Bağış’ın ima ettiği, Reform İzleme Grubu (RİG), aslında kabine revizyonu sonrası "eylem" grubuna dönüşmüş durumda, diyebiliriz.
Antakya’daki toplantıda da gördük; Sadullah Ergin’in Adalet, Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri, Bağış’ın da Başmüzakereci olmasının ardından hem RİG iki ayda bir düzenli toplanmaya başladı, hem de AB sürecinde gözle görülür bir hızlanma oldu.
En azından Ali Babacan’ın yavaşlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile Başmüzakereciliği birlikte yürütmekte yaşadığı zorlukların ardından bu üç bakanın yürüyüşü oldukça süratli gelmeye başladı.
KAYMAĞI BAĞIŞ’IN
İşin bir de ilginç paradoksu var.
Askerlere sivil yargılamayı getiren düzenleme örneğinde olduğu gibi yöntem konusunda eleştirenler olsa da Sadullah Ergin ve yarına bırakmayı değil, "hemen karar almayı" öne çıkaran Davutoğlu, icra yükünü omuzlarında taşıyor.
Oysa Bağış, bu iki bakan karar aldıkça ellerini ovuşturup, "Oh ne güzel ne güzel, bana Brüksel’de söyleyecek söz çıkarıyorsunuz" diyor.
Toplantı sonrası sohbetimde Bağış’ı tam da bu havada buldum.
Üye bakan arkadaşlarına, alınan karaların çokluğu ve karar almadaki hız nedeniyle teşekkür etti, "Çünkü karar çıktıkça ben konuşacağım" dedi.
Yargı reformu süreciyle ilgili alınan kararlardan, yaşanan gelişmelerden özel bir memnuniyet duyduğunu görünce, askere sivil yargılama yolunu açan düzenlemenin yankılarını sordum.
"Görüştüğüm AB’deki tüm muadillerimin Türkiye’nin demokratikleşmesi ve şeffaflaşması sürecinde düzenlemenin milat olduğunu vurguladılar" dedi, bunun Brüksel’de Türkiye’nin AB kararlılığının somut işareti kabul edildiğini söyledi.
ÇETÄ°N’İN SÖZCÃœSÃœNE ÖNEMLÄ° GÖREVÂ
Bağış, sonraki toplantı için Trabzon’un seçilmesinden de memnun.
"Trabzon, Brüksel’de çok bilinen bir il ismi" demesi, Rahip Santoro cinayetine atıftı ve anlaşılan Trabzon’dan da AB’ye mesaj verilecek.
Türkiye’nin AB ile ilgili en önemli sorununu, "Avrupa kamuoyuna tanıtım" diye ifade eden Bağış, bu nedenle AB Genel Sekreterliği İletişim Daire Başkanlığı’nı en kısa sürede kuracaklarını söyledi.
Birimin başına Hikmet Çetin’in Afganistan’daki sözcüsü ve Brüksel daimi temsilciliğinde 8 yıl görev yapmış Faruk Kaymakçı’nın getirileceğini açıkladı.
Hemen bir iletişim stratejisi oluşturacaklarını da sözlerine ekleyen Bağış, Antakya’da alınan karar gereği, artık tüm devlet birimlerinin AB konusundaki çalışmalarını bu başkanlığa bildireceğini, başkanlığın da bunları Türkiye ile ilgili AB çevrelerine aktaracağını anlattı.
Bağış’ın, bunun sonuçlarının uzun olmayan bir zaman içinde kendisini göstereceğine olan inancını ise tam.