Ali Bey annesini gökyüzüne çıkartacak

Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, ABD’nin Seattle kentinde Boeing’den teslim alacağı 737-800 tipi yolcu uçağına annesinin ismini verdi.

TC-AAE tescil işaretli, annesi Hayırlı Sabancı’nın adını taşıyan uçak, 15 Kasım’daki törenle Pegasus Havayolları’na teslim edilecek.

İki yıl önce Pegasus Havayolları, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın ve Boeing’in Avrupa, Orta Asya Bölgesi Uluslararası Satışlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Marlin Dailey’nin katılımıyla 800 milyon dolarlık uçak alım anlaşması imzalamıştı. Pegasus’u Türkiye’nin en genç uçak filosuna sahip havayolu şirketi yapacak anlaşmayla 6’sı kesin, 6’sı da kesin siparişe çevrilebilir toplam 12 uçaklık sipariş verilmişti.

12 UÇAK ALINACAK

Bu anlaşmaya göre ilk uçaktan sonra ikincisinin 2008, dört uçağın da 2009’da teslim edilmesi planlanıyor. Anlaşmaya göre opsiyonların kesin siparişe çevrilmesi durumunda, kalan diğer 6 uçağın teslimatı da 2009 ile 2013 yılları arasında tamamlanacak. Pegasus Havayolları’nın, 737 serisinin en çok satan modeli 189 koltuklu 800’ün yanı sıra gövdesi uzatılan ve tek sınıfta 215 yolcu taşıyabilen 900 serisi için de opsiyonu bulunuyor.

Sipariş verilen tüm uçakların kanat uçlarında "winglet" bulunuyor. Sürtünmeyi azaltan wingletler bu sayede her uçuşta yüzde 5 oranında yakıt tasarrufu sağlıyor. Uçağın performansını artıran wingletler aynı zamanda 737’lerin daha kısa pistlerden havalanmasını sağlıyor. Wingletlerin kullanımı son yıllarda rekor seviyeye yükselen yakıt fiyatları nedeniyle havayolları arasında hızla yaygınlaşıyor.

Filosunda 10 adet 737-800, iki adet 737-400 ve üç adet de 737-500 bulunan Pegasus, yeni uçaklarıyla birlikte uçuş ağını hem yurtiçinde hem de yurtdışında artırmayı planlıyor. Türkiye’de en fazla kullanılan yolcu uçağı Boeing 737’den toplam 93 adet bulunuyor. Bu uçaklar Pegasus Havayolları’nın dışında THY, SunExpress, Sky, KTHY ve Saga Havayolları tarafından kullanılıyor.

T-38’ler modernize edilecek

Türk Hava Kuvvetleri’nin ileri pilot eğitiminde kullanılan T-38 tipi uçakların modernizasyonu Ocak 2008’de Ankara’daki TAI tesislerinde başlıyor. Geçtiğimiz günlerde Çiğli’de düşen ve iki pilotun şehit olduğu kazayla gündeme gelen T-38A Talon jet eğitim uçakları, avionik sistem modernizasyonuna tabi tutulacak. 55 adet T-38, 69 aylık süre içinde modernize edilecek. İlk 5 uçağın prototip yani test amaçlı yapılacak değişiklik TAI tesislerinde gerçekleştirilecek. Uçakların kokpitlerinde pilotlar tüm verileri ekranlardan takip edebilecek. T-38’de Türk şirketleri tarafından hazırlanan yazılımlar kullanılacak. Pilotların yaptığı eğitim uçuşları, sanal atışlar birebir yerden takip edilebilecek. Benzeri bir modernizasyonun Amerikan Hava Kuvvetleri’nde kullanılan T-38’ler için yapıldığını belirten uzmanlar bu proje ile uçakların kullanım ömürlerinin uzatılacağına dikkat çekti. Kalan 50 uçağın modernizasyonu ise Eskişehir’deki 1. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı’nda gerçekleştirilecek.

Dubai’ye 140 uçak geliyor

Bugün başlayan Ortadoğu’nun en büyük havacılık fuarı Dubai Air Show’da bu yıl 140 askeri ve sivil uçak sergilenecek. Rekor sayıda siparişin açıklanmasının beklendiği fuarda gözler ev sahibi Emirates Havayolları’na çevrildi. Şirketin Airbus’a en az 50-55 adetlik ek A380 siparişi vermesi bekleniyor.

Emirates Amerikalı imalatçının yeni Jumbo Jet modeli 747-8’in daha kısa gövdeli bir modeli için pazarlık yapmıştı. Boeing yetkililerinin, tasarımın değişmesi nedeniyle Emirates’in talebini yerine getiremeyeceklerini açıklaması, büyük uçak konusunda Airbus’ın elini güçlendirdi.

