Paylaş
Bandırmaspor, şirketleşecek ve hisseleri satılacak.
Bir yatırımcı da bu hisseleri alarak takımın başına geçecek. Dolayısıyla burada tartışma yaratan konuların başında Bandırmaspor Derneği ve Bandırmaspor Vakfı’nın sahip olduğu mülkler ve otopark gelirlerinin de el değiştireceği yönünde iddialar olması. Ancak burada asıl gözden kaçırılan nokta, Bandırmaspor şirketleşmesinin yalnızca futbol branşını etkileyeceği.
Kısacası bahsettiğimiz gelirlerin tamamı vakıf ve dernekte kalacak. Bu gelirlerin ortalama yıllık 3 milyon olduğunu düşünürsek Bandırma yalnızca bir futbol takımına para aktarmayıp kentteki amatör futbol takımlarına, hentbola, voleybola, atletizme kadar birçok alanda faaliyetlerine devam edecek ve bu branşlara da ciddi anlamda kaynak aktarabilecek.
Burada 3 yıldır Bandırmaspor için harcanan paranın 30 milyon liranın üzerinde olduğunu hatırlarsak “O para Bandırma’da amatörlere aktarılsaydı, tesise ve salonlara harcansaydı, bu şehirden kaç sporcu çıkardı?” sorusu aklıma geliyor.
Kentlerin futbol takımları olması yerine spor politikaları geliştirmeleri daha doğru değil mi? Yani hiç burs vermeyen Bandırmaspor Vakfı, örneğin “Akademi bursu” adı altında spor akademisinde okuyan bu kentin çocuklarına burs verse kötü mü olur? İşte bu soruların hepsinin kamuoyunda tartışılmaya ihtiyacı var. Herkes biliyor ki, futbola harcanan para su misali buharlaşıp gidiyor. Karşılığı ise ne yazık ki yok.
HERKES İÇİN BİR ÇIKIŞ OLABİLİR
Doğru sözleşmeyle “Bandırmaspor adı değiştirilemez. İsmin ön ve arkasına isim alabilir. Kulübün bulunduğu yer değiştirilemez, renkleri değiştirilemez” gibi maddeler konarak Bandırmaspor taraftarının aklındaki soru işaretleri giderilebilir. Bunları bir kenara koyacak olursak Bandırma iş dünyası da dilerse bir konsorsiyum oluşturarak hisseleri alır. Endüstriyel futbolda ne yazık ki feodal ilişkiler ile başarı yakalamak çok güç. Bandırmaspor’un karşılaştığı bir diğer sorun da “lobi”. Düşünsenize Sakaryaspor karşısında ofsayt olan bir pozisyondan gol yeyip eleniyorsunuz. Hakem penaltınızı vermiyor, kart çıkarması gereken yerde eli cebine gitmiyor.
Takımın 1. Lig’den düşmesini, hakemlerin neredeyse sezon boyu yaptığı hataları hatırlayalım. Her şeyin başı ekonomi ve şirketleşmek 21. yüzyılda kaçınılmaz gibi görünüyor…
Balıkesirspor’a destekte sınır tanımayan Büyükşehir Belediyesi, yalnızca bir transfer için Bandırmaspor’a 250 bin lira aktardı. Diğer bütün yükün Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza’nın omuzlarında olduğunu herkes biliyor.
ŞİRKET OLURSA NELER OLUR
Bandırma halkının, taraftarın hassasiyetleri göz önüne alınarak ciddi sözleşme koşulları konduğunda yani halk şirketleşmenin yalnızca futbol takımının yarışma hakkının devredilmesi olduğuna ikna olduğunda sorun tamamen çözülecek. Bu kararı alacak olan da Bandırmaspor Derneği Genel Kurulu.
Bandırmaspor’a yatırım yapan kişi risk aldığı için elinden geleni yapacak. Bu güne kadar buharlaşan gelirler, Bandırma’da yaşayan çocukları spor ile buluşturacak. Hep uyuşturucu ile mücadeleden bahsediliyor ya işte uyuşturucu ile mücadele edebilecek eldeki en önemli koz spor. Alt yapı oluştuktan sonra gençleri spora yöneltmek çok daha kolay olacak. Amatör kulüpler lisans parası için birilerinden para isteyip dilenci durumuna gelmeyecek. Taraftar, deplasman için “nereden otobüs bulurum, nasıl giderim?” derdine düşmeyecek.
Sporla ilgili her alan için bir planlama yapılacak bu kentin bir spor politikası olacak.
Paylaş