Paylaş
Geçen cuma günü açılan ve 14 Şubat’a kadar sürecek olan sergide Necmettin Özlü’nün “İnsan manzaraları”, Behzat Feyzullah’ın “Kaybın rengi” ve Ercan Ayçiçek’in “İpler, Kadınlar ve Kruvaze Ceketler” isimli çalışmaları sanatseverlerle buluştu.
NECMETTİN ÖZLÜ
Trabzon doğumlu Necmettin Özlü, Karadeniz’den iyi ressam çıkar görüşünü perçinleyen sanatçılarımızdan biri. Özlü, son sergisine neden “İnsan manzaraları” adı verdiğini anlatırken, “Doğayı resmetmek, insan manzaralarını konu almak kendini resmetmektir aslında” diyor. Manzara resimleri yaparken, doğa aracılığıyla kendine baktığını, kendini tanımaya çalıştığını ifade eden sanatçı, “Son dönemde sıklıkla çalışmakta olduğum insan manzaraları, varlık, insan ilişkileri ve değişik hikayeleri yansıtıyor görünse de, esas olarak ruhumun derinliklerinden yansıyan, beklenmedik kişisel beğeni ve kültürel unsurları da barındırıyor. Bu resimleri modelsiz çalıştım. Manzaralar hayalidir. İnsan vücudunun her şeyden arındırılmış, doğal halini yücelten bir yön ortaya koymaya çalışıyorum. Figürler de geometrik bir düzen kurma kaygısının unsurlarıdır çoğu kez. Düşündüren ve düş kurduran hayali peyzajlar ve insan manzaraları yaşam tecrübesinin damıtılmış halidir” görüşünü dile getiriyor.
BEHZAT FEYZULLAH
Taşkent doğumlu Behzat Feyzullah, bu sergisinde de Pegasus ve Truva’nın atı gibi çalışmalarıyla mitolojiye ağırlık vermiş. Sanatçı mitolojiyi tema seçerek, aşkın, savaşın, ihanetin, tanrılara olan inançların ve insan çıkarlarının aslında günümüzden farksız olmadığını sürrealist bir biçimde yorumluyor. Sanatçı, çalışmalarını şöyle tanımlıyor:
“Her ne kadar barışı arzulasak da, savaş hayatımızın acı bir gerçeğidir. Bu dün de vardı, bugün de var, yarın da var olacak. Tek fark, bugün savaş, bilim-teknoloji yarışıdır. Klasik dönem savaşlarına baktığımızda din, güç ve kadın savaşlarda büyük rol oynamıştır. Eserlerimde bu tanımlara rastlamak mümkün. Duyguların uç noktası, klasiğe olan düşkünlük, bunu gerçekçi bir yaklaşımla ele almam günümüzdeki duyguların köreldiğini düşünmemdendir. Aşk, ihanet ve savaş üçleminde canlandırdığım kompozisyonlar teknik açıdan hayran olduğum rönesans ve barok döneminin etkilerini taşımaktadır.”
ERCAN AYÇİÇEK
Ercan Ayçiçek de Trabzon doğumlu genç ressamlardan. Ayçiçek’in kendine özgü soyut figüratif tarzı son sergisinde de hemen farkediliyor. Özellikle küçük ebatlı çalışmaları, birbirinden ilginç kombinasyonlar yapmaya çok elverişli. Çalışma stilini özetle şöyle anlatıyor genç sanatçı:
“Başlangıçta, ufkum etkilendiğim sanatçıların çalışmaları kadardı. Kimin yaptığı, hangi akım falan önemli olmadı. İçim; elime ne çizdiriyorsa, ne boyatıyorsa, yaptıklarım o kadardır. Keyfimin gittiği yer gibi. Başrolü oynayan formu bozulmuş figürler anlatır benim öykülerimi.
Çalışmalarımı zora sokmam. Çabuk, hızlı, heyecanlı, bir solukta bitebilen resimler, evden çıkmadan çabucak, son bir kez de aynada üst baş düzeltmek gibi. Derdini kısadan anlatan kompozisyonlar kurmak benim derdim.”
GALERİ NEV YENİ ADRESİNDE
Ankara’da plastik sanatlar denilince akla gelen ilk isimlerden biri Galeri Nev’dir. 34 yıldır başkentin sanat dünyasında haklı bir yer edinen Galeri Nev, artık yeni adresinde. Kırlangıç Sokak’taki yeni galeri Murat Morova sergisiyle açıldı. Morova sergisi 24 Şubat’a kadar devam edecek. Galeri Nev, Gezegen Sokak’taki eski yerini arşiv sergileri, kütüphane ve özel gösterimler için korumaya devam edecek. Kentteki diğer etkinlikler şöyle: Malik Bulut (heykel)-3 Şubat’ta açılacak (Armoni Sanat/Yıldız), Muhteber Demirtaş-Yusuf Demirtaş-Yarın açılacak (Krişna Sanat/Kavaklıdere), Kayıhan Keskinok-26 Mart’a kadar (Keskinok Vakfı/Çankaya), Demet Orbay-2 Şubat’ta açılacak (Stillife/Yıldız), Gürbüz Doğan Ekşioğlu-10 Şubat’a kadar (Zülfü Livaneli Kültür Merkezi/Yıldız), Zeki Serbest-10 Şubat’a kadar (Sevgi Sanat/Çankaya), Baran Kamiloğlu-16 Şubat’a kadar (Mustafa Ayaz Müzesi/Balgat), Cezmi Orhan-10 Şubat’a kadar (Galeri Akdeniz/Yıldız), Emin Güler-13 Şubat’a kadar (Sepa Sanat/Yıldız), Adnan Tepecek-Ali Düzgün-Teymur Ağalıoğlu-8 Şubat’a kadar (Emin Antik/Kale), Güven Baykan-Anıl Değer-13 Şubat’a kadar (Galeri Çankaya/Kızılay), Mehmet Şirzad-Hülya Ulaş-Nuri Kara-Barış Özbek-4 Şubat’a kadar (Galeri Z/Samanpazarı).
Paylaş