Küresel pazar araştırmasına göre Türkiye’deki iç hatlar, gelecek 20 yılda en hızlı büyüyen pazar olacak.
Airbus’ın hazırladığı Küresel Pazar Araştırma Raporu’na göre Türkiye’deki iç hatlar, gelecek 20 yılda en hızlı büyüyen pazar olacak. Sektörün detaylı ve gerçekçi araştırmalarından biri olan raporda, Türk iç hatlarının yıllık ortalama yüzde 10.1’le istikrarlı olarak büyümesini sürdürerek birinciliğini koruyacağı açıklandı. Türkiye, bu ortalama ile dünyanın en hızlı büyüyen havayolu pazarlarına sahip Hindistan, Çin ve Ortadoğu ülkelerini geride bırakacak. Dünyadaki yolcu trafiği ortalaması ise 2029’a kadar yıllık yüzde 4.7 büyüyecek. Raporda özellikle 2003’te iç hatların özel sektöre açılmasıyla birlikte önemli bir sinerji yakalandığına dikkat çekildi. Büyümenin böyle devam etmesi durumunda 6 yıl içinde yaklaşık 30 milyon olan iç hat yolcusu ikiye katlanacak ve 60 milyonu aşacak. Büyümede ekonomik krize rağmen iç hareketlilik etkili olurken turizmdeki gelişim, Türkiye’nin coğrafi açıdan merkezi konumda bulunması artı faktör olarak yer aldı. İstikrarlı büyümeyle birlikte iç hatlarda operasyon yapan uçak sayısında da ciddi artış bekleniyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) kasım sonu rakamlarına göre bu yıl 11 aylık dönemde iç hatlardaki büyüme yüzde 13.1 olarak gerçekleşti. Dış hat yolcu sayısı ise aynı dönemde yüzde 0.8 arttı. İç hat yolcu sayısı 33 milyon 330 bine ulaştı. Dış hat yolcu sayısı ise 37 milyon 363 bin oldu. Toplam 73 milyon 549 binlik yolcu sayısının yıl sonunda 80 milyonu aşması bekleniyor.
AVRUPA’DA BİRİNCİ
Havayolları ve havalimanları yolcu analizleri yapan Anna şirketinin verilerine göre, Avrupa’da ilk 10 aylık dönemde koltuk arzında yüzde 2’lik düşüş yaşandı. Geneldeki düşüş oranına rağmen Türkiye yüzde 21’lik koltuk arzı artışıyla en hızlı büyüyen ülke oldu. Türkiye’yi yüzde 16 ile Kıbrıs Rum Kesimi, yüzde 6 ile Danimarka izledi.
20 YILDA EN HIZLI BÜYÜYECEK PAZARLAR
1- Türkiye iç hatlar %10.1 2- Hindistan iç hatlar %10 3- Kuzey Afrika-Çin %9.4 4- Bağımsız Dev. Topluluğu-Çin %9.4 5- Güney Afrika-Çin %9.3 6- Ortadoğu-Güney Afrika %9.1 7- Güney Afrika-Kuzey Afrika %9 8- Çin-Güney Afrika % 8.7 9- Kuzey Afrika-Güney Afrika %8.7 10- Çin-Rusya %8.5
SON 9 YILDA TRAFİK KATLANDI
Satışa açık koltuğun uçulan kilometreyle çarpılmasından elde edilen AKK yani arz edilen koltuk kilometre rakamlarına göre 9 yılda dış hat uçuşlarında yüzde 119, iç hatta da yüzde 88 artış var. Genele vurulduğunda AKK büyümesi yüzde 115.
Not: Bu yüzdeler havayolunun ücretli yolcu ve sefer kapasitelerini vermesi açısından değerlendirmede önem taşıyor.
06’ya CAT 3 ILS
İstanbul Atatürk Havalimanı’na, görüşün düştüğü sisli havalarda uçakların daha emniyetli yaklaşmalarını sağlayacak kategori 3 (CAT 3) Aletli İniş Sistemi (ILS) yapılacak. Florya-Ataköy yönündeki 06/24 pistinin Florya tarafındaki 06 pist yaklaşmasına kurulacak sistem, hassas iniş şartları sunacak. CAT3A sınıfında olacak sistem, görüşün 200 metreye düşmesi durumunda uçakların 16.5 metreye kadar alçalıp inişlerine imkân verecek. Sistemin önümüzdeki günlerde ihalesine çıkılması ve çalışmaların gelecek yıl kasım ayına kadar tamamlanması hedefleniyor. Ankara Esenboğa Havalimanı’nda ise CAT3A şartlarına sahip 05/23 sağ pistindeki çalışmalar önümüzdeki nisan ayında tamamlanacak.
Kabin memurlarına bayraklı rozet
Türk Hava Yolları, farklı dil bilen kabin memurlarının yolcular tarafından tanınmasını sağlamak üzere bayraklı rozet dağıtımına başlıyor. Bu uygulamayla örneğin Japonca bilen kabin memuru, üniformasının yakasına Japon bayrağı rozeti takacak. Ayrıca uçuş planlamaları yaparken İngilizce dışında Rusça, Çince, İspanyolca, gibi dilleri bilen hosteslerin bu dillerin konuşulduğu bölgelere yapılan uçuşlarda görev yapmasına da ağırlık verilecek. Uygulamayla, yabancı yolcu memnuniyetinin arttırılması planlanıyor.