Bu Kraliçeler Harran’dan!

Amazon Kraliçeleri Gastronomi Projesi, Harran’dan İstanbul’a hatta Lyon’a uzanan, Urfa’yı bile görmemiş güzel insanların başarı projesi oldu.

Haberin Devamı

Kadınların kendilerine yetebilmeleri, meslek sahibi olabilmeleri kapsamında çok değer verdiğim, başından beri takip ettiğim bu projeden daha önce de bahsetmiştim. Gelen güzel haberlerin arkası kesilmiyor, ve mutluluktan yüreğim kabarıyor.  Projeyi hatırlatmakta fayda var dedim, hem aslında güzel şeyler olabiliyor bizim ülkemizde.

Kimdir bu Amazon Kraliçeleri… Adını, Halepli Bahçe’de yapılan kazılar sonucu ortaya çıkan Amazon Kraliçeleri mozaiğinden alıyor, erkek egemenliğine karşı başkaldıran, doğayı ve hayatı temsil eden kadın savaşçıları tasvir ediyor.

NHCR (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği), IMPR (International Middle East Peace Research Center) ve Harran Kaymakamlığı ortaklığıyla hayata geçirilen projede Nisan 2017’de Harran’da açılacak olan gastronomi okulunun temelleri atıldı. Bu okul için Şef Ebru Baybara Demir tarafından Harranlı ve Suriyeli (Harran mülteci kampından gelenler) 160 kadın ve erkek öğrenciye yöresel ve temel mutfak eğitimleri verildi. Öğrencilerin %30’u mülteci, kalanlar Harranlı. Peki nasıl başladı, hatırlatayım…

Haberin Devamı

Mardin’de Cerçiş Murat Konağının sahibi ve şefi Ebru Baybara Demir ile başlıyor. Geçtiğimiz sene yerli ve yabancı turistin elini çektiği kentlerden biri olan Mardin’de, Ebru’nun yanında çalışan kadınlar maddi sıkıntı çekmeye başladıkları için, onlara geçim sağlayabilmek için Hayatım Yenibahar diye bir proje başlatıyor. Mutfakta yanında çalışan kadınlar el emeği göz nuru ürünler üretmeye ve satmaya başlıyorlar. 

Ebru’nun tasarımcı olan ablasının da ön ayak olmasıyla yöresel takılar, süs, incik, boncuk üretiyorlar, ayrıca salça, pul biber, patlıcan turşusu, erişte…

Bu haberleri okuyan Harran Kaymakamı Temel Ayca Harran’da kadınları evden çıkartıp onlara nasıl meslek öğretiriz diye düşünmeye başlıyor 2015’de. Kadının en dezavantajlı olduğu yerlerden biri Harran. Hala başlık parası var, evlendikten sonra kocalar başka kadın getirebiliyorlar eve, kabul etmek zorunda bırakıyorlar kadını. Laf edersen çünkü babanın evine yollanıp çocuklarını bile görememe ihtimalin var. Harran zor yer.

Haberin Devamı

Ayca, Aile Destek Merkezi’ kuruyor ve başına kadın yönetici olarak ilkokul öğretmeni olan eşini getiriyor, kaymakamın eşi gelirse, başka kadınlara da çalışmak için ön ayak olur diye. Gelen kadınlara işbaşı eğitimi veriyor, maaş bağlıyor, İşkur’a kayıt ettiriyor… Harran’ın dinamiklerinden biri de oradaki mülteci kampları da projenin bir parçası oluyor. İki halk arasındaki kültür etkileşimini olumlu yönde sağlamak için, meslek sahibi olmalarını, iş gücünü nitelikli hale getirmek için proje üretip kampa fonlar buluyor Kaymakam Ayca.

Amazon Kraliçeleri Gastronomi Projesi’nde, Ebru yöresel mutfak, yemek, hijyen gibi konularda eğitim verdi. 3 ay boyunca toplam 160 öğrenci mutfak eğitimi aldı. Harran yöre mutfağı ve Suriye mutfağı konusunda bir envanter çıkartıldı.