Boeing, mevcut 747-400 uçağının gövdesini 5 metre 60 santimetre uzatıyor. 787 Dreamliner’da kullanılan kanat ve motor 747-8 olarak adlandırılan uçağa takılacak. Koltuk kapasitesi 417’ye çıkacak 747-8’in yolcu modelinin ilk müşterisi ise Alman Lufthansa Havayolları oldu. Cathay Pacific, Cargolux gibi havayolları kargo modeli için sipariş vermişti. Dubai merkezli havayolu, uçağın 400 modelinden üç metre uzatılmış 390 koltuklu modelini istedi. Ancak bu talep tasarım maliyetleri karşılanmadığı belirtilerek Boeing tarafından reddedildi.

En yeni iş jetlerinin de sergileneceği Dubai Air Show’da askeri pazara ise Amerikan Hava Kuvvetleri radara yakalanmayan F-117 savaş uçağını getiriyor.

Fuara katılan Türk şirketler arasında hızla gelişen bakım pazarından pay almak isteyen THY Teknik, MNG Teknik ile Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yatırım yapan MyTechnic bulunuyor. Hava taksi işletmesi Sertur Havacılık ve Gözen Havacılık da açacağı stand ile fuara katılıyor. Askeri pazarda Kaletron simülatör pazarında yeni müşteriler arayacak.

İcra kapıda, uçaklar çürüyor

Samsun Sportif Havacılık Kulübü’ne hazineye ait arazi üzerindeki havaalanını kullandıkları için çıkarılan kiranın faiziyle birlikte 380 bin YTL’ye ulaşması üyeleri zor durumda bıraktı.

Kulübün yönetim kurulu üyesi Yusuf Kahvecioğlu, "Bu araziye gökdelen dikmedik, buradan para kazanmadık. Tam tersine Samsun’u önemli bir havacılık merkezi yaptık. Ancak bizden çok yüksek bir kira bedeli talep edildi. Mahkemelik olup haksız bulunduk" dedi.

19 Mayıs ilçesindeki havaalanı arazisi için yıllık 60 bin YTL’lik kiranın faiziyle birlikte 380 bin YTL’ye ulaştığını belirten Kulüp Başkanı Aytekin Turgut, yürütmeyi durdurma talebiyle mahkemeye başvurduklarını, sonucun aleyhlerine çıkması durumunda Samsun Sportif Havacılık üyelerinin mallarına haciz konulacağını açıkladı.

Maliye Bakanı’ndan randevu talep eden ve faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan kulüp, geçmişte Türkiye’nin en faal havacılık kulüplerinin başında geliyordu.

İsmail TEMİZ/SAMSUN(DHA)

Deve kesen müdür Nijerya’da

Türk Hava Yolları Teknik Uçak Bakım eski Başkanı Şükrü Can, Nijerya Havayolları’nda Bakım Müdürü olarak göreve başladı. Geçen yıl apronda deve kurban etmesiyle gündeme gelen Can hakkında THY Yönetimi tarafından soruşturma açılmıştı. Bu dönemde Şükrü Can geçici olarak Londra Teknik Müdürlüğü görevine tayin edilmişti.

Soruşturmanın tamamlanmasıyla olayda ihmali görülen Can, Yönetim Kurulu kararı ile görevden alınmıştı. Halen Şükrü Can’ın ücretsiz izin kullandığı öğrenildi.

Air Race’te zafer Mangold’un

Red Bull’un sponsorluğunda yapılan Air Race 2007’de zafer Amerikalı Pilot Mike Mangold’un oldu. Avustralya’nın Perth kentinde düzenlenen şampiyonanın son ayağında Cobra Takımı’ndan Mangold rakibi Matador Takımı’ndan İngiliz Paul Bonhomme’u geride bıraktı. Sezon sıralamasında üçüncü sırayı Macar Peter Besenyei aldı.

Air Race’in 1.5 milyon seyirci tarafından izlenen İstanbul’da Haliç’teki ayağında da Mike Mangold birincilik kupasını kaldırmıştı.

Bunları kaçırmayın

THY, 31 Mart’a kadar Almanya’da tüm noktalara 99, Zürih, Basel ve Cenevre’ye 111, New York’a 399, Chicago’ya 419, Madrid’e 19 Aralık’a kadar 168, Bahreyn’e 10 Aralık’a kadar 240 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçuyor. Gidiş-dönüş ekonomi sınıfı ücretlerde vergiler hariç.

Swiss Havayolları, 30 Kasım’a kadar İstanbul çıkışlı Zürih ve Cenevre 88, Avrupa’da diğer noktalara da 77 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçuş imkanı sunuyor. Gidiş-dönüş, ekonomi sınıfı bilet fiyatlarına vergiler dahil değil.

İspanyol Iberia, 19 Aralık’a kadar ekonomi sıfını, vergiler hariç, gidiş-dönüş Madrid’e 169, Barcelona’ya 199 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçuş imkanı veriyor.
Yazarın Tüm Yazıları