BAŞLIĞI okuyunca, "Türk Bayrağı’ndan vergi alınması yine unutuldu" dediğimizi düşünmeyin. Tam aksi, Türk Bayrağı’ndan "vergi alınmaması" yine unutuldu!..
İnanılacak şey değil; Türk vatandaşı, tekne alıyor ve şanlı Türk Bayrağı’nı da tepesinde dalgalandırıyor. "Vay sen misin Türk Bayrağı çeken, vergilerden vergi beğen" denilerek, tekne sahibi vergi bombardımanına tabi tutuluyor.
YABANCI BAYRAKTA YOK
Yüzde 90’ı Türklere ait teknelerde, "Şanlı Türk Bayrağı" yerine, maalesef değişik ülkelere ait bayraklar dalgalanıyor.
Teknesine Türk Bayrağı çekenlere, çok sayıda vergi var. Ancak, teknesine yabancı bir ülkenin bayrağını çekip, tekneyi o ülkeye kayıt ettirene 1 YTL dahi vergi yok.
Çok ilginç değil mi? Şanlı Türk Bayrağı’na, dünyanın vergisi var. Yabancı bayrağa yok!..
Türkiye’de binlerce tekne, yat ve kotra var. Bunların çoğu yabancı ülkeye kayıtlı. Tekneyi yabancı ülkelerin bayrağı ile Türkiye’ye getiriyorlar. Böylelikle Türkiye’de;
1- Yüzde 8 Özel Tüketim Vergisi (ÖTV),
2- Yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV),
3- Her yıl ödenen Motorlu TaşıtlarVergisini (MTV) ödemiyorlar. Türkiye’de ise, teknelerin Motorlu Taşıtlar Vergisi 3-5 bin YTL’den başlayıp 50-100 bin YTL’ye kadar ulaşıyor. Ayrıca her yıl itibariyle de artırılıyor.
Tekne alan kişi, teknesine Türk Bayrağı çekip, teknesini Türkiye’deki liman ya da belediyeye kayıt ettirirse, bu vergileri kuzu kuzu ödüyor. Aksi halde ödemiyor.
KAZANÇ DEĞİL, KAYIP VAR
Çoğunuzun da bildiği gibi, limanlarımızda bulunan Türklere ait teknelerin, yüzde 90’ı yabancı ülkelere kayıtlı. Yani Maliye, Türkiye’deki teknelerin yüzde 90’ından bir YTL dahi ÖTV, KDV ve MTV tahsil edemiyor.
Türklerin bir kısmı da Türkiye’de, konusu deniz taşımacılığı olan bir şirket kuruyor ve tekneyi de bu şirket adına alıyor. Böyle olunca, ilgili yasalar gereği KDV, ÖTV ve MTV ödemiyorlar. Örneğin; 1 milyon dolarlık tekne alan kişi, 180 bin dolar KDV, her yıl da 25-100 bin YTL Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemiyor.
NE YAPMALI?
Birkaç yıldır ısrarla yazıyoruz. Verginin tutarı, küçük bir servet. Beygir gücü esas alındığı için, eski bir teknenin motoru yenilense bile yüksek vergi çıkıyor.
Bu konuyu daha önce yazdığımızda, yetkililer "Teknelerdeki Motorlu Taşıtlar Vergisi sorununu ortadan kaldıracağız. Bununla ilgili yasa hazırlıyoruz" demişlerdi. Özellikle Ulaştırma Bakanı,Türk Bayrağı Vergisi ile ilgili sorunu çözmek için adeta çırpınıyor. Karşılaştığımızda "O iş tamam Hocam, yakında bu sorun çözümlenecek" diyor ama bir türlü çözümlenemiyor. Böyle bir yasa çıksa; "kayıt ücreti" ve çalışanların "sigorta primi" olarak ciddi gelir sağlanacak, "vergisiz yakıt" yerine "vergili yakıt" satılacak. Hatta bazı yabancı tekneler, Türk limanlarına kayıt yaptırıp "Türk Bayrağı" çekecekler.
Görünen o ki Ulaştırma Bakanı’nın iyi niyetli çabaları yetmiyor. Olaya Maliye Bakanı’nın da sıcak bakması ya da Başbakan’ın müdahale etmesi gerekiyor. Son olarak Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü’nün bu konudaki yazılı soru önergesine, Maliye Bakanı "gerekli mevzuat değişikliği çalışmaları yapılmaktadır" diye, genel bir yanıt verdi. Demek ki, çalışmalar hala devam ediyor.
Yıllardır, teknelerden alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Mantıksız Taşıtlar Vergisi’ne dönüşmüş durumda. En ufağından en büyüğüne, teknelerimizde "vergi komedisi" nedeniyle, Şanlı Türk Bayrağımız yerine yabancı ülkelerin bayrakları dalgalanıyor. Bu da içimizi sızlatıyor.