Büyük bagaja 5 bin TL ceza

Haberin Devamı

Yolcuların yüzde 70’i, boyutu veya ağırlığı ne olursa olsun bagajını yanından ayırmak istemiyor. Havayolları da kabine alınacak bavulların belli bir ağırlık ve boyutu geçmemesini istiyor. Neden kurallar bu kadar sıkı?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ilk defa bir havayolu şirketine kabine belirlenen ölçülerden daha büyük bagajı taşıdığı ve yeterli emniyet tedbirini de almadığı için 5 bin TL ceza kesti. Her kalkış öncesinde acil durum kuralları yolculara hatırlatılır. Bunlar arasında yolculardan kabine aldıkları bagajın baş üstü dolaplarına koyması veya önlerindeki koltuğun altına yerleştirilmesi istenir.
Yanınızdaki boş koltuğun üzerine bıraktığınız veya kucağınızda tuttuğunuz çanta için sizi kabin memurları uyarır. Bunları önünüzdeki koltuğun altına koymanızı veya baş üstü dolabına yerleştirmeniz istenir. Hemen üzerinizdeki dolapta yer yoksa kabin memuru çantanızı alır ve size kemer ikaz lambalarının sönmesinin ardından geri götürmek üzere boş olan bir dolaba bunu yerleştirir.
Neden böyle bir uygulama yapıldığını hiç merak ettiniz mi? Acil durumda, örneğin bir çarpma anında veya pistte çok sert bir frenlemede fizik kuralları devreye girer. Emniyeti alınmamış çanta, ağırlığının kat ve kat fazlası güçle savrulur gider. Serseri bir mayın gibi vuracağı yer de belli değildir. Çarptığı yolcuları yaralar, hatta öldürür. Siz yolcu olarak kemer takarak hayata tutunursunuz. Emniyeti alınmamış yani öndeki koltuğun altına veya dolaba konulmayan başıboş çantalar acil durumda ölüme sebebiyet verebilir.

Haberin Devamı


IATA: Kabin bagaj boyutlarını küçültelim

Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği IATA, geçenlerde bir öneri yaptı: Farklı uygulamaların standart hale getirilip tüm kabin bagaj boyutlarının küçültülmesini istedi. Teklife göre, bagajların maksimum ölçüleri 54.6 santim yükseklik, 35 santim genişlik ve 19 santim derinlik şeklinde olacaktı. Mevcut kuralda ise bagajın yüksekliği aynı. Ancak genişlik 45, derinlik ise 25 santimetre.
Ancak bu öneri, yolcular tarafından ciddi tepkiyle karşılandı. Başka Kuzey Amerika ve Avrupa olmak üzere yolcular, havayollarının tüm ekstra hizmetler için ciddi ek ücretlerin alındığını bu durumun her yolcuya yansıtılacağına dikkat çekti. Ciddi tepki üzerine IATA geri adım attı. Bu kuralın üye tüm havayolu şirketlerinin katılacağı bir toplantıyla ele alınıp ortak bir karar verileceği açıklandı.
IATA, el bagajı için tavsiye ettiği standartlar bulunmasına rağmen havayolları kendi el bagajı standartlarını belirlemekte özgür bırakılmış. Bu durum da havayolları arasında kimi farklılıklara yol açabiliyor.
Örneğin, Thomas Cook Havayolları sadece beş kilogram el bagajı kabul ediyor. British Airways, yolcularının geniş gövdeli uçaklarda yanlarında 23 kilograma kadar el bagajı getirmelerine izin veriyor. THY, Pegasus, Onur ve AtlasGlobal’de bu sınır sekiz kilogram. İngiliz havayolu şirketi EasyJet kilo sınırı koymuyor. Bunun yerine Avrupa’daki en küçük boyut olan 50x40x20 santimetreyi aşmayacak bavulları kabine kabul ediyor.

Yazarın Tüm Yazıları