Bir Zamanlar Serisi’nin "En iyileriyle" konseptli çalışmaları, Nükhet Duru’nun 81-82 hitlerini kapsayan albümden sonra iki yeni albümle karşınızda.
Siz de eski şarkılara meraklı arşivcilerden misiniz bilmem, ama ben o yılların şarkıları, hem teknik hem de görsel anlamda özenle hazırlanıp şık şıkıdım önüme gelince çok heyecanlanıyor, mutlu oluyorum.
Bu albümlerden ilki "En İyileriyle Behiye Aksoy". Serinin Türk sanat müziği ayağının orijinal plak kayıtlarına sadık kalınarak kotarılmış ürünü.
Ankara Göl Gazinosu’nda çalışırken, devrin meşhur gazinocular kralı Fahrettin Aslan tarafından keşfedilerek İstanbul’a getirilen Behiye Aksoy, aynı zamanda efsane Maksim Gazinosu’nun da ilk kadın assolisti olma özelliğini taşıyor.
Albümü dinler dinlemez, 70’lerin asil gazino günlerine gidiyor, plak çıtırtıları eşliğinde bir Türk filminin sarı sepya karesinde buluyorsunuz kendinizi.
Katıksız Türk sanat müziği dinlemek isteyenler için Itri Efendi’nin, Sadi Hoşses’in, Muzaffer İlkar’ın, Hacı Arif Bey’in, Yusuf Nalkesen’in, Baki Duyarlar’ın, Tamburi Mustafa Çavuş’un ve diğer üstadların eserleriyle bir Behiye Aksoy yolculuğu...
Bugün, assolistim ben diye ortada dolaşanların niceleri için de bir ders niteliğinde.
Serinin ikinci albümü "En İyileriyle Ayla Algan". Aslen Türk tiyatrosunun duayenlerinden olan Algan’ın 1971-1983 yılları arasındaki müzikal macerasını anlatan bir toplama. New York’ta oyunculuk eğitimi alırken "Funny Girl" müzikalinin başrolü teklif ediliyor Ayla Algan’a ama o kabul etmiyor. Kariyerine Türkiye’de devam etmek istiyor çünkü. Algan, rolü kabul etmeyince kim oynuyor dersiniz? Barbara Streisand.
Oyunculuk ve müzik hep iç içe Ayla Algan’da. Bunu albümü dinleyince daha iyi anlayacaksınız. Her şarkı ayrı ayrı teatral bir altyapı, bir performans içeriyor. Bir şarkıda Karadenizli bir kadın, öbüründe kentli modern bir kadın, diğerinde ağır bir toplumsal eleştiri... Sonra aranjmanlar ve diğerleri...
Açıkçası ben bu şarkılarla, aralara kendi hikáyelerini katarak yapacağı bir sahne şovunda çok başarılı olacağına inanıyorum Ayla Algan’ın. Birkaç kez çeşitli vesilelerle sahnede izleme fırsatı buldum. Gerçekten çok başarılı...
Bu güzel albümleri yeniden gündeme getirerek müziğe yaptığı katkılara defalarca teşekkür ettiğimiz Hakan Eren bir yana, bu son iki albüm vesilesiyle teşekkür etmek istediğim biri daha var; Bora Ebeoğlu. Bir dönemin bizim gözümüzde efsane ikililerinden Oya Bora’nın Bora’sına şarkıları orijinal stüdyo bantlarından dijital ortama aktarırken gösterdiği özen nedeniyle teşekkür ediyorum.