Paylaş
İnsan eliyle yapılan suni seleksiyon sonucunda birbirinden çok farklı fiziksel ve kütlesel değişiklik gösteren köpek ırkları mevcuttur. Bu farklılıklar köpek ırklarını sınıflandırmada bir kıstas olmuş ve “küçük ırklar”, “orta boy ırklar”, “büyük ırklar” ve “dev ırklar” şeklinde belirlenmiştir. Fiziksel kütle farklılığından doğan bu sınıflandırmayla köpeğin boyutu bazı genellemeler için kıstas olmaktadır.
KÜÇÜK IRKLAR
- Küçük ırk sahiplenenler genellikle köpeklerinin gezinti ve egzersiz programlarına çok fazla dikkat etmeyerek daha çok evde vakit geçirmelerini sağlarlar. Köpeğin küçük ırk olması köpek olduğu gerçeğini değiştirmez. Küçük ırklar da düzenli gezmeye ve egzersize edilmeye ihtiyaç duyarlar.
- Az dışarıya çıkış ve izolasyon küçük ırklarda türdeşleri ve tür dışı canlılara karşı sosyal algı bozukluklarına sebep olur.
- En çok küçük ırk sahiplerinde gözlemlenen insanlaştırmaya yönelik manüplasyonlar bir çok davranış probleminin tetikleyicisi olmaktadır.
- Küçük ırklarda gözlemlenen fiziksel egzersiz eksiklikleri ve genetik nedenler bu ırklarda diz kapağı çıkması, çapraz bağ lezyonları gibi problemleri tetikler.
- Boyutları küçük olduğu için alerjenlere yakın pozisyonda yaşamak durumda olan küçük ırklarda alerjik reaksiyonlara yatkınlık daha fazladır.
BÜYÜK VE DEV IRKLAR
- Boyutlarına bağlı olarak genetik geçişli olan kalp ve dolaşım hastalıklarına yatkınlıkları çok yüksektir.
- Küçük ırklara nazaran daha çok ve yoğun egzersize ihtiyaç duyarlar.
- Orta ve küçük ırk köpeklere göre daha kısa bir ömür süresine sahip olurlar.
- Kemik gelişim bozukluklarına yatkındırlar, bu sebeple küçüklükten itibaren beslenme ve mineral eksikliklerine karşı dikkat edilmelidir.
- Büyük ırklarda sık görülebilen baskınlık ve agresyon davranışına karşı bebeklik döneminden itibaren itaat kurgularının oluşturulması önemlidir.
- Bir beslenme bozukluğu olan obezitenin en sık görüldüğü ırklar büyük ve dev ırklardır, bu sebeple dengeli beslenmeleri oldukça önemlidir.
Paylaş