Gökyüzünün mahzenleri

Havayollarının en iyi şarapları, iki otorite dergi tarafından arka arkaya yapılan değerlendirmelerle belirlendi.

Dünyaca ünlü havayollarının farklı bölgelerden şarap ve şampanyalarıyla yarıştığı organizasyonda, Türk Hava Yolları’nın iki şarabı da ödül kazandı. İşte gökyüzünün en iyi şarapları...

Havayollarının yaptığı araştırmaya göre, uçaklarda şarap tüketimi her geçen gün artıyor. Yolcular artık şarap konusunda daha seçici davranırken, özellikle first ve business class’ta şaraba yatırım yapan şirketler kazanıyor. Konu şarap olunca, iki uzmanlık dergisinin yaptığı değerlendirme şirketler tarafından da ilgiyle takip ediliyor: Global Traveler Dergisi, her yıl 35 degüstatör yani şarap tadıcısıyla New York’ta buluşuyor. Business Traveler ise Wine&Spirit dergisiyle birlikte yaptığı geleneksel değerlendirmesini, Londra Heathrow Havalimanı’nda gerçekleştiriyor.

Her iki değerlendirmede de bu yıl ağırlıklı şekilde yeni dünyanın şarapları olarak adlandırılan Şili, Yeni Zelanda, Arjantin, Avustralya şarapları öne çıktı. Bu yılın bir başka trendi ise alkol oranı yüksek şarapların listelere daha fazla girmesiydi. Dikkate değer bir diğer olay da havayollarının listelerinde genç şaraplara daha fazla yer vermesiy. Uzmanlar bunun nedenini, 10 bin metre yüksekte tatların yere göre daha farklı algılanmasına bağlıyor. Genç ve daha hafif şaraplar, uçuş sırasında adeta yıllanmış şaraplar gibi tat bırakıyor.

YOLCULARIN TERCİHLERİ

Araştırmalar, bazı yolcuların şarap seçimlerinde daha geleneksel davrandığını ortaya koyuyor. Bu yolcular yalnızca Fransız şaraplarını içiyor. Bazıları ise farklı tatlar arıyor ve uçak yolculuklarında yeni şarapları deniyor. Bu açıdan da havayolları, içinde yerli şarapların da olduğu karma listeler sunarak tüm yolcularının beğenisine hitap etmeyi hedefliyor.

EN ÇOK KIRMIZI İÇİLİYOR

İkram Başkanlığı’nın verilerine göre, THY’nin uçuşlarında en çok kırmızı şarap tüketiliyor. Mehmet Yalçın, günlük yaşantısında ağırlıklı olarak kırmızı şarabı tercih etmesine rağmen, uçak yolcularına beyaz şarabı öneriyor. Yalçın, beyaz şaraptaki asiditenin, uçuş sırasında vücutta meydana gelen susuzluğu daha çabuk gidererek insanı ferahlattığını belirtiyor.

THY’YE İKİ ÖDÜL

Şarap ve sert içkiler konusunda danışmanlığını Gusto Dergisi Yayın Yönetmeni Mehmet Yalçın’ın yaptığı Türk Hava Yolları, business class’ta sunduğu şaraplarla uluslararası ödüllere layık görüldü. Bunlardan ilki, Business Traveler ve Wine&Spirit dergilerinden geldi. THY’nin kıtalararası uçuşlarda sunduğu Doluca Karma Gamay-Bogazkere, Londra’da gerçekleştirilen yarışmada, kırmızı şaraplar arasında "övgüye değer" bulundu.

THY’nin ikinci ödülü, Amerikan Global Traveler dergisinden geldi. New York’ta düzenlenen "Yılın En İyi Havayolu Şarapları" yarışmasında, THY kırmızı şarap kategorisinde ilk 10’a girdi. Business class’ta Avustralya’nın 2004 rekoltesi Oxford Landing Shiraz’ını sunan bayrak taşıyıcı havayolu, Air Canada ve Iberia Havayolları’yla birlikte onunculuğu paylaştı.

Şarap konusundaki çalışmaların devam ettiğine dikkat çeken Mehmet Yalçın, "Bu yıl THY’nin şarap listelerini daha da zenginleştireceğiz. Hedefimiz, dünyanın en iddialı havayolları arasında yer almak" dedi.

EN İYİ ŞARAPLAR

(Business Traveler ve Wine&Spirit Dergileri)

BUSINESS

BEYAZ ŞARAP

En iyi: St Clair Marlborough Sauvignon Blanc 2004 (Singapur)

Övgüye değer: Sancerre La Porte de Caillou 2004 (British Airways)

KIRMIZI ŞARAP

En iyi: Pegasus Bay Martinborough Pinot Noir 2002 (Air New Zealand)

Övgüye değer: Doluca Karma Gamay Boğazkere 2001 (Türk Hava Yolları)

TATLI ŞARAP

En iyi: Emilio Lustau Sherry La Plaza Vieja Amontillado (American)

Övgüye değer: Umeshu Liquer Ohshukubai Special Tokyo (JAL)

FIRST

BEYAZ ŞARAP

En iyi: Meursault Clos de Mazeray 2001 (ANA)

Övgüye değer: Cape Mentelle Semillon/Sauvignon Blanc 2003 (TAM)

