Paylaş
Ülke olarak 2016 yılında birbiri ardına pek çok olumsuz şeyler yaşadık. Birçoğuna gerçekten yürek dayanacak gibi değildi. 2017’nin acı değil, güzellik, başarı ve huzuru paylaştığımız bir yıl olmasını temenni ediyorum. Bu dileklerim elbette sanat ve kültür dünyası için de geçerli. Sergilerin ziyaretçileri çok; ressamların ve galerilerin kazançları bol olsun. (Daha bu dileklerin mürekkebi kurumadan yeni yılın ilk gününe İstanbul’daki alçak terör saldırısının haberiyle uyandık. Bir kez daha başın sağolsun Türkiye. Anlaşılan 2017 de zor geçecek.)
TÜRKİYE’DEN 3 SANATÇI
Geçen haftalarda Hürriyet’in Türkiye baskılarında ünlü ressamlarımız Yalçın Gökçebağ, Devrim Erbil ve Işıl Özışık’ın, Tayvan’da (Milliyetçi Çin) ortak bir sergi açtıklarını “Tayvan’da 3 Türk ressam” başlığı ile duyurmuştum. Sergi 17 Ocak’a kadar sürecek. Serginin açılışı için Tayvan’a giden Yalçın Gökçebağ bu ülkede yaklaşık 1 hafta kaldıktan sonra Ankara’ya geri döndü.
TÜRK-TAYVAN ORTAK SERGİSİ
Serginin nasıl geçtiğini, neden böyle bir sergi yapıldığını konuştum kendisiyle. Sergi Tayvan’ın başkenti Taipei’deki Tamkang Üniversitesi’nde açılmış. Tayvanlı ressamlar bir süre önce Türkiye’ye yaptıkları ziyaretle ilgili bir sergi açmak istemişler. Ancak bu sergiye Türkiye’den de ressamların katılmasını istedikleri için Tayvan’daki Türk Ticaret Ofisi Temsilcisi İsmet Erikan’dan yardım talep etmişler. Erikan teklifi ressamlar Gökçebağ, Erbil ve Özışık’a iletmiş ve olumlu yanıt almış. Anlayacağınız Tamkang Üniversitesi’nde yapılan etkinlik, Türk ve Tayvanlı sanatçıların ortak bir sergisi olmuş. Sergide hem İstanbul’dan, hem de Anadolu’dan esintiler varmış. Zaman sıkışıklığı nedeniyle Devrim Erbil ve Işıl Özışık serginin açılışına gidememişler. Gökçebağ, bir anlamda kendisiyle birlikte iki meslektaşı için de serginin açılışında hazır bulunmuş. “Çok keyifliydi” diyor Gökçebağ, Tayvan’daki sergi için. Tayvan’a Seul üzerinden gittikleri için Güney Kore’yi de görme fırsatı bulmuş. Ben fazla uzatmadan sözü Gökçebağ’a bırakayım:
“Bizlerin resimleriyle birlikte Tayvanlı sanatçılar Li Chi-Mao, Lee Chung-Chung, Li An-Jung, Tao Wen-Yueh, Koo Chung-Kuang’un yapıtları da sergide yer aldı. Sergiye yabancı ülke temsilcilerinin, sanatçıların ve öğrencilerin ilgisi çok yoğundu. Yabancılara Türk resim sanatını anlatma fırsatını buldum. İlgiyle dinlediler. Tayvanlı meslektaşlarla sanat ve kültür alanında fikir alış verişi yaptık. Tayvanlı sanatçıların eserleri de çok güzeldi. Türkiye’den binlerce kilometre uzaklıktaki ülke sanatçılarının Türkiye’yi gözlemleyip, sanat çalışmalarına nasıl yansıttıklarını görmem benim için ilginç olduğu kadar, tecrübe edinmem açısından da önemliydi. Her sanatçıdan 10 resim sergilendi.
FİGÜRSÜZ SADE ÇALIŞMALAR
Ben Tayvan sergisi için, farklı bir çalışma yaptım, eserlerime yeni bir bakış açısı getirdim. Benim çoğunlukla bol figürlü eserlerim tercih edilir. Tayvan’da sergilenen, her biri 100x100 cm. boyutundaki eserlerimde ise neredeyse hiç figür yoktu. Çay tarlası, hasat, karlı manzara, üzüm bağı gibi kendi konularımı sadeleştirerek, soyut anlayışı ağır basan resimler yaptım. Neden sade çalıştığımı sorarsanız, yanıtım ‘Modern resmin içinde sadeleştirme vardır. Fazla ayrıntıya gitmeden bütün kütlelere önem vermek. Bu şekilde resmin ayrıntıları yerine resmin özüne odaklanmak’ olur. Bundan sonra bu tür çalımalara ağırlık vereceğim. Türkiye’de de kısa süre içinde bu tür çalışmalarımdan oluşan bir sergi açmayı planlıyorum.”
KENTTE NE VAR?
Mustafa Ayaz-31 Ocak’a kadar (M.Ayaz Müzesi/Balgat), Münip Özben- 3 Ocak’ta açılacak (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Zuhal Baysar-Hasan Çağlayan-Yiğit Altıparmakoğulları-Özer Aktaş (heykel)- 4 Ocak’ta açılacak (Galeri Soyut/Yıldızevler), Suna Özkalan (resim)-Filiz Onat (heykel)-4 Ocak’ta açılacak (Medya Sanat/Çankaya), Süreyya Atalay-6 Ocak’a kadar (Atlas Sanat/Cinnah Caddesi), Rabia Çalışkan-Hatice Aras Çamaltı-7 Ocak’a kadar (Nurol Sanat/Güvenevler), Osman Akbay-Bahar Akçura-Sezai Kara-6 Ocak’a kadar (Emin Antik/Kale), Canan Berber-25 Ocak’a kadar (Kent Sanat/Yıldız), 26 Kadın Fotoğrafçı-26 Ocak’a kadar (CerModern/Sıhhiye), Ebru Karakimseliler-Meltem Küçükşahin-Firkan Gülaydın-Payam Latifi-Suat Orgun’dan ‘Takılabilir, Giyilebilir, Yenilebilir, İzlenebilir Sanat.’ (Stillife/Yıldızevler).
Paylaş