DARBE de dahil ağır cezalık suçları işleyen askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasıyla ilgili düzenlemede kafa karıştıran açıklamalar yapıldı.
Detayları öğrenince zekice bir sözcük değişikliğiyle ulaşılan sonuç için muhalefetin neden "Habersizdik" dediğini anlamakta güçlük var.
"Neden mi" sorusu için önce, tartışma CMK’nın 250’inci maddesindeki, "Savaş ve sıkıyönetim hali dahil askeri mahkemelerin görevlerine ilişkin hükümler saklıdır" ibaresinden, "HALİ DAHİL" yerine "HALİNDE" sözcüğünün konmasından kaynaklandığını anımsatalım.
Düzenlemenin Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un basın toplantısını yaptığı cuma günü değil, önceki gece gerçekleştiğini de unutmayalım. Bu bilgiler ışığında ayrıntılara geçelim.
TÜRKÇE DÜZELTMESİ DEĞİL
Yolsuzluğa Karşı Devletler Topluluğu’na Türkiye de üye.
Topluluk 30 Haziran’da yeni raporunu yayınlayacak ve Türkiye de bu tarihe kadar yükümlülüklerini yerine getirme sözü verdi.
Bunu sağlayacak yasa tasarısı için Adalet Bakanı Sadullah Ergin, öğlen CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay’la görüştü, "9’uncu maddeyi çıkarın, tamam. Üzerinde konuşmayız dahi" denmesi üzerine uzlaşmaya varıldı.
Akşam 20.30’da ise Ergin yeniden Okay ve MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır görüşüp, "Önergelerimiz var" dedi.
Önergeler sorulunca Ergin, "İlkiyle, siviller sivil yargıya, askerler askeri yargıya gidecek; askerin de mutabakatı var" dedi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bazı mahkumiyet kararları nedeniyle TSK bu konudaki olumlu görüşünü birkaç ay önce iletmişti.
Ergin, sonra 2’nci önergeyi okudu; askerin mutabakatından söz etmedi; çünkü bırakın mutabakatı, askerin maddeden bilgisi dahi yoktu.
Muhalefet bu noktayı sormayınca Ergin de açmadı; ancak Okay’ın, "Bize, madde ile Türkçe düzenlemesi yapılıyor dendi" sözlerinin kaynağını bulmak pek mümkün değil; çünkü bakanın böyle bir sözü olmadı.
Ergin’in, bu sözü söylediğini kabul etsek dahi, Okay gibi bir hukukçunun, gerekçeyi gösterip, "Burada Dursun Çiçek adı yazmıyor" demesini anlamak da mümkün değil; çünkü 10 satırlık gerekçenin son 4 satırındaki, "Asker kişilerin BARIŞ zamanında ağır cezalık suç işlemesi halinde, ağır ceza mahkemelerinde yargılanmaları için bu önerge verilmiştir" ifade açık değil mi?
GÜLE GÜLE ERCÜMENT MÜDÜR
Ergin, Okay’a, gerekçeyle birlikte AİHM ile Anayasa Mahkemesi’nin bazı kararları ve askerin ilk önergeyle ilgili görüşünü içeren dosyayı da verdi.
Okay dışında, gerekçeyi başka CHP’li hukukçu milletvekilleri de okuduktan sonra, düzenleme itirazsız TBMM’den geçti.
Düzenleme aslında CHP’nin 12 Eylül’le çıkışına da uygun göründüğüne göre, Okay’ın sıkıntısını anlamakta zorluklar var.
Bu arada Anayasa’ya aykırılık iddialarına da AKP tarafı katılmıyor; onlara göre uluslararası sözleşmeler iç hukukun üstünde.
Haberini vereyim; AB nedeniyle yakında yeni bazı düzenlemeler de gelecek, çünkü Yargı Reformu çalışmaları bitti gibi; CHP hazır olsun.
ERCÜMENT YILMAZ’la Ankara Emniyet Müdürü olur olmaz tanıştık. Polis-gazeteci ilişkisi dışında iyi bir arkadaşlık da kurduk. İşini her şeyin önünde tutan ’Ercüment Müdür’, önemli operasyonlara da sessiz sedasız imza attı. İzmir’de de aynı yolda yürüyeceğine eminim. Güle güle Ercüment Müdür.