Paylaş
Esmer, desenleriyle, kullandığı renklerle daha ilk ve ortaokul yıllarında resme eğilimli olduğunu gösteriyor. Ortaokuldayken İngiltere’de düzenlenen bir yarışmada dünya derecesi alınca, “Artık resim benim yaşamımın ayrılmaz bir parçası” kararını veriyor.
Esmer, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi’nde aldığı resim eğitimini Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yaptığı yüksek lisansla iyice pekiştiriyor.
ÖZGÜRLÜK ATÖLYEDE
Yüksek lisans ve eğitmenlik sonrası Esmer, “özgürlüğü” seçerek çalışmalarını artık kendi atölyesinde sürdürme kararı veriyor.
“Nedir bu özgürlük?” diye sorduğumda aldığım yanıt şu oldu:
“Boyalarım, tuvalim, huzurum...Bu mesleğime karşı güzel bir doyumsuzluk. Resim meslekten öte benim için bir hayat biçimi.”
Esmer’in tuvaline yansıttığı renk cümbüşünde memleketi Karadeniz’e hakim renklerin etkisi çok büyük. Karadeniz, kadınıyla, erkeğiyle, balıkçılığıyla, yeşiliyle, mavisiyle, sosyal hayattaki hareketliliğiyle, kısacası aklınıza gelebilecek her şeyiyle Esmer’in tuvallerinde kendisine yer buluyor.
Esmer’in resimlerini incelerken, Karadeniz’in hırçın mavilikleri, insanı içine çekip en bilinmez tepelere götüren yeşillikleri, size ayrı bir heyecan katıyor.
SORU İŞARETLERİ
Kimi zaman Esmer’in “Heyamola” serisindeki ağlara takılıp, Karadeniz’in balıkçıları ile balıkları arasındaki dostluk bağını çözmek için uğraş verebilir, kimi zaman da “Cafe’lerde oturan kadınların” dedikodu yaparken neler konuştuklarını anlayabilmek amacıyla kulak misafiri olma çabanızı yoğunlaştırabilirsiniz.
Esmer bu özelliğinin farkında olduğunu şu sözlerle ortaya koyuyor:
“Renk ve renk kontrastlarını resmin içine sokma çabasını çok seviyorum. Bunu da doğanın içinde fazlasıyla bulduğuma inanıyorum. Resimlerimde soru işaretlerine fazla yer vermek istiyorum ki herkes içine girip kendi cevabını bulabilsin...”
2014’TE BAHAR
Esmer’in irili ufaklı eserleri 2013’te değişik sergilerde yer alacak. Ancak, Ankaralı resimseverlerle kapsamlı buluşma 2014 yılının ilk yarısında daha öncekiler gibi Galeri Soyut’da (Hilal Mah./Yıldız) gerçekleşecek. Esmer, bu sergide yer alacak eserlerinin konseptiyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Bahar temalı bu sergimde mevsimlerin habercileri başrolü oynayacak. Yeni heyecanların başladığı, hem bitkiler için hem insanlar için kıpır kıpır bir başlangıç, sıcağa doğru bir koşuş ve güneşi özleyiş...”
PEKER’İN YARIŞMASI UZADI
Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı sanata olan tutkunluğu ile bilinen Erhan Peker’in yaptığı Peker Grubu’nun genç ressamlar arasında düzenlediği yarışmaya başvuru süresi 1 Eylül 2013 tarihine kadar uzatıldı. Eserler “Peker Sanat- Hilal Mah. Aleksander Dubcek Cad. No: 18/B Yıldız-Çankaya/ Ankara” adresine elden teslim edilip veya kargoyla gönderilebilir. Resimleri, “Doğan Hızlan, Turan Erol, Ergin İnan, Yalçın Gökçebağ, Habip Aydoğdu, Erhan Peker ve İbrahim Karaoğlu”dan oluşan seçkin bir jüri değerlendirecek. Yarışmayla ilgili şartname, ödül miktarı gibi bilgileri “www.pekersanat.com” internet adresinde bulabilirsiniz.
KENTTE NE VAR?
Yunis Özdem-Okan Sabuncular-Zekiye Büyükdağ mermer ve ahşap karma heykel sergisi (13 Mart’ta açılıyor-Galeri Helikon/Atakule yakını), Fatih Ürunç- M.Sıtkı Aydıngün sergileri (Galeri Polart-30 Mart’a kadar-Hilal Mah.Yıldız), Ehsan Ghanbarzadeh sergisi (14 Mart’ta açılıyor-Peker Sanat/ Hilal Mah.Yıldız), Aslı Kutluay ile Didem Durukan-Olgu Sümengen Berker-Yiğit Altıparmakoğulları karma sergi (30 Mart’a kadar-KAV Genç Sanat/Çankaya), Nurettin Akkaya sergisi (23 Mart’a kadar-Gözde Sanat/A.Ayrancı), Kadınlar Günü karma sergisi (25 Mart’a kadar-GaleriM/Armada AVM), Ahmet Akgün sergisi (23 Mart’a kadar-Altanay Sanat/K.dere), Nesrin Taner sergisi (15 Mart’a kadar-Atilla Sav Sanat Galerisi/Kızılay), RC Müzayede (17 Mart-MesaPlaza/Çayyolu)
Paylaş