Paylaş
SADECE evlere değil; bürolara, dükkânlara ve mağazalara da yüzde 100 vergi artışı geliyor!
Bitmedi arsa vergilerine de yüzde 100 artış geliyor!
Devamı da var; bu vergilerin yüzde 10’u oranında alınan “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı” da artmış olacak!
Olay bu illerdeki esnafı da etkileyecek. Basit usule tabi olan onbinlerce esnaf, gerçek usulde mükellef olacak!
HANGİ İLLER?
Haklı olarak merak edeceksiniz;
“Hangi iller?”
Açıklayalım;
Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van.
Şu anda TBMM’de olan ve yakında yasalaşması beklenen bir kanun tasarısı ile bu illerdeki belediyeler, büyükşehir belediyesine dönüşecek.
Emlak Vergisi Kanunu’nun 8 ve 18. maddelerine göre, büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanları içinde, emlak vergisi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.
Burada sözü edilen “mücavir alan” komşu alan anlamına geliyor. İmar mevzuatı yönünden belediyenin kontrol ve sorumluluğu altına verilmiş olan alandır.
Belediye sınırına bitişik olması gerekmez. Bu alanlar köyleri de kapsayabilir.
VERGİ ORANI NE OLACAK
Emlak vergisi oranları ve buna bağlı olarak ödenecek vergiler yüzde 100 artmış olacak. Buna göre;
Konutlarda: Binde bir olan oran, “binde iki” olacak.
Konut dışı binalarda: Binde iki olan oran, “binde dört” olarak uygulanacak.
Arsalarda: Binde 3 olan oran, binde 6 olarak uygulanacak.
Buna göre;
- Malatya’daki evinin emlak vergisini binde 1 oranında ödeyen Bedriye Teyze, Malatya büyükşehir belediyesi statüsüne geçtiğinde, binde 2 olarak ödeyecek.
- Trabzon’daki arsasının emlak vergisini binde 3 oranında ödeyen Temel Reis,arsasının vergisini yüzde 100 artırımlı olarak yani binde 6 oranında ödeyecek.
- Balıkesir’deki dükkânının emlak vergisini binde 2 oranında ödeyen İbrahim Bey, Balıkesir büyükşehir belediyesi statüsüne geçtikten sonra, vergisini binde 4 oranında ödeyecek.
Bitmedi, devamı da var
Esnafa da soğuk duş
Havalar soğuyor...
Bu soğuk havada bir de soğuk duş, çekilir gibi değil!
Yukarıdaki 13 ilde, basit usule tabi onbinlerce esnaf var. Bunlardan büyükşehir belediyesi sınırlarına alınan yerlerin nüfusu 30 bini aşanlarda;
Bakanlar Kurulu’nun 95/6430 sayılı kararına göre; büyükşehir belediyesi sınırları içinde; motorlu taşıtların bakım ve onarımı ile uğraşanlar, lokanta ve benzeri hizmet işletmelerini işletenler, mal imalatı ve alım-satımı ile uğraşanlar (örneğin; bakkal, kasap, manav, kırtasiyeci, manifaturacı, tuhafiyeci, kuruyemişçi, lokantacı, büfeci, kaportacı, otomobil tamircisi, oto elektrikçisi) basit usulde mükellef olamayacağı için gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olarak defter tutacaklar.
13 ilin büyükşehir belediyesine dönüştürülmek üzere olduğu şu günlerde, emlak vergisi ve esnafın basit usul vergilendirilmesi yönünden bir kolaylık sağlanabilirse iyi olur.
Paylaş