Paylaş
Ancak çoğunlukla kendilerinin tür dışı olan dostumuz köpekleri doğru tanıyamamak kaynaklı hataya düştüklerini fark etmezler. Köpeğinizi yaptığı hatalı davranışlardan yargılamadan önce şunları göz ardı etmeyin...
YÖNLENDİRİLMELERİ GEREKİYOR
*Köpeğim eve tuvaletini kaçırıyor: Özellikle yavru köpekler, gün içerisinde defalarca tuvalet ihtiyacı hissederler. Bebeklik dönemlerinde aşı programları tamamlanmadan önce eğer köpeğinizin alanını sınırlamaz ve istediğiniz bölgeye yönlendirmezseniz tabiki evin her yerini tuvalet ihtiyacı için kullanacaktır. Ayrıca yavru köpeklerin tıpkı bebekler gibi bilişsel algıları sınırlı ve kısıtlıdır. Öğretileri ve yönlendirmeleri kavramaları zaman, yardım ve toleranslı olmanızı gerektirir. Eğer yetişkin olan köpeğiniz hâlâ eve tuvaletini kaçırıyorsa; yeterli sıklıkta dışarı çıkıp çıkmadığı, yeterli süre gezip gelmediği ve mama düzeni konusunda hata yapıp yapmadığınız sorularını kendinize sorun.
NET DAVRANIŞ İSTERLER
*Köpeğim çok şımarık hiç söz dinlemiyor: Köpek yetiştirmek belli öğretiler ve eğitim konusunda onlara kılavuzluk yapmayı gerektirir. Köpekler, süreklilik ve netlik içeren davranışlar isterler. Sosyal algılarının gelişmesi ve eğitimi konusunda yeterli zaman ve çaba harcamadığınız takdirde sizin sözünüzü dinlemeyen bir köpeğinizin olması onun suçu değildir. Yemek masanızdan paylaşımlar yaptığınız köpeğinizin dilencilik yapmasından şikâyetçi olmanız onun değil, sizin hatanızdır.
EGZERSİZLERİ YAPTIRILMALI
*Köpeğim hiperaktif, enerjisi hiç bitmiyor: Öncelikle köpeğinizin hareketliliğini tanımlarken hiperaktivitenin bir davranış problemi olduğunu aslında köpeğinizin yaşı ve ırkı gereği hareketli olabileceği gerçeğini gözden kaçırmayın.
Genellikle köpeğin aşırı hareketliliğinden yakınan sahiplerin köpeklerini yeterince gezdirmeyip ihtiyaçları olan egzersizleri yaptırmadıkları çok sık görülen bir olgudur.
YALNIZ KALMAYA ALIŞTIRILMALI
*Köpeğim evde yalnız kalamıyor, ağlıyor, uluyor, eşyaları kemiriyor: Köpekler sürü hayvanlarıdır. Buna bağlı olarak da en sevmedikleri ve en tahammül edemedikleri ise yalnız kalmaktır. Bu alışkanlığı edinebilmeleri için bebeklikten itibaren yalnız kalmalarına yönelik kurguları oluşturarak, onları bu duruma hazırlamak sahiplerinin sorumluluğundadırlar. Bu konuda hiç çaba harcamadığınız takdirde olabilecek olumsuzluklardan şikâyetçi olmanız anlamsız olacaktır. Özellikle yavru ve genç köpekler bir şeyleri kemirmekten zevk duyar ve buna ihtiyaç hissederler. Ayrıca strese girdiklerinde de davranışsal olarak kemirmeye ve çiğnemeye yönlenirler. Alanını sınırlamayıp değerli eşyalarınıza ulaşabilecek pozisyonda bıraktığınız ve kemirilebilecek alternatifleri sunmadığınız köpeğinizi vereceği zararlardan sorumlu tutmamalısınız.
***
Tüm bu örnekleri arttırmak olasıdır. Unutmayın ki aslolan köpeğiniz hata yaptığında nasıl engelleyeceğiniz yerine, onu bu hatalara sürükleyen sizin eksik ve yanlış davranışlarınızın neler olduğunu öğrenmenizdir.
Paylaş