Paylaş
Seçimin hemen ertesi gününde ‘politik risk sürüyor’ yorumunu yapan Fitch’in ardından dün de Moody’s, politik gerginlik ve belirsizliğin 2015 seçimlerine kadar devam edeceğini, Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarının temel ekonomik zorlukları gideremeyeceğini açıkladı.
KREDİ dereceleme kuruluşu Moody’s önceki gün, cumhurbaşkanlığı seçiminin Türkiye’nin kredi notu üzerine yansımalarına dair bir not yayımladı. Not, 2015 milletvekili seçimlerine kadar politik tansiyon ve belirsizliğin devam edeceği, Türkiye’nin bu süreçte reformlarını askıda tutarken, dışarıdaki ekonomik gelişmelere karşı kırılganlıkla yüz yüze olduğunu not ediyor. Moody’s şunu söylüyor; Çünkü mevcut süregelen iç politik tansiyon ve belirsizlikler 2015 genel seçimlerine kadar sürecek. Seçim sonucunun kredi notu üzerine yansımaları iki temel eşik geçilene kadar tam olarak netleşmeyecek. Biri, yeni başbakanın atanması, ikincisi ise Ak Parti içindeki dinamikleri de belirleyecek olan 2015’deki seçimler.
DIŞARIYA KARŞI KORUMASIZ
Politik arenada istikrar oluşana kadar, ülkenin yapısal reform ajandasının askıda kalması muhtemel. Bu da, aşması gereken ekonomik zorlukları ve belirgin biçimde dış kırılganlıkları olan Türkiye gibi bir ülkeyi, potansiyel olarak uluslararası piyasalarda bakışın değişmesine karşı korunmasız hale getiriyor. Moody’s notunda, ülkenin temel ekonomik ve kurumsal zorlukları; yavaşlayan büyüme, yüksek enflasyon, belirginleşen dış kırılganlık, Merkez Bankası gibi kilit kurumların bağımsızlığının zayıflaması olarak örneklenmiş. Notta, Cumhurbaşkanlığı seçiminin kredi notuna ilişkin yansımasının netleşmesi için sayılan iki temel eşiğin önemi de şöyle gerekçelendirilmiş; birincisi, yeni başbakanın atanmasının, mevcut hali ile partinin daha uzlaşmacı hareket eden Abdullah Gül liderliğindeki kanat ile Tayyip Erdoğan liderliğindeki daha otokratik kanat arasında bölünen Ak Parti içindeki dinamiklerin nasıl evrileceğine dair gösterge olacağı vurgulanıyor.
İkinci gerekçe de, Ak Parti’nin başkanlık sistemine uzanan bir anayasal değişiklik yapabilecek bir çoğunluğa erişip erişmeyeceğini gösterecek olan 2015 genel seçimlerinin belirleyici olacağı belirtiliyor. Genel seçimlerin ve sonrasındaki kabine kompozisyonu da Ak Parti içinde hangi kanadın ekonomi ve yönetişim yaklaşımının etkili olacağını gösterecek. Moody’s, Ak Parti içi dinamiklerin evriminin, 2013 ortasından itibaren kendini gösteren politik tansiyon ve belirsizliği devam ettireceğini düşünüyor. Ayrıca, 2003 yılında satın alma paritesine göre 8 bin 577 dolar olan kişi başı milli gelirin, 2013’de 15 bin 353 dolara getiren ivmenin artık bundan sonra çok zor olduğunu vurguluyor. Moody’s 2014 büyüme tahminini de yüzde 4’ten yüzde 3’e çekmiş. Faizlerdeki bir dizi indirimin enflasyon riskini artırırken, Merkez Bankası’nın bağımsızlığının sorgulanmasına kapı açacağı not edilmiş.
Seçim öncesi not iner mi?
NİSAN ayında Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir Baa3 seviyesinde teyit eden ama görünümünü negatif izlemeye alan Moody’s, 8 Ağustos’taki açıklamayı yapmamış, 5 Aralık tarihine bırakmıştı. Açıklama notunda sayılanlar, özellikle ekonomi yönetimi kadrolarının ve kurumların not açısından önemini gösteriyor. Belirtilen nedenlerle ortaya çıkabilecek güven krizi ya da hatalar sonucu, 2015 seçimi öncesinde dahi not indirimi gündeme gelebilir.
Paylaş