Paylaş
Osmanlı’nın incisi Selanik “tek kurşun atılmadan” teslim edildiğinde kahrından ölen Mustafa Kemal’in kulaklarında çınlar. Ne yaparlarsa yapsınlar bitmez. İdeoloji değildir. Bir milletin bağımsızlık arzusudur.
İttihatçılar gibi “Almancı” ya da İtilafçılar gibi “İngilizci” değil, “Türkiyeci” olmanın bilincidir.
Keza bugünün ittihatçıları gibi “Avrupacı” ya da bugünün itilafçıları gibi “Atlantikçi” olmanın da karşısındadır. Duymasını bilene. O bir Akdeniz şarkısıdır. Ortadoğulu kalmak istemeyenlerin bir ağızdan söylediği, zeytin ve kekik kokan. Kadının saçını savurarak, erkeğin o savrulan saça hürmetle karışık arzu duyarak söylediği, Nihavent makamında.
Başörtülü kızın duyunca içlendiği, Kara Fatma’nın hatırasını yaşatan, Müslüman bir şarkı.
Sevdayı petrole, yaşama sevincini töreye kurban etmek istemeyen İstanbulluların, Trabzonluların, Diyarbakırlıların dilinden düşmez. “İlk hedefiniz Akdeniz!” diyen çilekeş muhacir çocuğunun kalbinden kopar ve dip dalgası gibi yayılır.
O şarkı ki ne yobazın zulmünü ne de cuntacının “Büst Atatürkçülüğü”nü ipine sallamıştır. 80 yıl gibi, insanlık tarihi için kısacık bir zamanda değiştirmiştir halkların kaderini.
Selanik’te başlayıp karanlığın üstüne yürüyen bir bestedir Mustafa Kemal’in şarkısı.
Aynı zamanda içli bir türkü, delikanlı bir rock, hüznüyle huzur veren bir Nihavent, kızları dans ettiren bir ritim ve usta işi bir caz. Kürt, Çerkes, Laz ya da Türk, hepimizi kaynaştırır. Çünkü hepimize söyleyecek bir şeyi illa ki vardır.
Bu güzel ülkede hep beraber, onurumuzla yaşamanın şarkısıdır. Fani hesaplar ve siyaset tellalları ne derse desin içimizden söyleriz. Bağıra çağıra hem de.
Blackberry teğet geçmedi
Blackberry’nin küresel krizi bizi de vurdu. Millet resmen “güleriz ağlanacak halimize” kıvamında.
Hatta olayı Steve Jobs’un ölümüne bağlayan şakalar gördüm: “Steve’nin vefatına hürmeten üç gün sessiz kalmanız güzel ama yeter artık!”
Allah için, internetin kesilmesini özgürlük fırsatı sayan tek romantik kullanıcıya rastlamadım. Herkes sinirden gülerek, şirketin durumu toparlamasını bekliyor.
Küresel ekonominin ne kadar bağlı olduğunu da bu sayede görmüş olduk: Siz deyin siber ağa, ben diyeyim pamuk ipliğine.
tatlı Sözlük
Günün şarkısı: Teoman’dan “İstanbul’da Sonbahar”
Paylaş