KIRMIZI ŞARAP

En iyi: Balnaves of Coonawarra The Tally 2001 (Qantas)

Övgüye değer: Val di Suga 1998 Brunello di Montalcino (American)

TATLI ŞARAP

En iyi: Warre’s 1994 (Emirates)

Övgüye değer: Jackson-Triggs Vidal Ice Wine 2003 (Asiana)

En iyi 10 havayolu

(Global Traveler Dergisi)

1. Air Canada

2. United Airlines

3. Emirates

4. Iberia

5. Air New Zealand

6. Cathay Pacific ve Icelander

7. Delta

8. SAS

9. SN Brussels

10. LAN Tolga ÖZBEK

Gözen’den Antalya’ya eğitim merkezi

Türk havacılık sektörünün köklü şirketlerinden Gözen Grubu, turizm ve havacılığın kalbi Antalya’da simülatör eğitim merkezi kuruyor. Yaklaşık 45 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilecek ve gelecek yıl hizmete girecek tesiste, 2 Boeing 737-800 ile 2 Airbus A320 serisi uçak simülatörleri yer alacak. Böylece bugüne kadar ağırlıklı olarak THY hariç yurtdışında yapılan ve havayolları için ciddi bir gider kalemini oluşturan simülatör eğitimleri artık Türkiye’de gerçekleştirilecek.

Pilotlar uçağın tüm sistemlerine sahip simülatörlerde, sanal ortamda uçarak eğitim yapıyor. Altı ayda bir giderek eğitimlerini tazeleyen pilotlar, toplam 8 saatlik simülatör uçuşunda, uçakta meydana gelebilecek acil durumlarda neler yapılacağını öğretmen pilotlarla birlikte gözden geçiriyor. Farklı uçak tipiyle uçmaya başlayacak pilotlar ise en az 36 saat simülatörle uçuyor.

Havacılıkta ilkleri gerçekleştiren Gözen Grubu’nun Antalya’da kurulacak eğitim merkeziyle yeni bir başlangıca imza attığını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Mekin Gözen, "Bugüne kadar uçuş eğitimlerinin tamamını yurtdışından sağlayan ülke ve bölge havayollarına, hem operasyonel ihtiyaçlarına uygun hem de daha düşük maliyetlerle eğitim imkanı sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Tam kapasiteyle 2008’de hizmet vermeye başlayacak merkezdeki simülatör sayısının, daha sonra farklı uçak tipleriyle altıya çıkarılması planlanıyor. Eğitime gelen pilotlara 52 odalı otelle hizmet verecek Gözen Grubu, simülatör eğitim merkeziyle Antalya’nın kış turizmine de katkı sağlamayı hedefliyor.

Türkiye’nin yeni kapısı DALAMAN

Kapılarını geçen 30 Haziran’da açan Dalaman Havalimanı Dış Hatlar Terminali, ilk ayını başarıyla tamamladı. ATM ortaklığı tarafından yap-işlet-devret projesiyle gerçekleştirilen ve planlanandan sekiz ay önce açılan terminal, yolcu kapasitesi açısından İstanbul ve Antalya’dan sonra Türkiye’nin en büyük üçüncü dış hatlar terminali.

İlk ayı planladıkları gibi sorunsuz geçirdiklerini belirten ATM Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aslan, amaçlarının terminal işletmeciliğine farklı bir bakış getirmek olduğunu söyledi. Alışveriş ve restoran mekanlarına büyük önem verilen terminalde, yolcular en çok "air-let" adı verilen mağazaya ilgi gösteriyor. Airport (havalimanı) ve outlet kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulan air-let’te, başta tekstil ürünleri olmak üzere yüzlerce çeşit mal uygun fiyatlarla satılıyor. Unifree tarafından işletilen gümrüksüz satış mağazaları da turistlerin gözdesi.

Dalaman Havalimanı Dış Hatlar Terminali, restoranlarıyla da bir ilke imza atıyor. McDonald’s, dünyada ilk kez bir havalimanında hizmet veriyor. Yerel tatlar arayanlar için geleneksel kıyafetlerle sunulan gözlemeler de büyük ilgi görüyor.

TASARIMI RAHATLATIYOR

Dinlendirici bir mimari tasarıma sahip binada, ağırlıklı olarak ahşap kullanılarak doğal bir ortam oluşturulmuş. Cam çatıdan yayılan doğal ışık ve zeminlerde kullanılan pist aydınlatmasına benzeyen ışıklar, yolculara farklı bir ortam sunuyor. En yeni güvenlik, check-in ve bagaj sistemlerinin kullanıldığı terminalde, yolcuların işlemlerini hızla tamamlaması hedefleniyor.

ANTALYA’YA RAKİP

Terminalin Kaş’tan Datça’ya uzanan 220 bin yatak kapasiteli bir bölgeye hitap ettiğini belirten Aslan, yeni projelerle birlikte bölgenin kısa sürede 300 bin yatağa ulaşacağına dikkat çekiyor. Halen yıllık 3 milyon dış hat yolcusuna sahip Dalaman’ın hızla büyüyerek önümüzdeki yıllarda Antalya’ya rakip olması hedefleniyor.
Yazarın Tüm Yazıları