Paylaş
Onun resimlerinde köylülerin çalıştığı tarlalar, harman yerleri, hasat edilen ürünler, saman balyaları renk ahengi içinde paralel dalgalar olarak çıkar karşınıza. Tarlanın ortasındaki ulu bir ağaç, Karakul’a özgü uyumlu fırça darbeleriyle delice esen rüzgara karşı koymaz. Ağacın dalları, “Tarlada, fabrikada, emeğin gücünü görün artık” dercesine hiddetle dalgalanır. Keza tarlada ekip biçen eşine, kucağındaki çocuğuyla yardım eden köylü kadınların saçları da...
Karakul doğduğu toprakların ona aşıladığı “Devrimci ruhla” üretiyor eserlerini. Acı, isyan, hasret ve direnmeyi içeren türkülere de benzer resimleri. 1974’te Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nü bitiren, 1986’da Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Grafik Ana Sanat Dalı’nda lisans eğitimini tamamlayan Karakul, çalışmalarını tanıtırken, “Eserlerinde türkülerin yapı taşı olduğunu” inkar etmiyor, “Bütün olumsuzluklara karşın, türkülere tutunuyorum, türkülerle direniyorum, popülizme düşmemeye özen göstererek” diyor. Şöyle devam ediyor Karakul:
“Kimileri bunu köylü kültürü diye küçümseyebilir. Yanıldıklarını görmeleri için kapılarını bu dünyaya açmalarını öneririm. Bu dünyada çok şey buluyorum. Yollarındaki umut yüklü kağnılar, kaya kovuklarında açan kır çiçekleri, tarlalarda kınalı ellerine diken dolan kadınlar, ışıksız-yolsuz-okulsuz köylerdeki tezek kokulu çocuklar. Onlar ki; doğayı yaşanası kılan, halayları ve türküleriyle yeniden canlandıranlardır. Bu dünyada saflık var, yardımlaşma var, sevda var, umut var, hasret var, hareket ve renk var. Bu kaynak kurumaz, çünkü yöresellikle evrenselliğin içiçe geçtiği yerdir burası.”
Anadolu’nun dağlarının gölgesinin düştüğü, köylerinin kokusunun sindiği, özellikle kadınların, çocukların acısını ve coşkusunu hissedebileceğiniz, Karakul’un fırçasından çıkmış eserlerden oluşan sergiyi 9 Aralık’a kadar Sevgi Sanat Galerisi’nde (Mesnevi Sokak/Çankaya) görebilirsiniz.
ASKER RESSAMLAR SERGİSİ
Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamaları, doğası gereği çoğunlukla terörle mücadele veya Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının Suriye’de yürüttüğü faaliyetlerle ilgili olur. TSK’nın sosyal medya hesabından gelen her duyuruyu, “Acaba yine şehit mi var?” endişesiyle açarım. Ancak geçenlerde gelen duyuru, tamamen resimle ilgiliydi. TSK, “Harbiye Askeri Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığınca 18-30 Nisan 2018 tarihleri arasında ‘Yaşayan Asker Ressamlar Resim Sergisi’ açılacaktır” duyurusu yapmıştı. Bu duyuruda, söz konusu sergiye halen görevde veya emekli olmuş, resim sanatı alanında eserler vermekte olan personelden katılmak isteyenlerden aranan şartlar ayrıntılı şekilde anlatılmıştı. Sergiye iştirak etmek isteyenlerin 15 Aralık’a kadar süresi var. “Asker ressamlar”, şartların neler olduğunu “http://www.tsk.tr/BasinFaaliyetleri/BD_36” adresinden öğrenebilirler.
KENTTE NE VAR?
Gafur Uzuner-30 Kasım’da açılacak (Armoni Sanat/Yıldız), Canan Atalay-22 Aralık’a kadar (Atlas Sanat/Çankaya), Mürşide İçmeli-9 Aralık’a kadar (Galeri Akdeniz/Yıldız), Elif Yıldız-9 Aralık’a kadar (Arte Sanat/Çayyolu), Makbule Ayaz-30 Kasım’a kadar (Sitllife/Yıldız), Emine Kasap Karakoç-10 Aralık’a kadar (Valör Sanat/Yıldız), Basri Erdem-Momunbek Astar-18 Aralık’a kadar (Emin Antik/Kale), Gönül Kasaplar-5 Aralık’a kadar (Galeri Çankaya/Kızılay), Mine Gençtürk-4 Aralık’a kadar (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Mehmet Cihan Gezgin-9 Aralık’a kadar (Kent Sanat/Yıldız), Gülay Arkün-18 Aralık’a kadar (Medya Sanat/Çankaya), Nevres Akın-7 Aralık’a kadar (Platform A/Taurus AVM), Talat Ayhan-Buğra Özer-Ümit Türk- 6 Aralık’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız).
Paylaş