Paylaş
Yalan söylememek
PİNOKYO / PINOCCHIO
Yalancının burnu…
Malum, Carlo Collodi’nin ölümsüz eseri kendisine kukla bir çocuk yaratan yaşlı ustayla varoluş sorunları olan Pinokyo adını verdiği minik kuklanın yaşadıklarını anlatır. Pinokyo yalan söyledikçe burnu uzar ama öykünün bir başka meselesi kendi varlığını kanıtlamak için baba figürüne başkaldırmaktır. İnsan olmak için büyük uğraş veren kukla yaşadıklarıyla olgunlaşacak ve başkaldırdığı babasını zaman içinde takdir edecektir. Bu masalın son uyarlaması Matteo Garrone imzasını taşıyor, özellikle görsel yanıyla ilgi çekici.
‘Farklı’ olana kol kanat germek
E.T. / THE EXTRA-TERRESTRIAL
Önyargısızlık…
Uzaydan gelen bir yaratığa çocuklar sahip çıkar ve onu büyüklerin ‘şerrinden’ korur. Steven Spielberg’ün ‘korkunç uzaylı’ motifini ters yüzettiği film miniklerin meselelere önyargısız, sevgiyle ve şefkatle yaklaştığını gösteren bir yapıttır. Elliot ve arkadaşlarının, evine dönmek için çabalayan ‘E.T’ye olan yardımları hiçbir zaman unutulmaz!
Vefalı olmak
CHRISTOPHER ROBIN
Eski dostlar, eski dostlar
‘100 Hektar Ormanı’nda yaşayan bir grup hayvanın Christopher Robin adlı bir çocukla olan ilişkilerini anlatan ‘Winnie the Pooh’, oyun yazarı ve gazeteci A. A. Milne’in 1920’lerde oğlu Christopher’ın oyuncaklarından esinlenerek yarattığı dünyanın ifadesiydi. Marc Forster imzalı ‘Christopher Robin’ isimli çalışmaysa çok sevilen karakterler eşliğinde hiçbir şeye zaman ayıramayan bir işkoliğin eskiden sahip olduğu değerleri ‘Winnie the Pooh’ ve arkadaşlarıyla hatırlamasını anlatıyor. Filmin 1940’lar İngiltere’si üzerinden günümüz dünyasına (insani değerleri kaybetme, en yakınlarına sevgi ve ilgiyi esirgeme, kapitalizmin acımasızlığı gibi) göndermelerde bulunması ve çocukluk günlerindeki dostlara ilişkin ‘vefa’yı hatırlatması da kayda değer.
İçindeki iyiyi ve gücü keşfetmek
OZ BÜYÜCÜSÜ / THE WIZARD OF OZ
İçine bir bak, neler göreceksin…
Yakalandıkları hortumla bambaşka bir evrene geçen Dorothy ve üç yeni arkadaşı Kalpsiz Teneke Adam, Beyinsiz Korkuluk ve Korkak Aslan’ın eski
hayatlarına ve dünyalarına dönmek için büyücü Oz’u arama mücadeleleri... Victor Fleming’in bu zamana yenilmeyen klasiği altmetninde çocuklara içlerindeki iyiyi ve gücü keşfetmeyi aktarır…
Dayanışma ruhuna sahip olmak
ORMAN ÇOCUĞU / THE JUNGLE BOOK
İnsan evladını koruyalım!
Rudyard Kipling’in ünlü eseri ormanda kurtlar tarafından büyütülen bir çocuğun serüvenlerini anlatıyor. Birçok kez sinema perdesine taşınan bu klasiğin sinemadaki son yansıması olan Jon Favreau imzalı uyarlama ihtişamlı bir görsel meydan okuma. Film ve dayandığı metin minik Mowgli’nin kendisini yok etmeyi kafasına koyan korkunç kaplan Shere Khan’a karşı mücadelesini anlatırken doğa-insan dengeleri etrafında dolaşıyor, arkadaşlık, takım duygusu ve dayanışma gibi değerlere de vurgu yapıyor.
Yılmamak, sabretmek
THE KARATE KID
Düşersin ve yeniden ayağa kalkarsın
Bir yandan yeni mahallesinde uyum sorunları yaşayan, öte yandan bir grup genç tarafından yediği dayakla gururu kırılan Daniel’ın Japon asıllı bir tesisatçı tarafından ruhsal ve fiziksel açıdan eğitilerek sabretmeyi, yılmamayı öğrenmesi… ‘Rocky’nin yönetmeni olarak tanınan John G. Avildsen, bu çok tutmuş klasikte yine bir düşme, dibe vurma ve tekrar ayağa kalkma hikâyesi anlatıyor.
