Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

MHP’nin CHP’ye sağladığı katkı

KABİNE revizyonunu yazıp şu tespitleri ayrıntılandırmam gerekirdi: "Seçim sonuçları sizin eseriniz" gerçeğinin Başbakan Tayyip Erdoğan’a kabul ettirildiğini, bu kabullenme zaman aldığından operasyonun geciktiği...

Bu kabullenme sonucu Erdoğan’ın yönetimi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Bülent Arınç ile ’daha fazla’ paylaşmak zorunda kaldığı...

Kabineye savaş tahkimatı yapıldığı, mağduriyet yaratmak için ’karşı orduya’ yoklama çekileceği, ’karşı ordu’ savaşı kabul ederse ellerin ovuşturulacağı, etmezse düşüşün süreceği, yüzde 39’un hayal olacağı...

Yeni kabinenin AKP grubunda estireceği havanın etkileri vs...

Ama masamın üstündeki 11 Nisan tarihli 350 sayfalık CHP Merkez Yürütme Kurulu Çalışma Raporu kaç gündür, illa beni yaz, deyip duruyor.

RUH İKİZİNİN KANITI MI

Yerel seçim sonuçlarının değerlendirildiği raporun daha ilk sayfasında, "AKP bugün iktidar olmasaydı bu gerileme çok daha hızlı olacaktı" cümlesine takılıyorum; ne tür siyasal, bilimsel sosyolojik bir tespit diye!

Ama, belki de muhalefette oy kaybetmek normal, denmek istenmiştir.

4 sayfa sonra ise asıl takıldığım şu saptamayı buluyorum: "CHP ile MHP oyları AKP’yi geçti."

Acaba, seçim öncesi MHP ile ittifak yapıldı da bizden mi saklandı, dedim. Araştırdım böyle bir sonuca ulaşamadım; ama herhalde Erdoğan’ın, "Ruh ikizleri" tanımlamasına haklılık kazandırılmak istenmiş olmalı.

Aslında bütün muhalefetin oy toplamı alınıp, "AKP’yi neredeyse katladık" dense daha bilimsel olmaz mıydı, diye düşünmeden de edemedim.

CHP’nin aday çıkaramadığı yerlere baktım; hani bazı illeri es geçsek de (Ki bu da anlaşılır olamaz) Ordu, Eskişehir, Trabzon, Burdur, Denizli, Niğde, Samsun, Muğla, Çorum, Antalya, Manisa, Ankara gibi illerin ilçe ve beldelerde adaysız kalınması oldukça düşündürücü.

KILIÇDAROĞLU KOMPLEKSİ Mİ

Mitinglere, büyük katılım ’sağlandığı’ belirtilirken, "Çevre illerden taşıma yapılmadığı halde" ibaresi neden kondu anlayan çıkar mı?

CHP’nin bir ilde on binde 4, üç ilde yüzde 1, beş ilde yüzde 2, dört ilde yüzde 3 düzeylerinde kalması ve baraj altındaki 26 ilin 15’inin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yer aldığının altının çizilmesini önemli görüp, sizin değerlendirmenize bırakıyorum.

CHP’nin il ve ilçelerdeki yükselişine karşın beldelerdeki gerilemesi de önemli başka bir sonuç olarak ortada duruyor.

Belki de bu durum raporda, Başbakan Erdoğan’ın ifade ettiği şekilde, "31 ilin hiçbir ilçesinde seçimi kazanamayan CHP, bu illerin 17’sinde bir belde belediyesi bile elde edemedi" diye yer alsaydı daha çarpıcı olurdu.

Geldim, parti oyu üzerine çıkan belediye başkanlarının listesine.

Listede yüzde 5’lik artışlar dahi yer bulurken, yüzde 3.37 de olsa en büyük sayısal artış sağlanan İstanbul’u göremeyince anlayamadım.

Sonra liste başlığını tekrar okudum, "Oldukça artış" ibaresini atlamışım. Yoksa Kılıçdaroğlu parti yönetiminde kompleks yarattı, demeyeceğim.

O nedenle ki bu raporu yazanlar, Kılıçdaroğlu’nun yolunu kesmiyor, aksine açmak için Baykal’dan dahi daha arzulu bir tutum alıyor, çözüm arıyorlar!
Yazarın Tüm Yazıları