Oysa hepimiz eşitiz…

4dk okuma

George Floyd’un Minneapolis’te polis şiddetiyle hayatını kaybetmesiyle başlayan protesto dalgası ABD’den tüm dünyaya yayıldı ama benzer vakalar daha önce de yaşanmıştı. Bu vesileyle bu hafta konusu ‘ırkçılık’ olan yapımlara baktık. İşte size insanlık tarihinin utanç sayfalarında dolaşan bir grup film...

Haberin Devamı

1) MISSISSIPPI YANIYOR / MISSISSIPPI BURNINGOysa hepimiz eşitiz…

Ku Klux Klan illetine karşı…

Yıl 1964, Mississippi’de biri siyah, ikisi beyaz üç sivil haklar savunucusu ortadan kaybolur. Olaya el koyan FBI ekibinin başında biri okullu ve genç, diğeri alaylı ve tecrübeli iki ajan vardır ve yöredeki Ku Klux Klan örgütlenmesini çökertmek için kolları sıvarlar. Gerçek bir olaydan sinemaya taşınan filmde, yönetmen Alan Parker’ın her zamanki ajitatif anlatımı ön planda ve bu durum, seyircide ırkçı beyazlara karşı bir tür katarsis sağlıyor.

2) DOĞRUYU SEÇ / DO THE RIGHT THINGOysa hepimiz eşitiz…

Haberin Devamı

Şiddet çözüm değil

Brooklyn’de siyahların mahallesinde pizzacılık yapan İtalyan asıllı Sal ve iki oğluyla dükkânda çalışan Mookie odağında gelişen öyküde, günün birinde bilinçaltlarındaki ırkçılığın açığa çıkması anlatılıyor. Spike Lee, Public Enemy’nin ‘Fight The Power’ı eşliğinde meselelerin çözümünde şiddetin bir seçenek olmayacağını vurgulamaya çalışıyor. Filmin kilit sahnesi George Floyd’un katlini yıllar önce göstermiş sanki... 

3) ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ / SELMAOysa hepimiz eşitiz…

Oysa bir hayali vardı…

1965’te, ‘Nobel Barış Ödülü’ sahibi Martin Luther King, Başkan Lyndon B. Johnson’la yaptığı görüşmelerde ‘Oy Hakkı Kanunu’ konusunda somut adımlar atılmayacağını fark edince eylemlere hız verilmesi yönünde hareket eder. İlk hedef, siyahlara zulmün yoğun olduğu Alabama’da, Selma şehrinden eyalet başkenti Montgomery’ye doğru 87 km’lik yolda bir protesto yürüyüşü gerçekleştirmektir. Ava DuVernay imzalı yapım, King’in hayatından kesitler eşliğinde o dönemdeki protesto yürüyüşlerine odaklanıyor.

4) BAYAN DAISY’NİN ŞOFÖRÜ / DRIVING MISS DAISYOysa hepimiz eşitiz…

Gel siyahla beyaz olalım…

Haberin Devamı

Oğlunun kendisine tahsis ettiği ama pek de güvenmediği siyah şoförle, zaman içinde aralarındaki buzlar eriyen yaşlı beyaz kadının öyküsü. Bruce Beresford’un yönettiği ve dört dalda Oscar’a uzanan çalışma, hem yaşlılık hem de ırkçılık üzerine zarif ve uzlaşmacı mesajlarıyla dikkat çekiyor.

5) BÜLBÜLÜ ÖLDÜRMEK / TO KILL A MOCKINGBIRDOysa hepimiz eşitiz…

Hukuk ve ırkçılık

1930’lı yıllar, Alabama... Küçük bir kasabada iki çocuğuyla yaşayan avukat Atticus Finch, beyaz bir kıza tecavüz suçlamasıyla sanık sandalyesine oturan bir siyahın savunmasını üstlenir. Harper Lee’nin gerçek hayatta tanık olduğu kimi olaylardan yola çıkarak yazdığı ünlü romanın uyarlaması olan, Robert Mulligan imzalı film, üç dalda Oscar kazanmıştı.

Haberin Devamı

BUNLAR DA VAR...

