Öcalan ne okuyor?

İMRALI’da Öcalan’ın hangi kitapları okuduğu, onun düşünce yapısını anlamak bakımından önemlidir.

Haberin Devamı

Bir süredir araştırıyordum, son iki yılda Öcalan’a götürülen elli kadar kitabı tespit edebildim. Ayrıca çok sayıda süreli yayın var.

Önce şunu belirteyim: Kitaplar tarih ağırlıklı. Demokrasi, özgürlükler felsefesi ve ekonomiyle ilgili kitap yok gibi! Bu durum KCK’nın ve PKK’nın  “Demokratik Özerklik” adlı totaliter modelinin nasıl bir düşünceyle oluştuğuna ışık tutuyor.

Hangi kitaplar?

Öcalan’ın okuduğu kitaplar arasında Halil İnalcık’ın altı kitabı var: “Devlet-i Aliye” ve “Osmanlı İmparatorluğunun Ekonomik ve Sosyal Tarihi” gibi... İlber Ortaylı’nın en önemli eserlerinde biri olan “İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı”nı da okumuş.

Claude Cahen’in Anadolu’nun Türkleşmesini anlatan “Osmanlılardan Önce Anadolu” adlı değerli kitabını okumuş... J. P. Roux’un “Orta Asya Tarihi ve Uygarlığı” adlı kitabıyla Rene Grosset’nin Türk ve Kürt tarihleri bakımından da önemli olan “Ermenilerin Tarihi” adlı kitabı da okudukları arasında.

Yalçın Küçük’ün “Gizli Tarih, Çöküş” ve “Gizli Tarih, Fitne” adlı kitapları ile “Hasta Despot” adlı kitabı ve Mahir Kaynak’ın “Örtülü Operasyonlar” ve “Sistemi Yeniden Kurgulamak” adlı iki kitabı da listede bulunuyor. Bunlar komplo teorisi zihniyetine uygun kitaplardır. Öcalan’ın kendi kitaplarında da bu komplo zihniyeti güçlüdür.

Haberin Devamı

Kürtler ve milliyetçilik

Bizans ve İran tarihine dair iki kitabın yanında Kürt Akademisyen Prof. Ahmet Özer’in “Beş Büyük Kavşakta Türkler ve Kürtler”ini okumuş.

Mehmet Sait Yıldırım’ın akademik kalitesi olmayan “Uygarlığın Doğuşunda Kültür ve Kürtler” kitabı da listede mevcut.

Milliyetçilikler konusunda Ernest Gellner’in ve Benedikt Enderson’un kitaplarını okumuş olması bilhassa dikkat çekicidir. Gellner ve Enderson’un uluslararası akademik literatürde yer alan kitaplarından etkilenmişse, Öcalan’ın ‘Kürtçü’ bakışı bir ölçüde yumuşamış olabilir.

Sistem sorunu

Öcalan’ın okuduğu kitaplardan toplanan bilgilerle totaliter bir sistem kurgulamak da liberal demokratik bir sistem kurgulamak da mümkündür! Bu, zihniyete bağlıdır.

Listede demokratik zihniyete ilişkin tek kitap olmaması çok ilginçtir. Öcalan’ın bu kitapları nasıl bir gözle okuduğu da önemli.

Mesela Öcalan’ın kitap listesinde Wallerstein’ın “Modern Dünya Sistemi” adlı çığır açıcı kitabı da var. Fakat Öcalan bu kitabı ya okumamış veya reddiyeci gözle okumuş olmalı: Küreselleşmenin ekonomik dinamiklerini büyük tarih teorisi düzeyinde anlatan bu kitabı okuyup da KCK Sözleşmesi’ndeki “Demokratik
Özerklik”
denilen totaliter sistemi ve kapalı-cemaat ekonomisini savunmak nasıl mümkün olur?!

Haberin Devamı

Niye önemli?

Sorun, Stalinist bir dünya görüşünden yola çıkan Öcalan’ın çağdaş demokrasiyi ve çağdaş ekonomiyi ne ölçüde benimsediğiyle ilgili olduğu için fevkalade önemlidir.

Öcalan, “Kürdistan Devriminin Yolu” adlı kitabını Lenin ve Stalin’den de alıntılar yaparak yazmıştı. PKK böylesine bir totaliterlikle yapılanmıştır.

Zamanımızda “Demokratik Özerklik” dedikleri modelde bu totaliterlik devam ediyor.

Öcalan’ın kitap listesinde totaliter düşünceleri eleştiren bilim felsefecisi Karl Popper’in bulunmaması dikkat çekicidir. Bireysel özgürlük odaklı demokrasi ve ekonomi felsefesinin büyük düşünürleri Hayek ve Mises gibi liberal düşünürler de yok! Bunları okumadan çağımızın dinamiklerini anlamak zordur.

Çağımızın bireysel özgürlük odaklı demokrasi ve ekonomi anlayışını reddeden totaliter “Demokratik Özerklik” anlayışıyla İmralı sürecini verimli bir şekilde yürütmek de zordur.

Sırrı Süreyya Önder, Öcalan’a Avrupa anayasalarını mukayeseli inceleyen bir kitap götürmüş, çok iyi etmiş... Keşke bir defasında da o anayasaların temelindeki bireysel özgürlük felsefesine ilişkin kitaplar da götürse.

Yazarın Tüm Yazıları