NATO üyesi hava kuvvetlerine mensup amblemi ‘kaplan’ olan filoların buluşması ‘Tiger Meet’ ilk defa Türkiye’de gerçekleştirildi. 9’uncu Ana Jet Üs Komutanlığı’na bağlı 192’nci ‘Kaplan’ Filo’nun ev sahipliği yaptığı organizasyon renkli görüntülere sahne oldu.
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, İngiltere ve NATO kaplan filoları, 29 Nisan’da Balıkesir’e ulaştı. Uzun yıllardır Avrupa içinde farklı ülkelerde yapılan organizasyonda ilk defa kaplan filoları uzaktaki Türkiye’ye uçuyordu. NATO üyeleri arasında iş birliği ve ortak harekat amaçlı tatbikat, 30 Nisan’daki halk günüyle açıldı. Yoğun ilgi gören ilk günde ziyaretçilere hoş bir sürpriz vardı. Türk Hava Kuvvetleri ilk defa bir uçağını bu buluşma için özel olarak boyamıştı. 192 Filo’ya ait F-16C tipi savaş uçağı kuyruğundaki özel kaplan deseni büyük ilgi çekti. Bu özel buluşmada uçaklardan pilotların tulumlarına kadar her şey kaplan desenine bürünmüştü. Hatta İstanbul’daki sirkten bir günlüğüne bakıcısıyla gelen gerçek bir kaplan bile vardı. Filoların hatıra eşya satış standlarında şapka, tişört ve armalar kısa sürede tükendi. Ertesi günden itibaren tatbikat başladı. Filolar keşif, hava-hava, hava-yer, muharebe arama-kurtarma görevlerini başarıyla gerçekleştirdi. ACMI olarak adlandırılan sanal silahların kullanıldığı tatbikatta uçakların atışları aynı anda yerdeki harekat merkezinden takip edildi. Başta Bosna-Kosova Harekatı olmak üzere ortak uçuş yapan NATO filoları, Tiger Meet sayesinde koordinasyon ve tecrübelerini artırma şansı buldu. Tatbikata katılan diğer Türk F-16 filoları da kırmızı kuvvet rolünü başarıyla yerine getirdi. Buluşmanın bir başka önemli yönü de yabancı filolara Türkiye’nin tanıtımıydı. Bir hafta süren toplam 300 sortilik tatbikattan sonra ‘kaplanlar’ uçuş streslerini Kuşadası’nda attı. Tolga ÖZBEK
Kahire’ye TAV imzası
İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ni yapan ve işleten Tepe Akfen Ortak Girişimi (TAV), bugün Kahire Havalimanı TB3 Terminali’nin temelini atıyor.
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in yanı sıra Mısır Sivil Havacılık Bakanı Ahmet Şefik, Ulaştırma Bakanı İslam Şeref ile Dış Ticaret Bakanı Muhammed Raşid’in de katılacağı törenle Mısır’ın en büyük havalimanı projesi start alacak. Kahire Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesini 14 milyona çıkartacak TB3 Terminali’ni TAV, 833 günde bitirecek. Terminalde Airbus A380’in yaşanabileceği özel körükler de yer alacak.
Kahire’yi Kuzey Afrika’nın en önemli aktarma merkezi haline getirecek 347 milyon dolarlık TB3 Terminali’nin finansmanın yüzde 70’i Dünya Bankası tarafından sağlanıyor. TAV’ın Kahire Proje Müdür Yardımcısı ve Yapım Müdürü Cumhur Kaur’un verdiği bilgiye göre çalışmalar geçtiğimiz yıl aralık ayında başladı. Halen çekirdek 16 Türk personelinin yanı sıra projede Alman, İngiliz, İrlandalı, Hintli ve Mısırlı 600 çalışan görev yapıyor. Yakında sayının hızla artarak 3 bine ulaşması planlanıyor. 24 saat 7 gün esasına göre süren çalışmalarla terminalin zamanından önce tamamlanması planlanıyor.
TAV için bu projenin bölgede iş yapmak için ayrı bir önemi var. Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali ile havalimanı inşaat ve işletme sektörüne giren TAV, buradan edindiği tecrübelerini uluslararası projelere yansıtıyor. Tahran İmam Humeyni ve Dubai’de Airbus A380 uçaklarının teknik bakım merkez inşaatlarından sonra Kahire TAV’ın üçüncü yurtdışı projesi.
Bölgede yap-işlet-devret projelerini yakından takip ettiklerini söyleyen TAV Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Sani Şener, Mısır’ın yanı sıra Tunus, Yemen ve Suudi Arabistan’daki projelerden de umutlu olduklarına dikkat çekiyor.
Halen TAV, Tunus Enfidha, Yunanlı ortağı CCIC ile Yemen Sanaa ve Suudi Arabistan’da Cidde Havalimanı ihaleleri için uluslararası rakiplerine geride bırakarak yeterlilik aldı. Bölgede marka haline gelen TAV, yerel ve yabancı ortaklarıyla dünyada hızla büyüyen ve hem inşaat hem de işletme tecrübesi gerektiren yap-işlet-devret projelerinden önemli pay almayı hedefliyor.
