Uçuş korkusu artıyor

Yaz tatili planları yapıldı. Denize girmenin veya değişik yerler görmenin hayalini kuruyorsunuz. Ya uçuş korkunuz? Gelin uçuş korkunuzla yüzleşin.

Haberin Devamı

Her dört yolcudan biri uçaktan korkuyor. Kendini zorlayarak uçağa biniyor. Veya binmek zorunda kalıyor. Korkusu her uçuşta katlanarak artıyor. Gün geliyor ne havalimanına yaklaşabiliyor ne de havada uçak görmeye tahammül ediyor. 

 

“Ne var bunda, uçaklar hayatımızın parçası” demeyin. Uçak yolcusundaki artış, korkanların sayısını da otomatik olarak yükseltiyor. Ama bu dertten kurtulmanın yolu var. O da tedavi olmak. 

 

Uçuş korkusu konusunda uzun yıllardır çalışan Dr. Muzaffer Uyar, yeni bir teknikle bilinçaltındaki korkuların peşine düşüyor. Uyar’a göre uçuş korkusu, fobilerin ‘anası’. Yükseklikten başlayıp kapalı alanda duramamaya kadar birçok fobi bir araya geliyor ve ortaya uçuş korkusu çıkıyor. 

 

Haberin Devamı

YENİ METOTLA NOKTA ATIŞI

 

Dr. Muzaffer Uyar’ın açtığı yeni merkezde, ‘VR-Virtual Reality’ olarak adlandırılan sanal gerçeklik teknolojisiyle bireysel terapi yapılıyor. Burada havalimanına veya kabin simülatörlerine gitmeden tedavi hastanın ayağına getiriliyor. Daha stressiz ortamda başarı oranı yükseliyor. Tedavi üç aşamadan oluşuyor: 

 

ÖN GÖRÜŞME: 

 

Önce hastayla ön görüşme yapılıyor. Hastanın uçuş fobisinin kaynakları belirleniyor.

 

ÜÇ BOYUTLU YAŞATILIYOR:

 

 İkinci aşamada ‘VR’ tekniği uygulanıyor. Bunun için hasta uçak koltuğuna oturtuluyor. Bu koltuk, uçağın hareketlerini, gerektiğinde türbülansı kişiye birebir yaşatıyor. Hasta seans sırasında üç boyutlu bir gözlük takıyor. Sanki uçağa binmiş gibi etrafı seyredebiliyor. Camdan dışarı bakması isteniyor. Uçaktaki sesler veriliyor.Bu sanal uçuş sırasında hastanın kalp atışı takip ediliyor. Örneğin türbülans, pencereden dışarı bakışı veya kabin amiri anons yaparken hastanın durumu dikkatle takip ediliyor. 

 

Haberin Devamı

FOBİLERİN ÜZERİNE GİDİLİYOR: 

 

Sanal uçuş sırasında hastanın verdiği tepkilere göre fobiler belirleniyor. Bunun üzerine gidiliyor. Tedavi ediliyor.Ortalama üç gün içinde hastanın uçuş korkusunu yenmesi sağlanıyor. Eğer hasta isterse, doktorla birlikte bir uçuşa da katılabiliyor. Başarı oranı yüksek. Tedavinin ardından birçok hasta tek başına havalimanına gidip uçuyor. Merkezde hastanın yaptığı uçuşlar takip ediliyor. 


1500 DOLARDAN BAŞLIYOR


- Üç günlük tedavi, her biri ortalama 1-1,5 saatlik seanslar ve psikologla birlikte uçuştan oluşan paketin fiyatı 1500 dolar.

- Uçuş korkusu özellikle orta ve üst sınıfta bilinenin aksine çok yaygın.

- Tedavi edilmediğinde diğer fobileri de tetikliyor. Panik atağa kadar giden birçok vaka var.

Haberin Devamı

- Yolcular kadar uçuş korkusu kabin memurları hatta pilotlarda da  yaygın. Örneğin birçok pilot yolcu olarak uçuşu sırasında ciddi uçuş korkusu yaşayabiliyor

 

TÜRBÜLANS MEVSİMİNE HOŞ GELDİNİZ

 

Son iki haftada tam 78 yolcu ve mürettebat, türbülans nedeniyle yaralandı. 6 ciddi olay rapor edildi. Hatta bu olaylardan biri, dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus A380’de meydana geldi. Dev uçak, metrelerce savruldu.

Aman dikkat: Mevsimsel geçişleri yaşıyoruz. Hava bir anda ısınıyor. Veya çok çabuk soğuyor. Yağış başlıyor. Bir tarafta cephe geçişleri veya rotaları kuşatan elektrik yüklü kümülonimbus (CB) bulutları uçakların önüne çıkıyor. Küresel ısınmayla birlikte türbülans olaylarında da ciddi artış var.
Uçuşlarınız sırasında oturduğunuz sürece kemerlerinizi bağlı tutun. Yeni nesil teknolojiler, detaylı meteorolojik haritalar türbülansa nerede girilebileceğini pilotlara önceden haber verse de önleminizi alın.

 

Haberin Devamı

Kemerinizi bağlamadığınızda ani bir türbülansta koltuğunuzdan fırlayabilirsiniz. En önemli yaralanma, bu savrulma sonrasında başa alınan darbelerle meydana geliyor.

 

Kabin ekibi veya pilotlar türbülans anonsu yaptığında ayaktaysanız hemen koltuğunuza dönün. Kemerinizi sıkıca bağlayın. Sadece kalkışta-inişte değil, oturduğunuz sürece kemerinizi açmayın. Eğer tuvalette türbülansa yakalanmışsanız, kollara tutunun.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları