KREŞ, ana okulu, özel ilk ve orta öğretim okulları ile vakıf üniversiteleri ve dershanelerin, "Okul ücreti şu kadar YTL ayrıca yüzde 8 de KDV ödeyeceksiniz" diye ayrıca KDV talep etmeleri, hukuken mümkün değil.
Nedenine gelince, bunların okul ücretini KDV dahil tutar olarak belirleyecekleri ve öğrenciler ya da velilerinden, KDV adı altında ayrıca bir bedel isteyemeyeceklerine dair Maliye Bakanlığı’nın tebliği var (Bununla ilgili 22 Seri No.lu KDV Genel Tebliği 24 Mayıs 1986 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı).
Tebliğ, 20 yıldır yürürlükte olmasına rağmen, nedense bazı özel okullar, dershaneler ve vakıf üniversiteleri, okul ücretinin dışında ayrıca KDV’de talep ediyor ve bu KDV’yi de faturada ayrıca gösteriyorlar. Oysa, KDV’nin faturada ayrıca gösterilmesi de mümkün değil...
Sayısı çok az olmakla birlikte bazı kreş, ana okulu ve dershaneler; "ücretimiz aylık 500 YTL artı KDV. Fatura istemezseniz, KDV’yi almayız" diyorlar. Bu da yanlış. Üstelik suç!..
ÖZEL OKULLAR VE KDV
KDV Yasası’na göre; Özel okul ve dershaneler ile vakıf üniversitelerince verilen eğitim ve öğretim "hizmet", bu işletmeler ise "hizmet ifa eden mükellef" olarak kabul edilmektedir.
22 No.lu KDV Tebliği uyarınca; özel okul ve dershaneler ile vakıf üniversitelerinin; eğitim ve ögretim ücretlerini "KDV dahil" olarak belirlemeleri, öğrenci ya da velilerden, KDV adı altında, ayrıca bir talepte bulunmamaları gerekiyor. Aksine bir uygulama yani yüzde 8 KDV’nin ayrıca talebi, KDV’nin ikinci kez istenilmesi sonucunu doğurur ki bu da yasal olmaz. Özel okul ya da dershanelerin, aldıkları bedelin 520 YTL’yi aşması durumunda, mutlaka "KDV dahil" fatura düzenlemeleri gerekiyor. Fatura düzenlemedikleri takdirde, faturaya yazılması gereken tutarın, yüzde 10’u oranında "özel usulsüzlük cezası" kesilir. Bu ceza, düzenlenmeyen her fatura için, 129 YTL’den az olamaz (Vergi Usul Kanunu Md. 353). Fatura düzenleyen ancak KDV’yi, öğrenci ya da velisi adına kestiği faturada "KDV dahil" yazmayıp, ayrıca gösterenlere ise, Vergi Usul Kanunu hükümleri gereğince "özel usulsüzlük cezası" uygulanır.
KDV DAHİL
Yukarıda da belirtildiği gibi, 22 No.lu Tebliğ değiştirilmediği sürece, kreş, özel okul ve dershanelerin, aldıkları bedelin karşılığında fiş ya da faturayı, "KDV Dahil" olarak düzenlemeleri gerekiyor.
Buna uyulmayıp, öğrenci ve velilerden ayrıca KDV talep edilmesi, yasal değil.
KDV’nin, faturada ayrıca gösterilmesi, vergi mükellefi olanların, işletmeleri için mal veya hizmet satın almaları durumunda sözkonusu (Bkz. 22.11.1986 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 24 No.lu KDV Tebliği’nin H bölümü). Tebliğde, mükellef olmayanlara, "KDV dahil" fatura düzenleneceği de açık olarak belirtiliyor. Mükellef olmayan kişilerin, "istemeleri halinde KDV’nin ayrıca gösterilmesinin mecburi olduğu ya da gösterilebileceği" yönünde tebliğde bir hüküm yok. Ancak, fatura "KDV dahil" olarak düzenlendikten sonra, faturanın uygun bir yerinde (örneğin Digitürk faturalarında olduğu gibi) "ödediğiniz paranın ..... YTL’si KDV’dir ya da şu vergilerdir" diye bir açıklama yapılabilir. Buna engel bir durum yok.
YEMEK VE SERVİS
Özel okullar tarafından öğrencilerine eğitim ve öğretim hizmetlerinin yanında yemek ve servis hizmetleri de verilmesi halinde, bu hizmetler eğitim ve öğretim hizmetlerinin bir parçası niteliğinde olduğundan, yüzde 8 oranında KDV’ye tabi olacak.
Ancak yemek ve servis hizmetlerinin, dışarıdan sağlanarak öğrencilere verildiği durumlarda, üçüncü kişiler tarafından özel okullara verilen yemek ve servis hizmetleri, yüzde 18 KDV’ye tabi olacak.
Nedenine gelince, üçüncü kişiler tarafından doğrudan öğrencilere verilen yemek ve servis hizmetleri, eğitim ve öğretimden bağımsız bir hizmet niteliği taşıyor.