833 GÜNDE BİTECEK
Kahire’de TAV ekibi projenin detay mühendislik çalışmaları ile kazı işlerinin önemli kısmı tamamlayarak betonarme işlerine başladı. Halen bagaj sistemi, yolcu köprüleri gibi havalimanı aktarma sistemlerinin alım görüşmeleriyse sürüyor.
RAKAMLARLA TB3
Terminal kapalı alanı: 165,000 m2
Elektro-mekanik binası: 5,000 m2
Apron ve taksiyolu: 550,000 m2
Asansör: 58 adet
Yürüyen merdiven: 48 adet
Yürüyen bant: 46 adet
Check-in adası: 7 adet
CUTE istasyonu: 154 adet
Delta Berlin’de
Amerikan Delta Havayolları, 11 Eylül’den sonra ara verdiği Berlin-New York seferlerine yeniden başladı. Her gün karşılıklı Berlin’in Tegel ile New York JFK Havalimanları arasında yapılan seferler sektörün kriz sonrasında yeniden eski gücüne ulaşması olarak yorumlandı. Amerika iç hat pazarında yeniden yapılanmaya giden Delta Havayolları’nın Avrupa’dan yaptığı direkt uçuş sayısının önümüzdeki sezon daha da artırılması planlanıyor.
Mustang uçuyor
Amerikalı imalatçı Cessna şirketinin en küçük iş jeti Citation Mustang ilk uçuşunu başarıyla yaptı. Toplam 141 dakika süren testte Mustang’ın temel uçuş sistemleri kontrol edildi. Cessna’nın yaptığı araştırmaya göre gelecek 10 yılda hafif sınıf iş jetleri pazarında ciddi bir büyüme bekleniyor. Daha fazla iş adamının uçak almasının yanı sıra pervaneli turboprop uçaklar bu sınıfta yeni nesil jetlerle değiştiriliyor. Mustang’in yanı sıra Eclipse ve Embraer’in yeni modellerinin hizmete girmesiyle bu pazarın daha da hareketlenmesi bekleniyor.
Standart donanımlı fiyatı 2.4 milyon dolar olan Mustang’in kabini dört koltuklu. Kısa pistlere inip kalkabilen Mustang, saatte 630 kilometre hızla uçabiliyor. Seyir irtifası 13 bin 600 metre olan uçak Pratt&Whitney imalatı PW615F motorlarına sahip. Halen test sürecinde olan Cessna Citation Mustang’in sertifikasyon sonrası 2006’da hizmete girmesi hedefleniyor. Uçağın 300’den fazla siparişi bulunuyor.
THY’nin mayıs fırsatları
Türk Hava Yolları, mayıs ayı sonuna kadar ekonomi sınıfı, gidiş-dönüş, vergiler hariç New York ve Chicago’ya 355, Beyrut’a 125, yeni açılan Londra’nın Stansted Havalimanı’na 239, Roma ve Milano’ya 179, Lizbon’a 299 eurodan başlayan fiyatlarla uçuyor. THY’nin büyük ilgi gören İstanbul Sabiha Gökçen çıkışlı İzmir, Antalya, Adana ve Trabzon seferlerinde ise tek yön 89 YTL fiyatlar geçerliliğini koruyor. Tüm promosyonların son seyahat tarihi 31 Mayıs.
Northwest 787 alıyor
Amerikan Northwest Havayolları, Boeing’in yeni uçağı 787’ye 18 kesin 50 opsiyon toplam 2,2 milyar dolar değerinde 68 uçaklık sipariş verdi. Böylelikle 787’nin toplam siparişleri 255’e ulaşmış oldu. SkyTeam Havayolu ortaklığının ilk 787 kullanıcısı olacak Northwest, uçaklarını 2008’de teslim almaya başlayacak. Boeing bu yılı en az 400 adet 787 siparişiyle kapatmayı hedefliyor.
Embraer’den küçük iş jeti
Brezilyalı bölgesel uçak imalatçısı Embraer, hafif sınıfta iş jeti imal etmek üzere harekete geçti. Gelecek 20 yılda en az üç bin uçaklık pazar gördüklerini belirten Embraer yetkilileri, projeye ilk etapta 235 milyon dolar ayırdı. Çok hafif ve hafif sınıfta iki ayrı model tasarlayan Embraer mühendisleri uçağın 2009’da hizmete girmesini hedefliyor. Rakiplerinden daha yüksek kabine sahip olacak uçak 6.6 milyon dolardan satışa sunuldu. World Focus MD83’le uçacak
Geçen yıl uçuşlarına başlayan World Focus Havayolları, Airbus A310’lardan oluşan filosunu MD83’lerle değiştiriyor. İlk uçağını teslim alan havayolu bu yaz sezonunda üç uçakla charter yani tarifesiz sefer yapacak. Şirket önümüzdeki sezon uçak sayısını aynı tipte beşe çıkartmayı planlıyor.