Hayallerine inanmak
KERKENEZ / KES
Gökyüzü, inananlarındır
Okul ve aile hayatı içinde bocalayan Billy Caspar adlı uyumsuz bir çocuk ve bir anlamda sığındığı liman olan kerkenezi eğitmesi, onunla dost olması ve böylece en büyük hayalini gerçekleştirmesi… Kariyeri boyunca ezilenlerin yanında Ken Loach’un birçoklarına göre başyapıtı olan 1969 tarihli ‘Kerkenez’i, arka plan itibariyle işçi sınıfının koridorlarında dolaşırken İngiliz eğitim sistemine de fiske vuruyor. Yönetmenin filmlerine her daim sızan futbol tutkusunu burada da görmeniz mümkün.
Zekâyı kullanmak
EVDE TEK BAŞINA / HOME ALONE
Zeki ve çevik
Chris Columbus’un bu çok sevilen yılbaşı filmi, ailesi yeni yıl tatili için Fransa’ya giderken kendisi evde unutulan minik Kevin’ın iki hırsıza karşı zekâsını anlatır. Uyanıklığını kullanarak verdiği mücadeleyle onlara dünyayı dar eder...
Doğanın iyileştirici gücüne güvenmek
GİZLİ BAHÇE / THE SECRET GARDEN
Tabiat ananın gücü…
Ailesinin kaybından sonra ölmüş teyzesinin evinde kalan ve burada hasta kuzeniyle birlikte düzene başkaldırırken geçmişte vakit geçirdikleri ‘gizli bahçe’yi bulan küçük bir kızın öyküsü. Frances Hodgson Burnett’ın duyarlı olma fikri üzerinden doğanın iyileştirici gücü üzerine kıssadan hisselere sahip klasiği birkaç kez sinemaya uyarlandı. 2020 tarihli son hamle Marc Munden imzasını taşıyordu.
Azmini kaybetmemek
RÜZGÂRI DİZGİNLEYEN ÇOCUK / THE BOY WHO HARNESSED THE WIND
Başımıza icat çıkaranlardan!
Malawi’de maddi imkânsızlıklar nedeniyle okuldan atılan 13 yaşındaki William Kamkwamba geceleri okulun kütüphanesine giderek kendini eğitir. Çok geçmeden de öğrendiklerini pratiğe döker ve eski bir bisikletin parçalarından bir rüzgâr jeneratörü yapar. Bu çabası ailesinin ve sefalet içindeki köyünün de kaderini değiştirir… Çoksatan kitabın uyarlaması 2019 tarihli film özellikle ‘12 Yıllık Köle’deki performansıyla hatırlanan aktör Chiwetel Ejiofor’un ilk yönetmenlik çalışması.
Sihre inanmak
HİÇ BİTMEYEN ÖYKÜ / THE NEVERENDING STORY
Başka türlü bir şey benim yaşadığım…
Eski bir kitapçıdan alınan kalın kapaklı bir kitap ve bu vasıtayla girilen sihirli dünya... Tuhaf yaratıklar, ağaçlar, prensesler, dağlar derken ana karakter Bastian’la birlikte çıkılan gizemli ve unutulmaz fantastik bir yolculuk... Yani bir anlamda kitap okumakla kalınmaz, bir parçasına dönüşülür. Wolfgang Petersen’in, Michael Ende’nin romanından uyarlığı 1984 tarihli film hâlâ çekiciliğini koruyor.
Özgüven kazanmak
KATWE’NİN KRALİÇESİ / QUEEN OF THE KATWE
Makûs talihine mat olmamak
Uganda’nın yoksul bir yöresinde satranç yeteneğine sahip olduğunu anlayan ama annesinin, beyhude bulduğu bu oyun yerine kendisine yardımcı olmasını istediği Phiona’nın öyküsü. Bir öğretmen ondaki cevheri fark edecek ve önünü açacaktır. Mira Nair’in filminin özellikle kız çocuklarına özgüven aşılayan ve satrancı herkese sevdiren bir yapısı vardı.
Paylaş