Festivalde günün filmi: ‘71 Bir zamanlar İrlanda’da…

Geçmişin acıları ve yer yer örtük sayfalarında dolaşmak her yerde olduğu gibi İngiltere’de de sinemanın belki görevi değil ama vicdani reflekslerinden biri.

Haberin Devamı

Kuşkusuz bu coğrafyadan bakıldığında bu tür hesaplaşmaları Britanya geleneği içinde çokça gördük. ‘Babam İçin’den ‘Hidden Agenda’ya ‘Michael Collins’ten ‘Hunger’a, ‘Some Mother’s Son’dan ‘Bloody Sunday’e o kadar çok yapım var ki benzer sularda ve meselelerde gezinen (ki ben bu toplam içinde özellikle Thaddeus O’Sullivan’ın ‘Nothing Personal’ını çok beğenirim)…
Ama öte yandan geride öyle bir geçmiş ve kapanmayan yara var ki, zaman zaman olay mahalline dönmek gerekiyor ya da dönüldüğünde kimse, “İyi ama neden?” sorusunu akla getirmiyor. Zihinlerde beliren asıl şey atılan adımın, gösterilen duruşun ne denli gerçekçi, ne denli vicdanlı, denli tutarlı olduğu…

‘71’, genç bir İngiliz askerin, Gary’nin birliğiyle İrlanda’ya adım atar atmaz katıldığı ilk operasyonda bir anlamda esir düşmesini ve Belfast sokakları verdiği hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. Öykü, Gary’yle birlikte bizi meselenin ana muhataplarıyla karşı karşıya bırakıyor ve ordudan ‘Derin İngiltere’ye, radikal IRA militanlarından davaya satanlara (!) değin geniş bir yelpazede geziniyor ve seyirciyi oldukça etkileyici bir profilin parçası haline getiriliyoruz.
‘71’de senarist Gregory Burke ikna edici bir öyküyü aktarırken kamera arkasındaki isim olan Fransız yönetmen Yann Demange da sinematografik açıdan gayet başarılı bir işe imza atmış. Özellikle filmin atmosferi çok başarılı, Belfast’taki ‘Falls Road’ bölgesindeki kaçıp kovalamaca sahneleri (hem gündüz hem de gece) de gerilim açısından görülmeye (ve de hissedilmeye) değer.

Haberin Devamı

Er Gary rolünde ise ‘Starred Up’ ve ‘Unbroken’ filmlerinden hatırladığımız Jack O’Connell, yine çok başarılı bir perormans ortaya koyuyor. Ki yetenekli aktör artık Britanyalı eleştirmenlerce karizması itibariyle ‘Genç Albert Finney’ olarak anılmaya başladı. Filmde Yüzbaşı Sandy Browning rolündeki Sean Harris ve Gary’yi tekrar hayata dördürmeye çalışan eski sıhhiyeci Eamon rolündeki Richard Dormer de benzer şekilde çok başarılı bir performans ortaya koymuş.
Sonuç olarak ‘71’ son derece etkileyici bir yapım, festival programının da en iyilerinden. Kaçırmayın derim…

71
Yönetmen: Yann Demange
Senaryo: Gregory Burke
Oyuncular: Jack O’Connell, Sam Reid, Richard Dormer, David Wilmot, Babou Ceesay, Barry Keoghan, Corey McKinley

Yazarın Tüm Yazıları