Haberin Devamı

Önce kadınlar ile başladı, sonra erkekler de eklendi bu öğrencilere, eğitim verilmeyen bir okulun ve Aile Destek Merkezi’nin mutfaklarını kullanarak. Bu kursu bitirenlere ise Birleşmiş Milletler Katılım Belgesi verdi.

Amazon Kraliçeleri projesi kısaca böyle. Ebru Ekim- Aralık 2016 tarihleri arasında Cerciş Murat Konağı’nı Eataly’ye taşımıştı. Yanında da en başarılı bulduğu Amazon Kraliçeleri’ni alarak, nefis yemekler pişirdiler İstanbul’da üç ay boyunca. Urfa’yı bile görmemiş kızlar, Eataly’de mutfakta çalıştı.

Geçtiğimiz Ekim ayında İstanbul Sirha’da sunduğu yemekler çok beğeni kazanınca Ebru’nun yönetimindeki Amazon Kraliçeleri, Sirha’nın davetlisi olarak 21-25 Ocak’ta Sirha Lyon’da İpek Bulgur standında Türk mutfağını temsil edecekler. Hatice Karahan ve Özlem Yaldız Lyon’a gideceklerdi, Özlem dört çocuğu olduğu için gidemese de, ikisi de  döndüklerinde Eataly’de çalışmaya başlıyacak ve Cercis Murat Konağı’nın mezelerini hazırlamaya devam edecekler. Bu da başka iyi haber zira o harika mezeleri artık Eataly’den alabileceğiz demektir.

Haberin Devamı

Dedim ya başında Harran’dan Lyon’a, kalbini bir şeye koyunca her şey mümkün, değil mi?

GELECEK HAFTA LYON’DA

21-25 Ocak 2017’de, Lyon’da gerçekleşecek olan dünyanın önemli yiyecek içecek fuarlarından Sirha’da Türkiye’yi temsilen Öztiryakiler, Ekofood, Aydın Kuruyemiş, GMG Catering Equipments ve Tastes of Turkey olarak da 38-30 Çiftliği, İpek Bulgur, Kürşat ve USLA yer alacak. USLA’dan katılacak eğitmen şef Cenk Akkaya ve dört öğrencisi katılan firmaların ürünleri ile yemekler hazırlayıp Türkiye lezzetlerinden örnekler sunacaklar.

PARİS’TEN BAŞKA GÜZEL HABER

17-21 Ocak tarihleri arasında Paris’te düzenlenen Olio Nuovo Days -Yeni Yağ Günleri-’nden. Sevgili Pelin Omuroğlu’nun gözbebeği zeytinyağı Olivurla, kör tadımda şefler tarafından seçilmiş ve şu an Paris’in tozunu attırıyorlar!

Haberin Devamı

Pelin yağlarını alıp Paris’e gitti. Ne heyecanlıydı! Bizim Olivurla, seçim yapan şeflerin restoranlarında müşterilere sunulacak, tattırılacak. Şefler bu seçtikleri yağları kullanarak o yağa uygun yemekler tasarlayacaklar. Ayrıca Olio Nuovo kapsamında Ecole Superieure du Parfum’un öğrencileri tadımlar da düzenliyorlar.

Olio Nuovo, Culture Olive çatısı altında geçen sene Emmanuelle Dechelette tarafından Paris’te kurulmuş ve yağ üreticilerinin ürünlerini restoranlarda sunmalarını ve yeni mahsüllerini tanıtmalarını sağlamak için kurulmuş bir platform.

Olivurla’nın yolu açık olsun Pelin, emeklerinin karşılığını katlanarak görmen dileklerimle! Çok yaşasın gerçek zeytinyağı ve üreticileri!

Yazarın Tüm Yazıları