  1. 12 Yıllık Esaret / 12 Years a Slave / Yön: Steve McQueenOysa hepimiz eşitiz…
  2. Savaştan Sonra / Mudbound / Yön: Dee Rees
  3. Malcolm X / Yön: Spike Lee
  4. Rüzgârın Oğlu / Race / Yön: Stephen Hopkins
  5. Yeşil Rehber / Green Book / Yön: Peter Farrelly
  6. Karanlıkla Karşı Karşıya / BlacKkKlansman / Yön: Spike Lee
  7. Gecenin Sıcağında / In the Heat of the Night / Yön: Norman Jewison
  8. Mor Yıllar / The Color People / Yön: Steven Spielberg
  9. Loving / Yön: Jeff Nichols
  10. Duyguların Rengi / The Help / Yön: Tate Taylor
  11. Başkanların Hizmetkârı / The Butler / Yön: Lee Daniels
  12. Just Mercy / Yön: Destin Daniel Cretton
  13. Gizli Sayılar / Hidden Figures / Yön: Theodore Melfi
  14. Son Durak / Fruitvale Station / Yön: Ryan Coogler
  15. The Long Walk Home / Yön: Richard Pearce

SİNEMADA ‘GÖÇ’ ZAMANI…

Dünyanın en geniş katılımlı ve kapsamlı tematik film festivali olarak yola çıkan ‘Uluslararası Göç Filmleri Festivali’ yarın başlıyor. İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen festivale Kültür ve Turizm Bakanlığı da katkı sağlıyor. Basın sponsorluğunu Demirören Medya’nın üstlendiği etkinlik 21 Haziran’a kadar sürecek ve internet üzerinden gerçekleştirilecek. Filmlerse www.festivalscope.com sitesi üzerinden, üye olmak kaydıyla ücretsiz izlenebilecek.

Festival kapsamında son beş yılda önemli organizasyonlarda ödüle layık görülmüş yapımlar ‘Uluslararası Uzun Metraj’ ve ‘Uluslararası Kısa Metraj’ olmak üzere iki kategoride yarışacak. Yarışma sonucunda; ‘En İyi Uzun Metraj Film’ 15 bin Euro, En İyi Kısa Metraj Film’ ile ‘İlham Verici Senaryo’ 5 bin Euro para ödülünün sahibi olacak. Ayrıca, ‘Aynı Gemi-Same Boat’ adıyla düzenlenecek bir başka kısa metraj film yarışmasında da yine birinciye 1000 Euro ödül verilecek.

Haberin Devamı

Özel orkestra açılış ve kapanışta sahne alacak

Onursal başkanlığını F. Murray Abraham’ın üstlendiği festivalde jüri başkanlığını da Nuri Bilge Ceylan yapacak.Oysa hepimiz eşitiz…
Jürideki diğer isimlerse şöyle: ABD’li oyuncu-yönetmen Danny L. Glover, Bosnalı oyuncu Emir Hadzihafizbegovic, Çin asıllı ABD’li oyuncu Joan Chen, Danimarkalı yönetmen Lone Scherfig, İngiliz kostüm tasarımcısı Sandy Powell ve İranlı oyuncu Seyyid Şahap Hüseyni.

Öte yandan festivalin yarınki açılış ve 24 Haziran’daki kapanış törenlerinde birçok ülke sanatçısından oluşan ‘International Virtual Festival Orchestra’ sahne alacak.

Bu özel orkestra, dünyanın en iyi udilerinden Diyarbakırlı Ermeni sanatçı Ara Dinkjian, neyzen Bilgin Canaz, ünlü orkestra şefi Musa Göçmen’in de aralarında olduğu 27 müzisyenden oluşuyor. Seslendirdikleri şarkılardan biri de Süryani bir kızla Müslüman bir gencin aşkını konu alan anonim ‘Suzan Suzi’ türküsü olacak.

Haberin Devamı

‘UZUN METRAJ YARIŞMA’ FİLMLERİ

Sama İçin / For Sama / Yön:  Waad Al Kateab-Edward WattsOysa hepimiz eşitiz…

Gece Yolcusu / Midnight Traveler / Yön: Hassan Fazili

Omar ve Biz / Omar and Us / Yön: Maryna Er Gorbach-Mehmet Bahadır Er

Kızım Gibi Kokuyorsun / Scent of My Daughter�/ Yön: Olgun Özdemir

Oskar&Lilli / Yön: Arash T. Riahi

Oğlum Gibi / Just Like My Son / Yön: Costanza Quatriglio

Rafael / Yön: Ben Sombogaart

The Merger / Yön: Mark Grentell

Yazarın Tüm Yazıları