Paylaş
Günlerdir iki partinin Anayasa kurmayları arasında biz de mekik dokuyoruz.
Gelinen nokta, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın çok benimsediği, “win-win” (kazan-kazan) politikasına çok uygun; üstelik, kazanan sadece CHP ve AKP olmayacak, asıl Türkiye kazanacağından sürece objektif ve makul bakmalıyız.
Evet, CHP bu kez geri adım attı; başlangıçta, “Kapağını açmam” dediği paket için Erdoğan’a da makul gelebilecek öneriler yaptı.
Önerilerin kamuoyunda olumlu yankı bulması Baykal’ı ileri adım atmaya götürdü; geçmişin aksine, bu kez Erdoğan’la buluşmayı dahi önerdi.
REFERANDUMSUZ PAKET HAYALİ
Şunu da belirteyim; iki nedenle asıl moral yükselmesi CHP milletvekillerinde.
1- CHP’nin, Van’da Baykal’a yapılan protestonun AKP organizasyonu olduğu yönündeki kanıtları ortaya koyması.
2- Baykal’ın önerileri ile ‘sadece eleştiriyorsunuz’ ithamından kurtulmaları.
Baykal’ın ve grubun havası, CHP’yi daha ileri uzlaşma noktasına taşıyabilir.
Evet, CHP’nin yargı ile ilgili maddeleri referanduma ayrı götürme önerisini yaparken Anayasa Mahkemesi’ne gitmekten söz etmesi çelişki.
Ama AKP hele bir resmi olarak, “Peki, buna varız; ama Anayasa Mahkemesi şartından vazgeç” desin, bakalım ardı nasıl gelecek?
AKP kurmayları, CHP’nin niyetini sorgulayıp duruyorlar, “İyi niyetli olsalardı komisyondaki görüşmelere katkı sağlarlardı” diyorlar.
Biraz haksız bir yargı; çünkü bir, CHP önerileri ile paketin birçok maddesinde düzeltme yapıldı; iki, AKP de yürürlük maddesine gelindiğinde, komisyon görüşmelerine birkaç gün ara vererek iyi niyet gösterebilirdi.
Evet, CHP yargı ile ilgili düzenlemeye toptan karşı çıkış yerine, kendi önerilerini ortaya koymalı. (Hâlâ da bu zemin var ve CHP bu sürprizi yapıp, kamuoyu önünde iktidarı zora sokabilir.)
AKP’nin de “Benim istediğim yargı düzeni” ısrarını bırakıp CHP’ye, “Getir önerilerini referanduma dahi gitmeyecek bir paket yapalım” diyebilmeli.
ÖNCEKİ REFERANDUMU UNUTMAMALI
AKP kurmaylarının, referandumda ‘evet’ çıkacağına olan güvenle, Erdoğan’a, “Böyle uzlaşma olmaz” diyecekleri anlaşılıyor; ancak şunu anımsatalım:
CHP ve MHP hiç ortalığa çıkmadıkları halde Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesi önerisi yüzde 65’e karşı yüzde 35 ile kabul edildi. Şimdiyse, hem CHP ve MHP meydan meydan dolaşırken AKP o günden daha güçlü görünmüyor hem de konu toplumu tam ortadan ikiye bölen bir konu.
Ayrıca AKP kurmayları önemsemez gibi görünse de CHP’nin Anayasa Mahkemesi kozunu hiç yabana atılmamalı; çünkü sadece yargı ile ilgili maddeler için mahkeme kapısı çalınacak. Mahkeme, başvuru lehinde karar verirse, geri kalan maddelere kimsenin itirazı olmadığından referandum ülkeyi yormaktan öte sonuç vermeyecek.
Şimdi en önemli soru, dün yurda dönen iki liderin buluşup buluşmayacağı.
CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu, “Cemil Çiçek, Başbakan’ın bilgisi olmadan önceki günkü açıklamaları yapmazdı. O nedenle umudum yok” dedi.
Bakalım öngörüsü çıkacak mı; ama özellikle CHP kurmaylarında, “Buluşma gerçekleşirse bir uzlaşma umudu doğabilir” anlayışı önemsenecek ağırlıkta.
Paylaş