SÜREYYA Ayhan Paris'te, Dünya Atletizm Şampiyonası'nda, spor tarihimiz için büyük başarı yakalamak üzere.
Evet, ilk kez atletizmde Avrupa şampiyonluğunu kazanan atletimiz, şimdi de dünya şampiyonluğuna doğru gitmekte. Hem de bunu başaran tek kadın olarak yer alacak Türk sporunun altın sayfalarında.
Süreyya kolay yetişmedi
Ülkemizde kadınlara karşı kurulan ilkel baskıdan Süreyya da nasibini aldı. Üzerine çok gidildi. Yakışıksız yazılar, çirkin iddialar, yalanlar, çamur atmaların arasından, antrenörü Yücel Kop ile birlikte bir onur savaşı vererek kurtuldu.
Süreyya, küçük yaştan beri tutkusu olan koşmayı önce bilgi ve teknik ile buluşturdu ve sonra yüksek bölgelerde özveri ve inatla yapılan çalışmalar sonrası güç kazanarak, dünyanın zirvesindeki atletler arasında yer almayı başardı.
Peki neyi eleştiriyoruz
Böyle bir yıldızı alkışlamak üzere Paris'e koşuyoruz. Medya atletizme ilk kez hayret edilecek miktarda yer veriyor. Binlerce Türk finalde Stade de France'ı dolduracak. Tüm uçaklar dolu. İnanıyorum ki, futbol maçlarına giden Avrupa'daki Türkler Paris'te de boy gösterecek. Peki neden bir kısım medya mensubu olimpiyata ve Atatürk Olimpiyat Stadı'na karşı? Onlarca, yüzlerce Süreyya Ayhan'ın yetişmesini sağlayacak olan olimpiyat projesini desteklemek yerine, bağnazca karşı çıkmanın bir gereği var mı? Bakın Yunanlılara. Paris'te atletizmin her dalında başarılı olan, gelecek için ümit veren atletleri yarıştırıyorlar. Nedeni gayet açık, 2004 Atina Olimpiyat Oyunları'nda sporun her dalında olduğu gibi atletizmde de bomba gibi patlayacak sporcularla başarı kazanmak istiyorlar.
Stade de France'ı inceleyin
Stade de France'ı dikkatle incelediğinizde, bu stadyumun iç mimari açısından Atatürk Olimpiyat Stadı ile bir farkı olmadığını derhal görürsünüz. Oturuş düzeni, locaları, görüş hakimiyeti olarak tam bir benzerlik var. Ancak iki önemli ayrıcalık mevcut. Biri Stade de France'ın tamamen kapalı olması ve bunun getirdiği fiyat farkı. Stade de France, 500 milyon dolara inşa edildi. Atatürk Olimpiyat Stadı'nın maliyeti 100 milyon dolar, faiz farkı ile 140 milyon dolar. Her iki stadın yapımcıları aynı.
Kimse bu ülkenin parasını sokağa atmadı. Bilgisizce çıkıp ahkam kesmek yerine, araştırıp, inceleyip, doğru yazı yazmak gerekir. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda, önce Avrupa ve Dünya Atletizm Şampiyonası ve bir gün de olimpiyat yapılacak. Başarılı sporcularımızı Paris'te değil, İstanbul'da alkışlama olgusuna alışalım. Çağa ve çağın getirdiklerine ancak böyle dokunabiliriz.
Evet, futbolda bir yere geldik, yarın atletizmde, bir başka gün basketbolda, voleybolda, hentbolda, yelkende, okçulukta, tıpkı güreşte, halterde, judoda ve taekwondoda olduğu gibi, Avrupa ve dünya şampiyonları çıkarmayı hedef olarak önümüze koyalım. Tabi bunların el şaklatarak değil, yatırımla, katkıyla olacağını da asla, ama asla unutmayalım.