ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, önceki gün TBMM’de, yüzde 22.5’lik doğalgaz zammını savunurken petrolün fiyatı değişince türevlerinin de değiştiğini, doğalgaz fiyatının da bu türevlere bağlı olduğunu anlattı.
Bu değişikliklerin fiyata yansıtılmadığını, BOTAŞ’ın sıfır kárla satış yaptığını söyleyen Güler, "Cesur kararlar aldık; ekonominin gereği neyse onu yaptık" iddiasında bulundu.
BOTAŞ’ın 15 milyar YTL’ye yaklaşan alacakları için ise, "Merak etmeyin devlette, devlette.Alacağız, alacağız" dedi.
Güler’in, "Doğalgazı en ucuz ülkelerden biriyiz.Sebebi de yönetim; para ve insan idaresidir" dediğini de aktarayım.
BOTAŞ’TA OLANLAR
"Resmin tamamını görün" diyen Güler’i dinlerken BOTAŞ ve doğalgaz alımı konularını defalarca işlemiş biri olarak, yönetim ve insan idaresinden başlayarak, bazı anımsatmaları yapma gereği duydum.
Güler döneminde BOTAŞ’ta dört kez genel müdür değişikliği yapıldı.
Bunlardan biri halen cezaevinde; koğuş arkadaşları da genel müdür yardımcısı, daire başkanı ve de BOTAŞ’tan sorumlu Bakanlık Müsteşar Yardımcısı.
Altı yıldır bakan aynı olsa da mafya bozuntularının koridorlarında cirit atması önlenemeyen BOTAŞ’ta, kaç operasyon yapıldığını ise unuttuk artık.
Paranın idaresine gelince; 600 milyon dolarla teslim alınan kasa artık boş olduğundan, maaş ödemesi için bankalardan kredi kullanılıyor.
Buna karşın Güler,"Sağlam" dediği müşteriler de kendine bağlı devlet kurumları olduğu halde 6 yıldır, bu tahsilatı bir türlü gerçekleştiremiyor.
Güler’in milletvekillerine, "Şu ampullerin 100 tanesinden 60’ının elektriği bizim dönemden" diye seslenmesini sağlayan da eski projeler.
Çünkü, 6 yıllık süre, başlayıp bitirmek için yeterli olsa da, yenilenebilir enerji dışında, kurdelesi kesilen yeni enerji yatırımı yok gibi.
YA FORMÜL DEĞİŞİKLİĞİ
Doğalgaz alımındaki formül değişikliğini ise unutmak mümkün değil.
Özel çabasıyla BOTAŞ’a, Rus gazı için formül değişikliğine imza attıran Güler, bu değişikliğin fiyata yansımasına hiç değinmiyor.
Formül değiştirilirken, fiyatı belirleyen petrol türevleri arasından fuel oil çıkarılıp daha yüksek fiyatlı gazyağı konurken de, 20 yıl süresi olan Mavi Akım doğalgazının fiyatı yükseltilip 3 yıl sonra bitecek diğer iki hattın fiyatını artırırken de sonucun bu olacağı belliydi.
Dünyada zam yüzde 40 olurken bizde 80 olmasının nedeni de bu.
Formül değişikliğiyle ilgili yazılarım sonrası CHP dava açtı.
Halen süren davada savcıya göre, BOTAŞ’ın ilk dört aylık kaybı 150 milyon dolar; kaybın varacağı rakam ise 10 milyar doların üzeri.
Güler, Tuz Gölü’nün altına doğalgaz depolama projesine de değindi; ama "iyi yönetime" bakın ki altı yıldır proje ihale dahi edilemedi.
Oysa 3 milyar metreküp doğalgaz stoklanabilecek proje 2 yılda bitecekti.
Sanırım Güler,"BOTAŞ’a haksızlık etmeyelim" sözüyle de, "BOTAŞ kötü yönetiliyor, suçu bana yüklüyorlar" diyen Melih Gökçek’e seslendi.
Ne tesadüf o Gökçek,Güler sayesinde faizi affedildiği halde milyar dolara yaklaşan BOTAŞ alacağını bir türlü ödemeyen Gökçek’ten başkası değil.