Paylaş
Mesela yakınlarımızın duygu durumlarını onlarla konuşarak öğrenebiliriz. Köpekler ise bizler için tür dışı bireyler oldukları için onların hangi ruh halini taşıdıklarını ancak onları gözlemleyerek anlayabiliriz. Peki köpeğimizin hayatından memnun olup olmadığını yani mutlu olup olmadığını nasıl anlarız? İşte bu sorunun yanıtını bize gösteren bulgular:
* Günlük rutinde evde yalnız bıraktığımız dostumuzun eve dönüşümüzle bizi kapıda karşılaması, kuyruğunu sallayarak etrafımızda dönerek seremoni yapması, onun bizi gördüğüne ve bize kavuşmuş olmaktan çok memnun olduğuna işaret olacaktır.
* Gezintiye çıktığımız köpeğimizin bize konsantre olarak oyun oynama isteği ve işbirliğine hevesli olması, dış uyarıcılardan daha fazla bize odaklı davranması bizimle olmaktan mutlu olduğunun göstergesidir.
* Evde ya da dışarıda ara ara göz kontağı kurduğumuz dostunuzun kuyruğunu geniş daireler çizerek sallaması ve bedensel temas hedefli bize yaklaşması bizimle ilişki içerisinde olmaktan mutlu olduğunu belirtir.
CANLI KÖPEKLER MEMNUNDURDUR
* Günlük yaşantısında vücut dilini dik, kendinden emin kullanan, çevre algısı dinamik olup canlı görünen köpekler genellikle mutlu ve memnun köpeklerdir.
* Köpeğinizin sizinle olan diyaloğu sırasında temas isteği içerisinde olması ve onu sevmeniz yönünde talepte bulunması kendini iyi ve mutlu hissedebilmek için size ihtiyaç duyduğu anlamına gelir.
* Temel ihtiyaçlarından biri olan beslenmeye karşı yüksek ilgi gösteren köpekler genellikle yaşama bağlı olan köpeklerdir. Sizinle olan öğreti çalışmalarında küçük ödüller almaya hevesli görünüyorsa bu mutlu olduğuna işarettir.
* Huzurlu, rahat bir vücut dili ile uyuyan köpekler genellikle hayatlarından memnun ve güven içerisinde olduklarını düşünen köpeklerdir. Özellikle sırt üstü ve yan geniş yayılımlı yatışlar memnuniyet göstergesidir.
MUTSUZ KÖPEK TEMASTAN KAÇINIR
* Mutsuz ve depresif köpekler başları önde, gevşek bir vücut dilinde hareket ederler. Aktarımları yavaştır ve dinamik görünmezler. Uyaranlara düşük ya da hiç tepki vermezler. Uykuları yüzeysel olur. Uyku esnasında sık uyanıp sürekli yer değiştirirler ve rahatlar bir vücut diliyle uyumazlar. Oyun ve ikili diyaloglara ilgisiz, isteksiz davranırlar. Göz kontağından kaçınır ve temas isteğini reddederler. Kuyrukları düşük ve gözlerinin bakışları donuk olur. Bu tip sinyaller, dostumuzun vücut ya da ruh sağlığının iyi olmadığının habercisi olabileceğinden onları günlük olarak izlemek oldukça önemlidir.
Paylaş