Paylaş
Ağrı kökenine göre vücudun dış yüzeyinde oluşan etkenlere bağlı olarak ya da vücudun iç boşlukları ve iç organlardaki etkilere bağlı olarak oluşabilir. Ayrıca sinir sistemi ve sinirlerdeki yıkımlayıcı ve engelleyici etkiler de ağrının farklı kaynaklarından biri olabilir. İnsan olarak bizler herhangi bir ağrı duyduğumuz ya da hissettiğimizde bunu sözlü olarak dile getirebilir, tarif edebilir ve çoğunlukla kökenini tahmin edebiliriz. Ancak köpekler sözlü iletişim kurabilen canlılar olmadıkları için ağrı duyduklarını anlayabilmek, onların vücut dillerini tanımak ve okuyabilmekle mümkün olur. Peki köpeğinizin ağrı çektiğini anlamanız için nelere dikkat etmeniz gerekir?
-Öncelikle ağrının dostunuzda yarattığı anormal tepkileri okuyabilmek için köpeğinizin normal ve sağlıklı durum ve davranışlarını bilmeniz iyi gözlem yapıp onun ilk doktoru olabilmeniz gerekir.
-Ağrısı olan köpek genel olarak her zamanki neşeli ve hareketli yapısında olmayacaktır. Özellikle durgunluk ve mutsuz ifadeli vücut dili ağrı çeken köpeklerde tipiktir. Fakat bazı olgularda yüksek ağrı eşikli köpeklerde bu semptomlar gizlenebilir ve gözden kaçabilir.
-Özellikle dostunuzun vücut boşlukları ve iç organlar kökenli ağrılarında yemeğe isteksizlik, iştah kaybı veya beslenmeyi reddetme tipik bulgulardan biri olabilir.
-Köpeğin aksak yürümesi, topallama ya da tamamen yürümeye isteksiz olması ortopedik ya da nörolojik kökenli bir ağrısının olduğuna işaret edebilir. Bazen gaz sancısı durumlarında bile bu semptomlar oluşabilmektedir.
-Ağız bölgesine yabancı cisim batması takılması ya da saplanması, şiddetli karın ağrıları gibi olgularda aşırı salyalanma ağrının tipik bir bulgusudur.
-Özellikle travmatik olgulara bağlı ve sinirsel kökenli ağrılarda köpeğin vokalizasyon diye tabir edilen ağlama, sızlanma ve bağırma benzeri sesleri çıkarması canının yandığının ve ağrı duyduğunun göstergesi olabilir.
-Dostunuzun sıcak hava ya da yoğun egzersiz gibi durumların dışında sık sık ve kesik şekilde nefes alması ağrı belirtisi olabilir.
-Köpeğinizin vücuduna yaptığınız temas ve okşama hareketlerine reaktif olması ya da ısırmaya çalışarak tepki göstermesi bölgesel ağrıların işareti olabilir.
-Köpek dostlarımızın ağrı çektiklerinde duygu durumları değişir. Aşırı sakin ve depresif olabildikleri gibi ağrıya bağlı olarak huzursuz ve gereğinden fazla hareketli de olabilirler. Duydukları acıya bağlı olarak agresifleşebildikleri gibi tam tersi bir yerlere saklanarak normalin dışında uzun uyku da uyuyabilirler.
Köpeğinizin ağrı kökenli bir sıkıntısı olduğunu farkettiğiniz takdirde vakit kaybetmeden veteriner hekiminize ulaşarak muayene öncesi gözlemlerinizi onunla paylaşmalısınız.
Paylaş