patlayıcı, yanıcı özelliğinin frenlenmesi kararı alındı. Bu nedenle amonyum nitrat üretimi sırasında farklı bir işlem devreye giriyor. Böylece ürün stabilize hale geliyor.
Yeni tesisin finansmanına işaret etti:
- Alman Commerzbank AG’in önderliğinde AKA Ausfuhrkredit-Gesellschaft GmbH-Frankfurt’tan 132 milyon Euro kredi kullanıyoruz. Hermes garantili bu kredi için ipotek, teminat veya Türk bankalarından garanti mektubu gibi hiçbir şey vermedik. Sadece ben imza attım. 13 yıl vadeli kredinin 3 yılı ödemesiz.
Tesisin yapımını anahtar teslimi ihale ettiklerini kaydetti:
- ThysenKrupp-Uhde, tesisi 140 milyon 750 bin Euro’ya yapacak. Yardımcı ve bağlantı ünitelerini 24 milyon 250 bin Euro’luk yatırımla biz ayrıca kuracağız.
Türkiye’nin amonyum nitrat ithalatının yıllık 600 bin tonu bulduğunu vurguladı:
- Bunun parasal değeri 400 milyon dolar dolayında.
- Yeni tesisle birlikte 400 milyon dolarlık ithalat durabilecek mi?
- 28 ay sonra üretime geçtiğimizde ithalat duracak.
- Sizin amonyum nitrat üretiminiz ne kadar olacak?
- Yıllık 660 bin ton granül kalsiyum amonyum nitrat ve/veya 511 bin 500 ton granül stabilize amonyum nitrat üretim kapasitesine sahip olacağız.
Bagfaş’ın sadece iç pazara dönük üretim yapmadığının altını çizdi:
- 2009-2012 döneminde toplam 621 bin 748 ton kimyevi gübre ihracatı yaptık. Bundan 274 milyon 380 bin dolar döviz geliri sağladık.
Bagfaş’ın 165 milyon Euro’luk amonyum nitrat yatırımı, yıllık 400 milyon dolarlık ithalatı frenleyecek, ihracata yeni kapı açacak...
Başbakan temel atmıyor ama törenimize gelecek
BAGFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gençer, 165 milyon Euro’luk amonyum nitrat yatırımını Başbakan Tayyip Erdoğan’a Enerjisa’nın Bandırma’daki açılış töreninde bahsetti:
- Sayın Başbakanım, temel atma törenimize şeref vermenizi bekliyoruz.
- Ben temel atma törenlerine katılmıyorum.
- Efendim granül amonyum nitrat, kimyevi gübre üretiminde bir başka aşamaya geçiştir. Yani, sıradan bir temel değil.
Gençer, pazar günü gerçekleşecek temel atma törenini davetiyesini uzattı:
- Sayın Başbakanımız da törenimize uğrayacak.
Maliye, doktora gidecek hasta trafiğini izleyecek
İSTANBUL Vergi Dairesi Başkanlığı’nın “Vergi Haftası” çerçevesinde düzenlediği “Kayıtdışı Ekonomi” panelindeyiz. İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Sedat Murat’ın yönetiği panelde İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Dakın, vergiye eski tip bakışı anımsattı:
- Kimileri, “Zekatımı veriyorum, ayrıca vergi vermeme gerek yok” diye düşünürdü. Kimileri de, “Verdiğim vergi faize gidiyor. Benim paramın faizciye gitmesini istemem” şeklinde davranırdı. Bir dönem faiz yükü bütçe gelirlerinin yüzde 85’ine kadar ulaşmıştı. Şimdi yüzde 14-15’e inmiş durumda.
Sistemin gün geçtikçe daha da şeffaflaştığını belirtti:
- Bir yandan teknolojiyi daha yoğun kullanacağız, diğer taraftan da mükellefleri rahatsız etmeden denetimlerimizi sıklaştıracağız. Örneğin arkadaşlarımız muayene ücretleri çok yüksek olan ancak aynı düzeyde beyanda bulunmayan doktorlara gidecek. Muayenehaneye gidip müşteri gibi oturacaklar, hasta trafiğini izleyecekler.
Vatandaşın dolaylı vergi yakınmasını haklı bulduklarını kaydetti:
- Örneğin akaryakıta vergi nedeniyle her zam geldiğinde otomobilimin deposu boşken yakalanıyorum. Yani, vergi zamları bizim de cebimizi vatandaş olarak olumsuz etkiliyor.
Dakın’ı dinlerken, Maliye’nin yüzde 27.7 düzeyinde bulunan kayıtdışı ekonomiyle mücadeleye dönük kararlılığını gördüm...
Paylaş