Stok affına giren mala geçmişe dönük sorgu yok

‘‘VERGİ Barışı’’ Yasasıyla gelen stok affı, belgesiz girişlerden dolayı, işletmelerin stoklarında bulunmasına rağmen kayıtlarında bulunmayan mal, teçhizat, makine ve demirbaşlar ile kayıtlarda düşük değerle yeralan makine, teçhizat ve demirbaşların rayiç bedeli üzerinden yüzde 10 KDV ödenmesi koşuluyla, kayıtlara geçirilmesine imkan sağlanıyor.

Diğer taraftan faturasız satıldığı için, kayıtlarda görünmesine karşın stoklarda bulunmayan malları, vergisel yükümlülüklerin yerine getirilmesi koşuluyla faturalamak suretiyle kayıtlarla stokların uyumlaştırılmasına olanak sağlanıyor.

Bu şekilde bildirimde bulunulan makine, teçhizat ve demirbaş ile genel oranda (yüzde 18 oranında) KDV ye tabi olan emtia bedeli üzerinden yüzde 10 oranında, diğer emtia bedeli üzerinden, tabi oldukları KDV oranının yarısı oranında

Yüzde 1 oranında KDV tabi olan mallar yüzde 1/2 oranında,

Yüzde 8 oranında KDV'ye tabi olan mallar yüzde 4 oranında,

KDV hesaplanır (kayıtlarda düşük değerle yer alan makine, teçhizat ve demirbaşların değerleme farkı üzerinden hesaplanır) ve ayrı bir beyanname ile sorumlu sıfatı ile beyan edilerek aynı süre içinde yani en son 30 Nisan 2003 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor.

Makine, teçhizat ve demirbaşlar üzerinden ödenen katma değer vergileri, hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyecek. Ancak, emtia üzerinden ödenen KDV, genel esaslara göre indirim konusu yapılabilecek.

Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede yer almayan mallara ilişkin düzenleme: Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri faturasız satışlarından dolayı kayıtlarında bulunmasına rağmen, stoklarında fiilen bulunmayan mallarını, yasanın yürürlüğe girdiği ayı takip eden üçüncü ayın son iş günü akşamına kadar (yasa Ocak ayında yürürlüğe girerse 30 Nisan 2003 tarihine kadar), aynı nevi mallara ilişkin cari yıl kayıtlarına göre tespit edilen gayrisafi kár oranı dikkate alınarak fatura düzenlemek ve her türlü vergisel yükümlüğü yerine getirmek suretiyle kayıt ve beyanlarına intikal ettirebilecekler. Mal bedellerinin cari yıl kayıtlarından tespit edilememesi halinde bağlı olunan meslek odasının belirlediği gayrisafi kár oranı esas alınacak. Bu şekilde kayıtlara alınan mal için geçmişe yönelik vergi cezası ve gecikme faizi uygulanmayacak.


Kuyumcunun stok affı nasıl yürüyecek


VERGİ Barışı ile ilgili yasa ile yapılan düzenlemelerden biri de, kuyumculara tanınan ‘‘stok değer artırımı’’ ile ilgili.

‘‘Kıymetli maden ve ziynet eşyası ile ilgili değerleme farkı beyanı’’ başlığı altında yapılan düzenleme aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri esas faaliyetleriyle ilgili olarak;

31 Aralık 2002 tarihi itibariyle işletmelerinde mevcut olup, kayıtların da yer alan,

Kıymetli maden (altın, platin, gümüş),

Kıymetli taşlar (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet ve inci)

Ve bunlardan yapılmış ziynet eşyasını,

31 Aralık 2002 tarihi itibariyle

Borsa rayici,

Borsa rayici olmayanlarda emsal bedeli ile değerlemek, suretiyle hesaplayacakları değerleme farklarını; cins, vasıf ve miktarlarını belirten bir beyanname ile, bu kanunun yürürlüğe girdiği ayı izleyen üçüncü ayın son işgününe kadar (kanun Ocak ayında yürürlüğe girerse, 30 Nisan 2003 tarihine kadar) bağlı oldukları vergi dairelerine bildirmek suretiyle defterlerinde, ilgili malların maliyet bedellerine ilave edebilecekler.

Değerleme farkları üzerinden yüzde 2,5 oranında vergi hesaplanacak ve bildirim süresi içinde ödenecek.


Naylon faturayı kullanana af var düzenleyene yok


SAHTE ve kapsamı itibariyle yanıltıcı belgeyi bilerek veya bilmeyerek kullanan mükelleflerin hapse girmesi önlenirken, naylon fatura düzenleyen ve ticaretini yapanlar ile sahte belge basanların hapis cezası ile cezalandırılmalarına devam ediliyor.

Vergi Barışı Kanun Tasarısı ile yapılan bir diğer düzenlemede, mükelleflerin korkulu rüyası haline gelen ‘‘hapis cezası’’ ile ilgili. Vergi Barışı Kanunu ile sahte ve kapsamı itibariyle yanıltıcı belge (naylon fatura) kullanan mükellefler hapse girmekten kurtarılıyor. Ancak bu düzenleme 31 Ağustos 2002 tarihinden önce işlenen suçları kapsıyor. Buna göre, VUK'un 359'ncu maddesinde sayılan suçları 31 Ağustos 2002 tarihine kadar işleyenler hakkında;

Hapis cezası istemi ile, Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulmayacak,

Suç duyurusunda bulunulmuş olup, soruşturma aşamasında bulunanlar için takibat yapılmayacak,

Açılmış olan kamu davaları ortadan kaldırılacak,

Kesinleşmiş hapis cezaları infaz edilmeyecek.

Ancak, mükelleflerin getirilen aftan yararlanabilmeleri için, salınan vergi, ceza, gecikme zammı ve gecikme faizini yasanın yürürlüğe girmesinden önce veya yasa hükümlerinden yararlanarak ödemiş olmaları gerekiyor.

Naylon fatura kullananlara af getirilirken, naylon faturayı düzenleyenler affın kapsamı dışında bırakıldı. Buna göre;

Defter kayıt ve belgeleri yok edenler,

Defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar,

Belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler,

Belgeleri sahte olarak basanlar,

Yani naylon fatura düzenleyenler ve ticaretini yapanlar af kapsamına girmiyor. Ayrıca naylon fatura düzenleyenler, Vergi Barışı Kanunu ile getirilen vergi kolaylıklarından da yaralanamayacaklar.

Bu düzenleme ile, binlerce mükellefin suçsuz yere hapse girmesinin önlenmesi sevindirici. Ancak; bundan sonrada aynı sıkıntıların yaşanmaması için, VUK'un 359'ncu maddesinin baştan düzenlenerek; iyi niyetli mükellefleri koruyan ancak; sahte belge basan ve ticaretini yapanlar ile bu belgeleri kasıtlı olarak kullanan kötü niyetli mükellefleri cezalandıran şekle getirilmelidir.


200 milyona kadar trafik cezası siliniyor


VERGİ Barışı getiren yasa ile 200 milyon liraya kadar olan trafik cezaları ile 100 milyon liraya kadar olan para cezaları da affediliyor.
Yazarın Tüm Yazıları