Türkçe Rock Top 50

Türkiye’nin en köklü gençlik ve müzik dergisi Blue Jean, Ekim sayısında Türkçe rock’ın gelmiş geçmiş en iyi 50 şarkısını seçti.

Bendeniz de söz konusu jürinin bir parçası olduğumdan dergi henüz piyasaya çıkmadan sonuçları ele geçirdim ve sizinle paylaşmak isterim. Blue Jean yazarları öncelikle 100 kişilik temel bir liste çıkardılar. Naim Dilmener, Şafak Ongan, Deniz Durukan, Kutlu Özmakinacı, Güven Erkin Erkal, Çağlan Tekil, Melis Danişmend, Birsen Birdir, Afşin Akın, Doğu Yücel ve benden oluşan jüri bu listeye kendi önerilerini de ekleyip 50 tanesini seçti. Ve ayrı ayrı yapılan seçimler sonucunda en çok oy alan 50 Türkçe rock şarkısı belirlenmiş oldu. Dergi, önümüzdeki günlerde çıkacak yeni sayısında bu 50 şarkıyı herhangi bir sıralama yapmadan alfabetik olarak yayınlıyor. Her şarkıyla ilgili ayrı ayrı yorum ve açıklamalar olduğu gibi jürinin listeden bağımsız olarak belirlediği kişisel 5’lik listeleri ve o şarkıları seçme nedenleri de yer alıyor dosyada.

Dergi yöneticilerinin sıralama yapmamakta haklı olduklarını belirtmekle birlikte çok az farkla sıralanan şarkılar içinde en çok jüri oyu alan şarkının Orhan Atasoy’un "Gemiler"i olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Onun hemen arkasından ise Mavi Sakal’ın "İki Yol"u geliyor. Onları Mor ve Ötesi’nden "Bir Derdim Var", Şebnem Ferah’tan "Bu Aşk Fazla Sana", Fatih Erdemci’den "Ben Ölmeden Önce", MFÖ’den "Ele Güne Karşı" ve Bulutsuzluk Özlemi’nden "Sözlerimi Geri Alamam" aynı puanla izliyor.

Jürinin seçiminin ilginç bulduğum bir özelliğiyse tüketici tarafında daha "pop" olarak algılanan ve zamanında kitlesel olmuş kimi şarkıların da potaya girmiş olması. Örnek isterseniz Yavuz Çetin’in efsane gitarıyla Göksel’in kariyerinin başlangıcı sayılan "Sabır", yine Mirkelam’ın kariyer fitilini ateşleyen ve çıktığı döneme tartışmasız damgasını vuran "Her Gece", genç yeteneklerin birer şarkısını içeren 9’da 9 adlı bir toplamanın içinde yer almasına karşın büyük bir hit olan Fatih Erdemci’nin "Ben Ölmeden Önce"si sayılabilir.

50’lik listeye 2’şer şarkıyla girmeyi başaran isimler ise Kurban, Teoman, Şebnem Ferah, Çilekeş, Cem Karaca, MFÖ ve Mor ve Ötesi.

MaNgA, Sakin, Asfalt Dünya, Çilekeş gibi nispeten yeni ve genç grupların listeye girmesi ise ayrıca sevindirici.

Blue Jean’in gelmiş geçmiş en iyi 50 Türkçe rock şarkısını derinlemesine inceleyen bu dosyasını mutlaka okuyun derim. Hatta benden Blue Jean’e bir tavsiye; bu listeyi önümüzdeki ay itibariyle internet üzerinden okuyucularına da oylatırlarsa jüri ve okurların seçkisinin kesişim kümesini de öğrenmiş oluruz.

Kara Kız’dan Ata’sına...

Atatürk’ün en sevdiği yorumcunun Safiye Ayla olduğunu biliriz. Türk sanat müziğinin efsanelerinden olan Ayla’nın unutulmaz eserlerinin yeniden günışığına çıkmasının ise sayısız faydası var. Bunlardan belki de en önemlisi Safiye Ayla gibi büyük bir ses, usta bir yorumun genç kuşaklarla hem de mümkün olabilecek en derli toplu biçimde buluşuyor olması. Şarkı "indiren", arşivcilikten bihaber, bedavaya alışmış, sanat müziğini dedelerin dinlediği sıkıcı bir şey olarak gören yeni kuşağın gözlerini kapatıp Safiye Ayla’nın o billur sesini dinlemelerini çok isterdim mesela. Olur mu dersiniz?

"Nigah’ı Mestine", "Sen Bu Yerden", "Sabah Oldu", "Yemen Türküsü", "Vardar Ovası", "Sarı Kurdelem Sarı" ve diğer şarkılar...

"Safiye Ayla’nın Sesinden Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar"ı bizimle buluşturan EMI Müzik Türkiye’ye bu vesileyle teşekkür ediyor ve sizi Ata’nın "Kara Kız"ının müthiş yorumu ile baş başa bırakıyorum.
Yazarın Tüm Yazıları