Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Askeri hukukçunun atladığı metin

ASKERLERE sivil yargı yolunu açan yasa değişikliğinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül topu ayağında tutmaya devam ederken, veto gelmemesi halinde, askeri rahatlatma amaçlı yapılabilecek yeni düzenlemeler tartışılıyor.

Haberin Devamı

Edindiğim bilgiler, yeni bir düzenlemeye gidilmesinin tamamen askerin isteğine bağlı olduğunu ortaya koyuyor.

Askerdeki temel kuşku, yapılan düzenlemenin komuta kademesi de dahil bütün subayları korumasız bırakabilme olasılığı üzerinde.

Hükümet, ‘koruma’ noktasındaki kaygılara hiç katılmasa da asker, “Biz de müsteşarlar kadar korunalım” diyerek yargılanmada izin prosedürünün uygulanmasını isterse, bu talebe uymaya hazır.

Ancak bunu yolu, askerin istediği düzenlemeyi yazıp hükümete göndermesidir.

HÜKÜMETİN KANITI

Asker halen, “Cumhurbaşkanı veto etsin” beklentisini güçlü bir şekilde sürdürdüğünden, böyle bir hazırlığın içinde görünmüyor.

Tüm bu sürece bakıldığında, birkaç noktada, hükümet kanadının askere göre daha hazırlıklı ve güçlü donanıma sahip olduğu izlenimi ediniliyor. Hükümetin elini güçlendiren argümanlardan ilki, Türk Ceza Yasası değiştirileli 5 yıl olmasına karşın, Milli Savunma Bakanlığı’nın Askeri Ceza ve Askeri Usul yasalarında uyum amaçlı tek bir tasarı dahi hazırlamamış olması.

Haberin Devamı

İkinci nokta, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla AB süreci. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve hukukçu kurmayları, “Asker askeri, sivil sivil mahkemede yargılansın” değişikliğinin AB ile ilgisini kabul ederken, AB’nin “Ağır cezalık suçlarda da askeri, siviller yargılasın” yönündeki talebini gösteren bir metin olmadığı tezini öne çıkardılar. Sanırım hükümet kanadının, 2006 ve 2008 Katılım Ortaklığı Belgelerindeki, “Askeri mahkemelerin yetkisinin, askeri personelin, askerlikle ilgili görevlerine hasredilmesi” ve “Askeri mahkemelerin sivilleri yargılama yetkilerinden geriye kalanların da kaldırılması” cümlelerine atıf yapması üzerine, Orgeneral Başbuğ, kurmaylarına farklı bir bakış atmış olmalı.

Orgeneral Başbuğ, konuyla ilgili hükümet üyelerine de serzenişte bulunmuş olabilir; ama asıl, asker hukukçuların yeterince uyanık davranmadığı yönünde bir iç hesaplaşmaya gitmiş olmasını düşünmek mümkün.

O HÂKİMLERE GÜVEN

Görebildiğim kadarıyla hükümetin, düzenleme konusunda geri adım atması söz konusu değil, beklenti Cumhurbaşkanı Gül’ün yasayı onaylaması. Veto olasılığını hesapta görenler olsa da, Köşk’ü bilgi ve rapor bombardımanına tutmuş olan hükümetin kararlılığı sürdükçe Gül’ün aksi tutum almakta zorlandığını anımsatmaya devam edeceğim.

Haberin Devamı

Süreçle ilgili bir noktaya daha açıklık getirmek gerekiyor.

Albay Dursun Çiçek’in tahliyesine karar veren hâkimlerle ilgili, özellikle hükümeti destekleyen medyada, geniş bir kampanya yürütüldü. Bir katakulli çevrildiği yönünde sivil yargı üzerinde kuşku yaratıldı. Hükümet konuyla ilgilendi; hâkimlerin, yaz izinleri nedeniyle, Çiçek’in tutuklanmasından önce o mahkemeye verildiği ve prosedüre aykırı en küçük işlem olmadığı görüldüğünden araştırmaya dahi gerek duyulmadı.

Geriye ise, “Asker, sivil yargıya neden güvenmiyor” diyenlerin o hâkimler üzerinde yarattığı kuşku ve töhmet bulutları kaldı.

NOT: Yazımı onaydan önce kaleme aldım. Değiştirmeye gerek görmedim.

Yazarın Tüm Yazıları