BAYRAMIN ikinci günü yayımlanan "Türk Bayrağının Vergisi Yine Unutuldu" başlıklı yazım üzerine, İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç aradı:
"Hocam, ’Türk Bayrağı Vergisi’ başlığı altında anlattığınız vergiye biz de karşıyız. Bu konuda Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü ile birlikte, 38 milletvekili arkadaş, bir yasa tasarısı hazırladık. Sayın Başbakan da bu konu ile yakından ilgileniyor. Tasarı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Önümüzdeki hafta, tezkereden hemen sonra Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüp, süratle yasalaşmasını bekliyoruz" diye açıklama yaptı. Kendisine, bu konudaki duyarlılığından dolayı teşekkür ettim.
Yazımızda "Ulaştırma Bakanı’nın iyi niyetli çabaları yetmiyor. Olaya Maliye Bakanı’nın da sıcak bakması ya da Başbakan’ın müdahale etmesi gerekiyor" demiştik. Görünen o ki Başbakan müdahale etmiş ve Türk bayrağından alınan "Mantıksız Taşıtlar Vergisi" dediğimiz, Motorlu Taşıtlar Vergisinin kaldırılmasına karar verilmiş.
YENİ DÜZENLEME NE?
1. Teknelerden alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi kaldırılıyor.
2. Gemi, deniz ve iç su araçlarının, "Bağlama Kütüğü"ne kayıt olması ve bunlardan, boylarına göre "ruhsat harcı" alınması öngörülüyor.
3. Buna göre, verilecek ruhsatnamelerden ve bunların vizelerinden gemi, deniz ve iç su aracının boyuna göre;
- 5 metreden9 metreye kadar200 YTL
- 9 "12 " "400 YTL
- 12 " 20 " " 800 YTL
- 20 " 30 " " 1.600 YTL
- 30 metreden büyük olanlardan 3.200 YTL
yıllık harç alınacak.
Yalnızca balıkçılık ve şehir içi deniz taşımacılığı faaliyetinde kullanılan araçlardan, tarifedekinin yarısı kadar harç alınacak.
4. Yabancı bayrak çekilmiş özel teknelerin de Türk bayrağına dönmesi amacıyla; dış ticaret mevzuatındaki engellerin kaldırılması ve KDV ile ÖTV dahil, ithal işlemlerinden alınan vergi, resim ve harçlardan muafiyet getirilmesi öngörülüyor.
BAYRAĞIMIZ DALGALANACAK
Tasarının yasalaşmasıyla birlikte, Türk bayrağı çeken teknelere "Vay sen misin Türk bayrağı çeken, vergilerden vergi beğen" anlayışından vazgeçiliyor.
Yabancı ülke bayrağı çeken ve aslında Türklere ait olan teknelere de hatta yabancılara da "Türk bayrağı" çekme olanağı sağlanıyor.
"Çivi bir vuruşta çakılmaz" diye, çok sevdiğim bir söz var. Teknelerden alınan "Türk Bayrağı Vergisi"nin kaldırılması gerektiğini ısrarla yazdık ama sonunda amacımıza da ulaştık.
Konuya duyarlı yaklaşıp, bu tasarıyı hazırlayanlara da teşekkür ediyoruz.
KDV ve ÖTV’de iki indirim
"OYA Teyze’nin Hem Gözlüğü Hem de Kalbi Kırıldı" başlıklı yazımızda, Oya Teyze’nin, uzağı ve yakını birlikte görmesini sağlayan gözlük camlarının ve torunun kullandığı lensin KDV’sine "yüzde 125 zam" yapılmasını eleştirmiş ve pırlanta, elmas ve yakutun KDV’si sıfıra indirilirken, böyle bir zammın doğru olmadığını belirtmiştik. Ardından da "Hiç değilse, Oya Teyze’nin gözlük camı ile torununun lensindeki KDV’yi de pırlantanın oranı ile eşitleyin. Bu olmazsa, yüzde 8 yapın" demiştik.
Olayın önemi fark edildi ve gözlük camı ile lensin KDV’si yüzde 8’e indirildi.
- "Yüzde 5.000 Vergi Artışına Tepki Yağıyor" başlıklı yazımızda, kauçuk ve lastik üretiminde kullanılan yağların ÖTV’sine yüzde 5.000 zam yapılmasını eleştirip, indirilmesi gerektiğini belirtmiştik.
Buradaki zam da yüzde 5.000’den, 2.000’e indirildi!..
Beklenen indirimler daha fazlaydı ama yine de hiç yoktan iyidir.
PERŞEMBE günü yazdığımız, yurtdışındaki Türklere ait paraların, Türkiye’ye getirilmesine kolaylık sağlanarak, geriye dönük vergi alınmaması yönündeki önerimizle ilgili önemli bir gelişme oldu.
Maliye Bakanı Unakıtan dün yaptığı açıklamada, "Yurtdışına çıkmış Türk vatandaşlarına ait paraların Türkiye’ye getirilmesi için adım atılacak. Çalışmalara Maliye olarak başladık; hazırladığımız tasarıyı yakında Bakanlar Kurulu’na sunacağız" dedi.
Tasarının yakın zamanda Meclis’te görüşülerek yasalaşması bekleniyor.