Rutin bakım nasıl olmalı

Evlerimizde bizlerle beraber yaşayan köpek dostlarımız bizlerin ilgi ve desteğine ihtiyaç duyarlar. Tıpkı küçük çocuklarda olduğu gibi, onların da günlük bakım ve kontrollerinin sorumluluğu bize aittir.

Haberin Devamı

Köpekler kediler gibi öz bakımlarına çok dikkat eden canlılar olmadıklarından onlara daha sağlıklı ve konforlu olabilmeleri için yardımcı olmak gerekir.
Ailemizin bir parçası olan dostlarımızın günlük bakım periyotlarında dikkat etmemiz gerekleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Rutin bakım nasıl olmalı

-Düzenli taramak: İster uzun tüylü ister kısa tüylü olsun tüm köpekler için düzenli taranmak deri-tüy sağlığı ve bütünlüğü açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple dostumuzu her gün tımarlayarak hem üzerindeki ömrünü tamamlamış ölü tüylerden kurtulmasını sağlamış hem de derinin uyarılması ile artan yüzeysel kan dolaşımı ile deri bütünlüğü ve sağlığını şekillendirmiş oluruz. Ayrıca tarama işemi birçok köpek sahibinin eve dökülen tüy şikâyetini de minimuma indirecektir. Tımarlama işlemi günlük uygulandığında özellikle uzun tüylü dostumuzun tüylerinin keçeleşerek rahatsız edecek bir forma gelmesini engelleyecektir. Tarama esnasında tüylere takılmış olan pisi pisi otları gibi tehlikeli olabilecek partiküllerin ve bazı dış parazitin de uzaklaştırılması sağlanacaktır. Ayrıca eldiven şeklinde olan tarakların kullanımı köpeğiniz için bir masaj ziyafeti olur. Tüm bu sebeplerden ötürü dostunuzu tımarlamaya bebeklik döneminden itibaren ödüller şeklinde alıştırmanız sağlığı açısından zaruridir.

Rutin bakım nasıl olmalı

Patilerin bakımı: Köpeklerimizin ayak tabanları onların ayakkabılarıdır. Sıcak soğuk sert ve pürüzlü yüzeyler zaman içerisinde dostumuzun patilerinde çatlaklara ve aşınmalara sebep olarak onların konforunu bozabilir. Bu sebeple köpeklerimizin pati yastıklarını günlük kontrol etmeli ve periyodik olarak bakım yapmalıyız. Haftada 1-2 kez köpek ayak tabanları için üretilmiş olan krem ya da wax ürünlerini, özellikle keratin içerikli olanlarını tercih ederek, dostumuzun patilerine yedirerek sürersek, onların ayaklarını dış etkilere karşı dirençli hale getirmiş oluruz. Ayrıca uzayan tırnaklarını uçlarından keserek ya da törpüleyerek tırnak kırılma ve çatlamalarını da engelleyebiliriz. Özellikle temizlik ve hijyen hedefli kullanılan plastik içerikli köpek patiklerini günlük gezintilerde kullanmaktan kaçınmalı ve dostunuzun özgürce yürüyüp koşmasını sağlamalısınız.
-Gözlerin temizliği ve bakımı: Köpekler dört ayak üzerinde hareket eden canlılar oldukları için alerjenlere yakın pozisyondadırlar. Gezintilerde toz, çim ve polen, evlerde de halı, kilim ve yüzey temizleme kimyasallarına çok fazla maruz kalırlar. Toz ve alerjenler dostumuzun gözlerinde çapaklanmaya ve bazen de göz yaşı kanallarını tıkayarak göz yaşının dışarı akmasıyla göz kurulukları ve ciddi kornea problemlerine sebep olurlar. Bu nedenle günlük olarak köpeklerimizin gözlerini göz temizleme solüsyonları ve ılık çay kullanarak temizlemeliyiz.
-Kulakların kontrolü ve bakımı: Özellikle sarkık kulaklı olan köpeklerin kulaklarının sürekli kapalı kalması kir ve kulak yağının birikmesine sebep olabilir. Her gün köpeğinizin kulaklarının içini kontrol ederek özellikle ot gibi yabancı cisimlerin uzaklaştırılması ve kir birikimi varsa kulak yoluna kiri itmeden nemli bir pamuk parçası vasıtasıyla temizliğinin yapılması önemlidir.

Rutin bakım nasıl olmalı

-Ağız ve dişler: Haftada bir iki kez dostunuzun dişlerini ve ağız mukozasını kontrol edin; dişlerde çürük takibi, dişetlerine batan kemik parçalarının tespiti gibi olguların fark edilmesi açısından bu oldukça önemlidir. Ayrıca dostunuzun dişlerini ve dişetlerini haftada iki kez parmak fırçalar yardımı ile fırçalayarak sağlıklı ve uzun ömürlü diş ve dişetlerine sahip olmasına katkıda bulunabiliriz.

Yazarın Tüm Yazıları