Mevsimler ve Vahap Demirbaş

Dondurucu soğuğun hakim olduğu bu karanlık kış günlerinde, Vahap Demirbaş’ın fırçasından çıkmış, duvarınızda asılı bir kış resmi içinizi ısıtabilir.

Haberin Devamı

Mevsimler ve Vahap Demirbaş

Çatısı karla kaplı bir evin pencerelerinden dışarı sızan ışık, sadece bahçede kar topu oynayan veya kardan adam yapan çocukların yüzüne yansımaz. O ışık aynı zamanda yüreğinize de yansır, umut verir. Herhangi bir köyde karlı bahçede kazları güden, saçları örgülü bir kız çocuğunun sevimliliğine hayran kalabilirsiniz. Veya karlı yollarda, küçük dikdörtgen şeklindeki ahşap okul çantalarını taşımakta zorlanan çocuklarla birlikte, ilkokul günlerinizi hayal edebilirsiniz.
Demirbaş için “Dört mevsimin ressamlarından biri” demek hiç yanlış olmaz. Erguvan ağaçlarıyla bezenmiş, zirvesi karlı dağların eflatun gökyüzüyle flört ettiği, yeşilin en taze ve keskin halinin hakim olduğu çayırlarla kaplı tuvale serpiştirilmiş onlarca koyun ve ineğin olduğu bir köyde kendini göstermeye başlayan ilkbahar...Belki uykuya dalarken “Kentin yorucu yaşamından kurtulup yaşamak istediğim yer” diye hayal etiğiniz köy, bu köydür kim bilir. Kucaklarında kuzu taşıyan köy çocuklarını gördüğünüzde, şehirli çocukların bu doğal yaşamdan ne kadar uzak olduklarını düşünmekte seçeneklerden birisi...
“Baraj sularının altında kalmasın” diye haykırdığınız Hasankeyf’i de bulabilirsiniz Demirbaş’ın çalışmaları arasında. Bir kıyısında yıkık evler ve köprüler, diğer kıyısında keçi veya koyun sürüsü. Ve Hasankeyf’in sularına yansıyan tarih...
Demirbaş, yaz aylarında kıyı kıyı dolaştırır sizi Antalya’da, Bodrum’da... Ya da nerede olmayı hayal ediyorsanız, orada. Örneğin sanatçının memleketi Malatya’da kayısı hasadında. Ya da yazın kavurucu sıcağından kurtulmak istiyorsanız, tuvaldeki dingin denize bırakın kendinizi. Akşam üzeri keyfini ise Demirbaş’ın hayallerinde kurduğu, çiçeklerle çevrili sokak kahvehanelerinde çayınızı veya kahvenizi yudumlayarak çıkarabilirsiniz. Sadece denizin değil, yeşil çamların gölgesinde ailenin tüm fertleriyle yapılan piknik de, Demirbaş’ın yaz tuvallerinde karşınıza çıkabilir.
Sonbaharın sadece sarılığı yoktur Demirbaş’ta. Yaz sonu-sonbahar başı bir düğün alayında horon çekenler, yüzü kırmızı tülle kapalı at üstündeki gelini götüren heyete eşlik ediyor olabilir. Türk bayraklarıyla donatılmış okulun bahçesinde toplanmış çocuklarla yeni bir eğitim yılına başlanması da, Demirbaş’ın eserlerinde sonbaharı haber verir. Veya keçe çadırlar altında kurulmuş bir köy pazarının kalabalıklığı da...
Sadece mevsimler mi? Elbette değil. Demirbaş’ın resimlerinde bir çoğumuzun çocukluk dönemlerinden aşina olduğu ancak günümüzde kaybolmaya yüz tutan oyunları veya değişik mahalle kültürlerini de bulmak mümkün. Kör ebe oynayanlar, ağaçlara tırmananlar, ayı oynatıcıları gibi...
Demirbaş ayrıntılara önem veren ve ağırlıklı suluboya çalışan bir sanatçı. Ancak bir süreden beri yağlıboya çalışmalar da yapıyor. Sanatçı, yukarıda anlatmaya çalıştığım konulardan oluşan kapsamlı bir sergiyi önümüzdeki ilkbahar sonuna doğru Valör Sanat Galerisi’nde açmayı planlıyor.

Haberin Devamı

Mevsimler ve Vahap Demirbaş

Haberin Devamı

TURANİ’Yİ KAYBETTİK

Bu köşeyi yazarken geldi Prof.Dr. Adnan Turani’nin vefat haberi. Cumhuriyet devrimlerinin yetiştirdiği, Türk resmini uluslararası arenaya taşıyan, önemli bir isimdi Turani. Turani’yi ve eserlerini anlatmaya köşeler yetmez. Hürriyet’in dünkü Türkiye baskılarında onu anlatan yazımı okuduğunuzu düşünüyorum. Ama bir kaç kez konuk ettiğim bu köşede de büyük ustanın aramızdan ayrıldığını duyurmamak olmazdı. Turani için bugün önce uzun yıllarını geçirdiği Hacettepe Üniversitesi’nde bir tören düzenlenecek. Kocatepe Camii’nde ikindiden sonra kılınacak cenaze namazı sonrası Cebeci Asri Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak. Turani’nin yakınlarına, sevenlerine, sanat dünyasına başsağlığı diliyorum. Işıklar içinde uyu dev adam.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Zeki Serbest-25 Aralık’a kadar (Stillife/Yıldızevler), Hatice Kumbaracı Gürsöz-Yarın açılacak (Galeri Çankaya/Kızılay), Filiz Onat-31 Aralık’a kadar (Galeri M/Armada AVM), Süreyya Atalay-6 Ocak’a kadar Atlas Sanat (Cinnah Caddesi), Abdullah Ayaydın-30 Aralık’a kadar (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Hüseyin Macar-28 Aralık’a kadar (Ata Sanat/Ulus), Osman Akbay-Bahar Akçura-Sezai Kara-6 Ocak’a kadar (Emin Antik/Kale), Orhan Gürel-31 Aralık’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mahallesi), Nükhet Atar-31 Aralık’a kadar (Galeri Akdeniz/Yıldızevler), Canan Berber-23 Aralık’ta açılacak (Kent Sanat/Yıldız), Rabia Çalışkan-Hatice Aras Çamaltı-7 Ocak’a kadar (Nurol Sanat/Güvenevler).

Yazarın Tüm Yazıları