Paylaş
Geçtiğimiz hafta boyunca Türkiye Turizminin nabzını tutabileceğiniz en önemli yerler olan; Selçuk-Efes- Kuşadası, Pamukkale ve Kapadokya bölgelerinde dolaştım. Tanık olduğum yabancı turist hareketliği umut vericiydi. Efes antik kenti ve Meryemana bölgesinde gördüğüm yoğunlukta Kuşadası’na yanaşan kruvaziyer gemilerinden inen turistlerin katkısı vardı, o gün Efes antik kentini on binden fazla turistin ziyaret ettiğini öğrendim.
597 GEMİYLE 552 BİN TURİST
Meryemena’da kuyruğa girenler, Efes antik kenti aşağı kapısında da otobüsünü bulmak için uğraş verdi, zira park yerinde onlarca otobüs vardı. Geceyi Selçuk’ta geçirdiğim için münferit gezen veya konaklayan turistler görme şansım oldu. Selçuk sokaklarında tüm lokanta ve kafeler yabancı turistten nasibini almıştı.
Kötü geçen pandemi günleri ardından Türkiye’ye yönelen turist ilgisi, kruvaziyer rakamlarına da yansımış görünüyor. Bu yılın ilk 8 ayında Türkiye’deki limanlara 597 kruvaziyer gemisi yanaşmış ve ülkemizi tercih eden 552 bin kruvaziyer turistin 347 bini temmuz ve ağustosta gelmiş.
Uzun lafın kısası Türkiye’ye yönelen yoğun turist ilgisi, kruvaziyer rakamlarına da yansımış. Kuşadası’nın ardından en çok kruvaziyer gemisinin yanaştığı ikinci liman İstanbul Galataport .
Turizm sektörü, alternatif alanlara yaptığı yatırımların meyvesini topluyor, kruvaziyer rakamlarında ki artış önemli, Kuşadası ve Efes’te bunu görmek mümkün. Yüksek gelirli turistlerin yanı sıra genç yaştaki turistlerin de yoğun olarak tercih ettiği kruvaziyer turizmi ekonomisinden Türkiye’nin faydalanması çok güzel.
HAREKETLİLİK DEVAM EDİYOR
Ege ve Akdeniz turlarına çıkan dev gemilerin uğrak noktası limanlardan Kuşadası’nda yaz sezonu ekim ayına girmemize rağmen devam ediyor. İlçedeki Ege Port Limanı, geçtiğimiz hafta sektörün en yeni gemilerinden olan ve Türkiye’ye ilk seferini düzenleyen 2 bin 910 kişi kapasiteli Celebrity Apex ile Azamara Quest ve Celestyal Olympia gemilerini ağırladı.
PAMUKKALE’DE HER YERDEN TURİST
Pamukkale’de travertenler eski güzelliğine büyük ölçüde kavuşmuş. Rusya’dan Uzakdoğu’ya, Kuzey Avrupa’dan Amerika’ya kadar her yerden yerli ve yabancı turisti görmek mümkün Ziyaretçiler traverten havuzlarına , Hierapolis antik kenti havuzuna giriyor, antik kenti dolaşıyor ve günün her saati kalabalık olan bölge de otellerde bile yer bulmak zorlaşmış durumda.
KAPADOKYA’DA TURİZM HAREKETİ HER SABAH BEŞTE BAŞLIYOR
Kapadokya turizmi Türkiye’de bir çok bölgenin kıskandığı bir kapasiteye sahip, buradaki yüksek fiyatların bölgeye gelen yerli değil yabancı turisti düşünerek hazırlandığını herkes biliyor. Neredeyse turizm açısından dört mevsim turist çeken bölgede turizm hareketi her sabah gün ağarmadan başlıyor. Sıcak hava balonu uçuşuna gidecek turistlerin otellerinden toplanması, gökyüzünün rengarenk balonlarla dolması ve insanların tekrar otellerine geri bırakılması süreci saat dokuza kadar sürüyor ve sonra tur otobüslerinin yoğunluğu başlıyor. Göreme-Avanos-Ürgüp üçgeninde trafiğin sıkıştığını görürseniz şaşırmayın. Peri bacaları ve doğal oluşumlarıyla güzel fotoğraf karelerinin yakalandığı Paşabağı mevkii bile bakanlık tarafından girişi ücretli bir ören yerine dönüştürülmüş. Kapadokya şu anda yükünü almış durumda zira sonbahar bölge için en güzel mevsim.
BURSA’YA GELMİYOR
Kendi şehrimiz açısından değerlendirirsek, yukardan buraya kadar bahsettiğim yerlere gelen turistlerin hiç biri Bursa’ya gelmiyor. Bursa’da kalmıyor ve bu şehirde para harcamıyor, üstelik bu yeni bir şey değil, eskiden beri böyle. Son otuz yılda gittikçe turizm ve doğal güzelliklerini yitirerek, kalabalık şehir, sanayi şehri kimliğiyle ön plana çıkan Bursa maalesef turizm rotaları için çok çekici bir yer değil. Gelen sağlar bizimdir mantığıyla Bursa’ya gelen turist için elimizden geleni yapsak ta insan diğer yerlerde ki turizm ekonomisini görünce Bursa için üzülüyor. Nasıl ki İstanbul’a gelen turist her zaman farklı bir profile sahipse, Selçuk-Efes, Pamukkale ve Kapadokya bölgesinde görebileceğiniz turistte sadece o bölgelerde tur yapan bir turist profili ve seçtikleri tur kapsamında zamanları yettiğince o bölgelerde gezip parayı oraya bırakıyorlar, ve bu sene bu turizm hareketinden ülkemizin göz bebeği bölgelerde herkes bir şekilde payına düşeni almış gibi görünüyor.
KIŞ MEVSİMİNDE HEDEF EN AZ 10 MİLYON TURİST
Pandemi sonrası son üç yılın en yoğun kışına hazırlanan turizmciler, bugün itibariyle rezervasyonlarda 2019’un rakamlarını yakaladı. Antalya’ya hava yoluyla gelen turist sayısı bu sezon 11 milyonu aşmış durumda. Eylül sonunda alınan verilere bakıldığında Antalya turizm tarihinin en iyi 3 yılından birini yaşıyor.
Kayak, sağlık, futbol, golf, kongre ve etkinlik gibi kategorilerle kış sezonunu bekleyen turizmcilerin, Avrupa’da yaşanan enerji kriziyle birlikte de beklentileri arttı. TÜİK verilerine göre, 2021’in ilk çeyreğinde 2,6 milyon turist alan ülkemiz bu yıl ilk çeyrekte 6,4 milyon turist aldı. 2021’in son çeyreğinde 9 milyon 50 bin turist ülkemize gelirken bu yıl son çeyrekte 10 milyon rakamının aşılması bekleniyor. Düşük sezon olan ilk ve son çeyrekte 2019’da 17,5 milyon olan turist sayısının bu yıl geçilmesi öngörülüyor.
Paylaş